F-16 Block 70 Viper achiziționat de Bulgaria e un „ucigaș de monștri”. Lockheed Martin: F-16 bulgare și F-35 românești vor zbura împreună

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ilustrativă - Avioane americane F-16 Fighting Falcon ale Gărzii Naționale, în timpul unui survol / Sursă foto: U.S. Air Force
Foto ilustrativă - Avioane americane F-16 Fighting Falcon ale Gărzii Naționale, în timpul unui survol / Sursă foto: U.S. Air Force

Bulgaria va achiziționa din Statele Unite ale Americii 16 avioane de tip F-16 Fighting Falcon în versiunea Block 70, cunoscută sub denumirea de Viper. Aceasta e cea mai modernă versiune a F-16.

Primele 8 avioane bulgarii le-au achitat deja și au costat aproximativ 1.3 miliarde de euro. Ulterior, în la începutul lunii aprilie, Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea către Bulgaria a încă 8 avioane F-16 Fighting Falcon, tot în versiunea Viper. Acest al doilea contract se ridică la peste 1.6 miliarde de dolari. Contractul include și suport logistic, muniție, piese etc.

În cursul zilei de ieri, președintele Rumen Radev, citat de publicația ArmyMedia.bg, a cerut soluții producătorului american Lockheed Martin pentru a livra noile F-16 Viper în orizontul de timp în care resursa MiG-29 e încă valabilă. Sofia se teme că bătrânele MiG-uri 29 vor rămâne fără resursă iar avioanele F-16 vor întârzia să ajungă, punând Forțele Aeriene Bulgare într-o situație dificilă. Temerile Bulgariei sunt cât se poate de reale, în contextul în care livrările ar fi trebuit inițial să demareze în 2023, lucru imposibil, mai ales din cauza pandemiei. Se vorbește de începerea livrărilor în 2025 în cel mai fericit caz, sau chiar 2027.

 

Versiunea F-16 Block 70 achiziționată de Bulgaria e un „giant killer”

 

În contextul declarației de ieri a premierului bulgar, merită reluat un dilog purtat între DefenseRomania și reprezentanți ai Lockheed Martin, unul din ei fost pilot de F-16, tocmai pe subiectul Viper. Discuțiile au avut loc în cadrul expoziției BSDA 2022, care a avut loc la București în perioada 19-20 mai,

Așadar, Thomas Bill, fost pilot de F-16 Fighting Falcon și actualmente Capture Manager la compania Lockheed Martin, a făcut referire și la decizia Bulgariei și Slovaciei de a cumpăra avioane noi F-16 Viper.

El spune că trecerea de la avioane sovietice de tip MiG-29, aflate în dotarea acestor state, la generația a V-a F-35 Lightning II ar fi un proces teribil de dificil, fapt pentru care Viper e soluția ideală a acestor state. Admite însă că F-16 Fighting Falcon Block 70 Viper e un monstru, un avion mult superior versiunilor precedente.

„Bulgaria și Slovacia vor face ambele tranziția de la MiG-29 la Block 70 (n.r. - F-16 Fighting Falcon Blcok 70, așa-zisa verisiune Viper, cea mai modernă a F-16). F-16 Viper e un monstru, total diferit de versiunile vechi ale F-16. E o platformă extrem de modernă”.

CITEȘTE ȘI: Avioane de luptă pentru România - noi sau second hand? Un pilot american de F-16 răspunde criticilor privind achiziția din Norvegia

 

F-16 Viper bulgare și F-35 românești vor zbura în formație la exercițiile NATO

 

2. Un avion d... (f-35-f-16-sua-america_98468900.jpg)

Un avion de generația a V-a F-35 Lightning II, zburând alături de un F-16 Fighting Falcon. Sursă foto: U.S. Air Force

Referindu-se și la durata de viață și la livrări, reprezentantul Lockheed Martin și-a manifestat convingerea că avioanele F-16 Fighting Falcon Viper ale Bulgariei și ale Slovaciei vor zbura în formație cu avioanele F-35 Lightning II românești în cadrul exercițiilor NATO.

„Avionul are o durată de viață de aproximativ 12.000 de ore de zbor, va fi în serviciu aproximativ 40 de ani. Avioanele F-16 Viper ale Bulgariei și Slovaciei vor zbura în formație în timpul exercițiilor NATO cu avioanele F-35 românești, deoarece aeronavele sunt interoperabile”, a conchis acesta.

În ceea ce privește livrările către bulgari, premierul de la Sofia a precizat recent că deși primele două avioane erau programate să ajungă în 2023, din cauza pandemiei de Covid-19, în cel mai fericit caz primul avion va fi livrat în 2025. Lockheed Martin a admis că vor exista întârzieri, dar nu a precizat o anumită perioadă de timp.

În cazul României, trecerea pe platforma de generația a V-a F-35 Lightning II e programată după 2030. Până atunci, tranziția va fi asigurată de cele două escadrile suplimentare formate din 32 de avioane F-16 pe care le vom cumpăra din Norvegia, alături de prima escadrilă care e deja operațională, formată din 17 avioane achiziționate din Portugalia.

Provocările pentru a respecta calendarul trecerii pe F-35 vor fi foarte mari iar la componentele financiară, tehnică, resursă umană, se va adăuga și presiunea epuizării resursei F-16 Fighting Flacon.

CITEȘTE ȘI: Imaginea zilei, un F-35 românesc (Foto). Lockheed Martin: Achiziția durează minimum 5 ani. România a luat decizia înțeleaptă cu F-16

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel