Extinderea războiului, șansa Turciei pentru trei de „da” și Eurofighter? Țara care a trântit ușa în nas Turciei e pe cale să se răzgândească

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Eurofighter Thphoon, sursă foto: Royal Air Force
Eurofighter Thphoon, sursă foto: Royal Air Force

Germania reconsideră cererea Turciei de a achiziționa avioane de luptă Eurofighter Typhoon, pe fondul tensiunilor crescânde din Orientul Mijlociu.

În noiembrie anul trecut Turcia a anunțat că poartă discuții cu Marea Britanie și Spania pentru a achiziționa avioane Eurofighter, dar Germania s-a opus.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a criticat atunci poziția Berlinului și a cerut cancelarului Olaf Scholz să ridice blocajul.

Turcia avea nevoie de trei de „da”. Momentan are doar doi. Însă există premize mari să poată convinge și Germania pentru a spune „da”.

 

Trei de „da”? Războiul ce riscă să se regionalizeze în Orient ar putea fi șansa Turciei pentru Eurofighter

 

2. Avioane Eu... (eurofighter-raf-anatolian-eagle_98401100.jpg)

Avioane Eurofighter în timpul exercițiul militar Anatolian Eagle 2023 care s-a desfășurat de la baza Forțelor Aeriene Turce din Konya. Sursă: Forțele Aeriene Regale Britanice

Guvernul german reevaluează acum cererea Turciei, în contextul tensiunilor dintre Iran și Israel și îngrijorărilor legate de Rusia, notează publicația turcă Daily Sabah. Progresul în privința tranzacției a fost încetinit de opoziția unor membri ai coaliției guvernamentale din Germania, în special Partidul Verzilor.

Interesul Turciei pentru Eurofighter Typhoon a apărut după un proces prelungit de achiziție a avioanelor F-16 din SUA, aprobat în cele din urmă după ce Turcia a sprijinit aderarea Suediei la NATO. Însă achiziția avansează foarte greu.

Giancarlo Mezzanatto, CEO-ul Eurofighter, a confirmat interesul Turciei, dar a menționat că Germania a împiedicat vânzarea. Avioanele sunt construite de un consorțiu germano-britanico-italiano-spaniol, reprezentat de Airbus, BAE Systems și Leonardo.

Turcia caută să înlocuiască flota învechită de F-16, care va fi retrasă treptat începând din anii 2030. Consilierul principal al lui Erdoğan, Akif Çağatay Kılıç, a recunoscut că există un anumit progres în cadrul acordului, deși detalii nu au fost dezvăluite. Între timp, oficialii turci și germani lucrează pentru a organiza o vizită a cancelarului german Olaf Scholz în Turcia.

Relațiile dintre Germania și Turcia au fost tensionate din cauza utilizării de către Turcia a armelor fabricate în Germania, precum tancurile Leopard, în operațiunile sale militare din Siria. Totuși, recentele evoluții sugerează o posibilă schimbare de poziție.

Der Spiegel, notează sursa citată, a raportat recent că Consiliul Federal de Securitate al Germaniei a aprobat vânzarea de arme în valoare de 368 de milioane de dolari către Turcia, primul astfel de acord din ultimii ani. Pachetul include aproximativ 100 de rachete antiaeriene și torpile, precum și piese pentru modernizarea submarinelor și fregatelor.

 

F-16 Block 70 Viper pentru Turcia și modernizarea unui număr mare din actuala flotă de F-uri la versiunea Viper merge cu frâna mână trasă de către SUA. Iar Turcia ia tot mai în serios opțiunea Eurofighter

 

3. Avioane F-... (f-16-turcia_52658800.jpg)

Avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Turce. Sursă foto: NATO Allied Air Command

Planul era ca Turcia să înlocuiască vechile F-16 cu avioane de generația a V-a de tip F-35 Lightning II, industria turcă fiind parte a programului. Doar că achiziția de sisteme rusești S-400, la care Turcia nu a dorit să renunțe sub nicio formă, a condus la excluderea Ankarei din programul F-35.

Turcia s-a reorientat către achiziția a 40 de avioane F-16 în cea mai modernă versiune - Block 70 Viper, dar și către achiziția a 79 de kituri de modernizare pentru aeronavele F-16 existente. 

Avioanele americane de luptă F-16 sunt componenta principală a Forțelor Aeriene Turce, și constituie principala forță de lovire a acestora. Între 1987 și 2012, Ankara a achiziționat din SUA un total de 270 de avioane F16. În prezent, Turcia este țara care deține cel mai mare număr de avioane F-16, după Statele Unite și Israel, devenind unul dintre cei mai actuali utilizatori ai acestui tip de aeronave de luptă.

CITEȘTE ȘI: Turcia își face propriul „Iron Dome” doar că din „oțel” turcesc: Steel Dome, sistemul turc de apărare antirachetă, o cupolă peste spațiul aerian turc

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel