Industria de arme din Iran este în creștere rapidă, statul islamic a devenit un exportator de arme ieftine, de înaltă tehnologie.
Iranul a început să furnizeze drone Rusiei încă din 2022. În toamna anului 2023, organizația teroristă Hamas a lansat un atac asupra Israelului, iar acest lucru a ajutat Teheranul să crească în continuare exporturile de arme.
Oficialii americani au spus că dronele Shahed fabricate iranian au fost folosite pentru a lovi o facilitate militară americană din Iordania. De asemenea, SUA a anunțat joi că au confiscat recent un transport de arme iraniene, care erau în drum spre Yemen.
Zona este controlată de rebelii Houthi susținuți de Iran, care continuă să atace nave comerciale în Marea Roșie, iar Comandamentul central al SUA (CENTCOM) a declarat că transportul conținea componente pentru rachete și drone.
„Prin exportul acestor tehnologii și dovedindu-și eficacitatea în luptă, Iranul a schimbat probabil pentru totdeauna natura războiului asimetric. Consecințele ar putea fi devastatoare pentru marile puteri”, a declarat expertul militar Adam Rousselle pentru The Wall Street Journal.
Iranul continuă să-și dezvolte industria de arme
Ministrul adjunct al apărării, Mahdi Farahi, a declarat în noiembrie că Statul Islamic a vândut arme în valoare de aproape un miliard de dolari între martie 2022 și martie 2023.
Iranul exportă o varietate de arme. Oficialii americani au declarat că Rusia dorește să cumpere mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acțiune din Iran. Teheranul aprovizionează deja Moscova cu muniție și drone, a mai raportat publicația citată.
Industria de arme din Iran este controlată de Corpul Gărzii Revoluționare Islamice care furnizează arme și grupurilor care operează în regiunea Orientului Mijlociu. Atât Hezbollah, cât și Hamas primesc arme din Iran.
Misiunea Iranului la Organizația Națiunilor Unite a declarat că, potrivit dreptului internațional și rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, țara nu are restricții sau interdicții privind cumpărarea și vânzarea de arme. Deși ONU a ridicat restricțiile asupra Iranului anul trecut, nici SUA, nici UE nu au ridicat aceste restricții.
SUA au impus un embargo asupra armelor iraniene înc[ din anii 1980. Iranul a început apoi să dezvolte drone, pe care Statul Islamic le-a folosit inițial pentru recunoaștere.
Experții iranieni ajută acum Rusia să construiască o fabrică pentru dronele Shahed. O astfel de fabrică ar trebui să poată produce cel puțin șase mii de drone pe an. Nu se știe încă exact când va începe producția de drone la această fabrică. Cu toate acestea, SUA au anunțat în iunie anul trecut că fabrica ar trebui să înceapă producția la începutul anului 2024.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News