F-16 ale Turciei au intrat în spațiul aerian al Greciei, în timpul unei întrevederi la Atena pe tema tensiunilor din Mediterană

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Tensiunile dintre Grecia și Turcia cu privire la disputa din apele Mediteranei de Est păreau să cunoască un moment de relaxare, mai ales după o serie de întrevederi între înalți diplomați ai celor două state membre NATO.

Publicitate

Doar că, potrivit Statului Major al Greciei, în cursul acestei zile, mai multe avioane F-16 ale Turciei au încălcat spațiul aerian elen și au efectuat zboruri deasupra insulelor grecești Makronisi și Anthropofagoi, aflate în estul Egeei. Incidentul a avut loc la ora locală 11:29.

Interesant e că, scrie publicația Keep Talking Greece, tocmai în acele momente se desfășura, la Atena, o întrevedere între ministrul de Externe al Greciei Nikos Dendias și ambasadorul Turciei la Atena, Urak Ozugergin. Cei doi au discutat despre vizita pe care șeful diplomației elene ar urma să o facă în Turcia pe data de 14 aprilie și despre relațiile bilaterale și evoluțiile din regiune. Sursa citată precizează că Dendias a cerut din nou Ankarei să se abțină de la provocări care riscă să ducă la escaladarea tensiuniilor dintre cele două state membre NATO.

Tot în cursul acestei săptămâni Ankara a acuzat Atena că încalcă drepturile minorității musulmane pe care o numește „minoritate turcă” și că urmează politici împotriva Turciei. MAE elen s-a rezumat să precizeze că asemenea afirmații nu ajută la consolidarea unui climat constructiv între cei doi vecini.

Amintim că situația a degenerat după ce Turcia a organizat în aceste ultime luni mai multe misiuni de explorare a resurselor de gaz în apele disputate din Mediterană, provocând o criză diplomatică de o amploare nemaiîntâlnită din 1996, an în care cele două ţări s-au aflat în pragul unui război. Între cele două state au existat mai multe incidente militare, NATO reușind să calmeze situația.

Reprezentanții celor două state s-au întâlnit pe data de 25 ianuarie, pentru prima oară după cinci ani, pentru a discuta delimitarea zonelor maritime şi drepturile asupra zăcămintelor de hidrocarburi din estul Mediteranei.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel