F-16 ale României vor fi din nou în coasta Rusiei. F-urile vor veghea spațiul aerian al țărilor baltice, dar și pe cel de la sud de Dunăre al Bulgariei

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea României. Foto: NATO Air Command
F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea României. Foto: NATO Air Command

Avioanele de luptă de tip F-16 Fighting Falcon ale României se întorc în Lituania. În următorii ani sunt programate misiuni de Poliție Aeriană Întărită atât în tensionata regiune baltică, în imediata apropiere a Federației Ruse, dar și la sud de Dunăre unde F-urile noastre vor apăra spațiul aerian al Bulgariei.

Nu este prima misiune de poliție aeriană pe care Forțele Aeriene Române (ROAF) o desfășoară în Lituania. În 2023, un detașament „Carpathian Vipers” a desfășurat o misiune de poliție aeriană alături de partenerii noștri portughezi.

2. Detașament... (f-16-romania-misiune-politie-aeriana_00332600.jpg)Detașamentul Forțelor Aeriene Române care va efectua misiuni de Poliție Aeriană Întărită cu avioane F-16 în statele baltice. Foto: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene

Potrivit unei informale cu presa, la care DefenseRomania a participat în această săptămână la sediul Ministerului Apărării Naționale (MApN), avioanele F-16 Fighting Falcon are României vor reveni în zona baltică. Astfel, în 2026 și 2027 există stabilite misiuni de poliție aeriană în regiune.

„România urmează să participe, în anii următori (2026, 2027) la misiune de eAP în Lituania, respectiv Bulgaria”, au transmis reprezentanții MApN.

Această misiune va fi a treia pentru ROAF în Lituania, care deja devine familiară. Prima misiune a avut loc în 2007 când România a participat la misiuni de poliție aeriană cu MiG-21 LanceR iar a doua așadar în 2023, când ne-am întors întors în Lituania, dar de data aceasta cu F-16 Fighting Falcon.

 

În Bulgaria pentru a proteja și spațiul aerian de la sud de Dunăre

 

3. Imagine di... (f-16-romania-zbor_54945000.jpg)Imagine dintr-un C-27J Spartan cu un F-16 Fighting Falcon din dotarea României, în timpul unei misiuni de antrenament de interceptare. Foto: DefenseRomania

Misiunea stabilită în Bulgaria are cel mai probabil acoperirea deficitului vecinilor noștri de la sud de Dunăre care se regăsesc într-o situație nefericită în contextul în care resursa avioanelor MiG-29 e pe final iar calendarul livrărilor noilor avioane F-16 Fighting Falcon Block 70 achiziționate din SUA înregistrează întârzieri. Aici amintim că dacă România a ales achiziția de F-35 Lightning II, contract pe care MApN speră să îl semneze anul acesta, vecinii noștri de la sud de Dunăre au optat pentru cea mai modernă versiune a F-16 - Block 70 Viper.

Așadar, Forțele Aeriene Române se vor întoarce în 2026 în Lituania iar în 2027 vor fi prezente în Bulgaria pentru a efectua misiuni de Poliție Aeriană. 

În prezent astfel de misiuni în țara noastră și în regiunea Mării Negre sunt asigurate de F-16 românești, care zboară alături de partenerii noștri aliați. Începând din luna august a acestui an aviația militară a Spaniei participă alături de ROAF la misiunea de poliție aeriană extinsă din România. Spaniolii se vor afla aici până în decembrie 2024.

De precizat și faptul că, potrivit datelor furnizate de Ministerul Apărării Naționale, de la începutul anului s-au desfășurat aproximativ 80 de misiuni de poliție aeriană în România.

 

Avioanele F-16 ale României se întorc în coasta Rusiei. La ultima misiune F-urile noastre au răspuns cu brio provocărilor, inclusiv „întâlnirilor” cu aviația militară a Rusiei

 

4. Un F-16 al... (f-16-su-27-romania-rusia_98989500.jpg)Un F-16 al României, interceptând avioane Su-27 rusești. Foto: Forțele Aeriene Române

În 2023, la ultima prezență, Carphatian Vipers au fost prezenți cu 4 avioane F-16 în Lituania. Zona baltică e printre regiunile cele mai testate de aviația militară rus.

Astfel, detașamentul Carpathian Vipers, compus din patru aeronave de luptă F-16 multirol și 100 de militari, a fost dislocat în perioada aprilie – iulie 2023 în Baza Aeriană Šiauliai, Lituania, și a executat misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, alături de Forțele Aeriene Portugheze. 

Iar „întâlnirea” cu aviația rusă a avut loc foarte rapid.

Prima misiune reală de interceptare executată a fost în prima săptămână de la preluarea responsabilităților de la partenerii francezi. Până la finalul misiunii, aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române au fost alertate de Centrul de operații aeriene NATO din Uedem, Germania, de peste 25 de ori, rezultând aproximativ 50 de ieșiri ale avioanelor.

Pentru Forțele Aeriene Române aceasta a fost a doua dislocare în Lituania, prima misiune de Poliție Aeriană fiind executată în perioada august-octombrie 2007, cu un detașament format din 67 de militari și 4 MiG -21 LanceR de la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.

Urmează astfel, în 2026, a treia dislocare în Lituania.

CITEȘTE ȘI: A treia promoție de la Borcea. Câți piloți ucraineni se antrenează azi intens în România pentru a lupta pe F-16 împotriva agresorului rus

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel