Un pas important a fost făcut în SUA la mijlocul lunii trecute. Atunci, Camera Reprezentanților a adoptat versiunea sa a Legii de autorizare a apărării naționale (NDAA) pentru anul 2023, în care se prevede alocarea unui buget 840 de miliarde de dolari pentru nevoile apărării.
Cu alte cuvinte, SUA demarează pregătirea piloților ucraineni.
Și totuși, presa americană scrie că o posibilă donație a F-16 sau F-15 nu ar putea avea loc mai devreme de anul viitor.
F-16 americane pentru Ucraina? Ion Petrescu: „Nu m-aș pripi cu un răspuns”
Avion F-16 Fightin Falcon al SUA, în timpul unei misiuni în Coreea de Sud, în 2021. Sursă foto: U.S. Air Force
Analistul militar Ion Petrescu, în cadrul unei ediții a emisiunii săptămânale de vineri Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, a făcut referiri la solicitările ucrainenilor, menționând că SUA nu se vor grăbi să transfere Ucrainei avioane de generația a IV-a. Precauția Administrației Biden e pusă pe seama faptului că Federația Rusă ar putea considera că printr-un asemenea gest SUA se implică în mod direct în conflict.
Cu toate acestea expertul militar e de părere că pregătirea piloților ucraineni va continua, fapt care ar putea deschide calea unei donații de avioane, în funcție bineînțeles și de evoluția conflictului. Totodată, Ion Petrescu consideră că pregătirea piloților ucraineni s-ar putea face și pe simulatoare din Germania.
„În ceea ce privește tehnica de luptă furnizată de aliați Ucrainei a existat inițial o reținere, nu s-a dorit provocarea de către NATO a Federație Ruse. Aceste noi sisteme de armament, inclusiv cele de artilerie cu înaltă mobilitate HIMARS au făcut diferența specifică și au lovit în adâncimea dispozitivului militar rusesc (...) Dar nu e suficient. Ucrainei îi trebuie o forță care nu doar să reziste la ofensiva rusă, dar să treacă la contraofensivă. Pentru acest lucru are nevoie de militari bine instruiți și armament. Vom vedea dacă se va trece la următoarea fază întrucât Ucraina cere dotarea sa inclusiv cu avioane vechi de tip MiG, în așa fel încât Forțele Aeriene să aibă capacitatea să susțină contraofensiva.
Nu m-aș pripi cu un răspuns în ceea ce privește livrarea de F-16. Pregătirea piloților se va face pentru că ea nu deranjează pe nimeni. Și pentru că simulatoarele sunt pe teritoriul american. Eventual pregătirea pe același tip de avion ar putea continua pe teritoriul Germaniei. Însă nu cred că președintele Joe Biden se va pripi cu dotarea cu avioane F-16 pentru ca acțiunea să nu fie considerată o provocare în sensul participării efective a SUA la conflictul din Ucraina”, a adăugat expertul militar.
„Pe teritoriul Poloniei există un centru coordonat de americani unde vin transporturile de armament iar mai apoi sunt distribuite Armatei ucrainene, în timp ce Marea Britanie, deși e în postura de a își schimba premierul, continuă angajamentul de a antrena la fiecare 4 luni 10.000 de militari ucraineni”, amintește Ion Petrescu.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News