F-16 ajung în Ucraina. Livrarea avioanelor, confirmată. Mai rămâne o singură chestiune tehnică după ce Ucraina a primit „undă verde” să lovească teritoriul rus

F-16 Fighting Falcon, foto: National Interest
F-16 Fighting Falcon, foto: National Interest

Ucraina urmează să primească avioane de luptă F-16 Fighting Falcon în viitorul apropiat, fapt reconfirmat. Vor putea însă lovi F-urile ucrainene ținte militare de pe teritoriul rus, așa cum a sugerat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO?

Ucraina urmează să primească avioane F-16 Fighting Falcon de producție americană în acest an. Mai multe state care fac parte din „Coaliția F-16 pentru Ucraina” au confirmat livrările, printre ele Olanda, Norvegia sau Danemarca.

Piloții ucraineni fac parte din programe de instruire pentru F-16 și, foarte probabil, vor fi în viitor pregătiți și în România, unde a fost inaugurat recent la Borcea, în cadrul Bazei 86 Aeriene, Centrul F-16, primul astfel de centru din Europa. De precizat că la mijlocul ianuarie, a avut loc primul zbor al unui pilot român instruit în cadrul Centrului European de Instruire F-16.

 

Când ajung primele avioane F-16 în Ucraina

 

2. Avioane Mi... (mig-29-f-16-ucraina-sua_87490400.jpg)

Avioane MiG-29 ale Ucrainei, zburând în tandem cu avioane americane de tip F-16 Fighting Falcon ale SUA. Foto: Defense Express

Excelența Sa Ihor Prokopchuk, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, într-un briefing cu presa din România, la care a participat și DefenseRomania, întrevedere care a marcat doi ani de la invadarea la scară largă a Ucrainei, a făcut o scurtă referire către F-16. Șeful misiunii diplomatice ucrainene în țara noastră reiterat mesajul Kievului, precizând că primele F-uri sunt așteptate în prima jumătate a acestui an.

„Avem nevoie de avioane iar F-16 e foarte important. Așteptările noastre sunt că în prima jumătate a acestui an vom primi aceste capabilități. Sunt importante din numeroase aspecte, inclusiv pentru întărirea capacităților antiaeriene ale Ucrainei”, ne-a precizat E.S. Ihor Prokopchuk.

Ambasadorul Ucrainei a subliniat în cadrul întrevederii că una din prioritățile de top ale Ucrainei rămâne livrarea de către Occident a cât mai multe sisteme antiaeriene pentru a putea închide cerul Ucrainei în fața rachetelor ruse și a dronelor pe care ocupantul le lansează în valuri în fiecare seară.

„O nevoie pregnantă e și pentru muniție de artilerie, sisteme de război electronic, blindate de luptă și drone”, a mai precizat acesta.

 

O singură chestiune tehnică mai rămâne de rezolvat după ce Ucraina a primit „undă verde” să lovească teritoriul rus

 

În declarația sa despre F-16, ambasadorul Ucrainei în România nu a făcut nicio referire la armamentul care va fi integrat pe aceste avioane.

Nimeni nu se așteaptă însă ca F-16 să fie game changer.

Va conta mult și ce arme vor fi livrate pentru această capabilitate.

În aceste zile secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unui interviu, a oferit câteva detalii interesante despre livrarea F-16 către Ucraina și posibilitatea ca ucrainenii să lovească cu F-urile ținte militare ruse de pe teritoriul Federației. Potrivit liderului NATO, când ucrainenii vor primi avioanele de luptă F-16 de la aliații lor, ei vor putea lovi ținte militare din Rusia în conformitate cu dreptul internațional, dar această chestiune va fi decisă de țările care furnizează avioanele

Însă niciun oficial nu a discutat până în prezent de ce arme cu rază lungă de acțiune ar putea fi integrate pe viitoarele F-16 ucrainene. 

3. Tehnicieni... (f-16-sua-mentenanta_36133700.jpg)

Tehnicieni americani, în timpul unui proces de mentenanță al unui avion de luptă F-16 Fighting Falcon. Foto: U.S. Air Force

Ucrainenii folosesc cu succes rachete britanice Storm Shadow cu bazare aeriană, astfel că, deși F-16 nu se află pe lista avioanelor care integrează astfel de rachete, acest lucru s-a reușit pe aparatele sovietice Su-24. 

La începutul lunii, o analiză a DefenseRomania cu privire la ce armament ar putea fi integrat pe F-16 ucrainene, nu excludea posibilitatea să fie livrate și rachete dedicate pentru avioanele F-16. Iar având în vedere raza de acțiune declarată, singura opțiune cunoscută este AGM-158 JASSM. Această rachetă este asemănătoare din punct de vedere conceptual cu Storm Shadow și este, de asemenea, o rachetă de croazieră tactică produsă cu ajutorul tehnologiei stealth. În plus, este destul de răspândită, fiind produsă în serie și disponibilă la export.

Versiunea de bază a rachetei poate fi considerată AGM-158A JASSM, care are o rază de acțiune de 370 km și a fost utilizată începând cu anul 2003. De atunci, versiunile ulterioare au avut raza de acțiune îmbunătăţită, inclusiv versiunea AGM-158B JASSM-ER (aflată în producție din 2014), care are o rază de acțiune de 900 km. În același timp, focosul penetrant de 450 kg WDU-42/B a rămas neschimbat.

CITEȘTE ȘI: F-16 românești second hand, dar cu rachete aer-aer de ultimă generație - AIM-120 și AIM-9. Distanța la care vor putea lovi F-urile României

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel