Ucrainenii nu slăbesc atacurile asupra bazei ruse Engels: Câte aeronave Tu-95 și Tu-160 ar putea avea ruşii staţionate aici?(imagini din satelit)

Cristian Soare |
Data publicării:
Tu-160M, foto: Ministerul Apărării din Rusia
Tu-160M, foto: Ministerul Apărării din Rusia

În noaptea zilei de 17 septembrie, mai multe explozii au fost înregistrate de martori oculari locali în apropierea bazei aeriene ruse Engels, aflată la 750 km de Ucraina. Deși rapoartele oficiale nu au fost încă publicate, există probabilitatea unui atac cu dronă, deoarece presa rusă a relatat desfășurarea de misiuni de apărare aeriană, în regim de urgenţă, în regiunile Kursk și Bryansk în acea noapte.

 

In Saratov, Engels' air base was visited by drones. Explosions were heard. https://t.co/t5vkSzCh67

— NOELREPORTS ???????? ???????? (@NOELreports) September 18, 2024

Kievul a declarat că bazele militare rusești sunt ținte legitime în conflict, iar forțele sale le țintesc în mod regulat cu ajutorul dronelor cu rază lungă de acțiune. Atacurile de pe teritoriul Rusiei sunt de obicei revendicate de Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) și de Direcția Principală de Informații a Ucrainei (GUR).

În așteptarea confirmărilor oficiale, putem considera că baza Engels este o eventuală țintă a atacurilor cu drone datorită imaginilor recente realizate prin satelit pe 15 septembrie. Acestea arată patru bombardiere strategice Tu-95MS și două Tu-160 desfășurate pe pista aeroportului.

În plus, există două siluete pictate de Tu-160 și un avion de transport, foarte asemănător din punct de vedere vizual cu un An-12. Imaginea și o analiză detaliată au fost furnizate de analistul OSINT MT_Anderson pe rețeaua de socializare X.

Desigur, patru Tu-95MS și două Tu-160 nu par a fi multe, mai ales în comparație cu zecile de bombardiere văzute la un moment dat pe aerodromul Olenya în luna mai a acestui an, unde aproximativ o treime din flota operațională de avioane strategice a Rusiei a fost adunată aici, fiind pregătită pentru atacuri cu rachete asupra Ucrainei.

Cu toate acestea, chiar și aceste câteva unități de luptă de la baza Engels asigură o putere de foc substanțială: aceste patru Tu-95MS pot lua la bord până la 32 de rachete de croazieră de tip Kh-101, deși rareori zboară complet încărcate.

Aceste date furnizate cu ajutorul imaginilor din satelit sunt valoroase nu numai în contextul exploziilor de la baza Engels, ci indică și configurația desfășurărilor aviației strategice ruse pentru loviturile cu rachete asupra Ucrainei. În acest sens, trebuie acordată atenție următoarelor detalii.

În martie, dronele ucrainene au vizat baza în timp ce 11 aeronave, inclusiv nouă bombardiere - șase Tu-95 și trei Tu-160 - erau staționate acolo.

În ianuarie, Ministerul rus al Apărării a declarat că o dronă a fost doborâtă deasupra regiunii Saratov. Astra, un canal Telegram administrat de jurnaliști independenți, a declarat la momentul respectiv că două drone au fost doborâte deasupra bazei aeriene Engels-2.

Imagini din satelit cu un bombardier strategic ruses Tu-95 avariat la baza aeriană militară rusă din Engels, Saratov.

Și în decembrie 2022, un atac cu dronă la baza aeriană a ucis șase militari ruși. Ministerul rus al Apărării a declarat că sistemele de apărare aeriană au doborât dronele și că militarii au murit ca urmare a căderii unor resturi. Rusia pare să fi adoptat măsuri pentru a-și proteja aeronavele de atacurile ucrainene.

Faptul că rușii încă își păstrează bombardierele extrem de valoroase la baza Engels este discutabil, deoarece Ucraina a demonstrat în mod repetat în trecut că dronele sale de atac pot ajunge la această bază aeriană și mult mai departe. Chiar și baza Olenya, pe care rușii o considerau relativ sigură, a fost lovită în această vară de drone ucrainene.

De remarcat, armata rusă nu își permite să investească în avioane strategice, deoarece industria nu le mai produce. Producția de Tu-95 și Tu-22M a încetat în anii 1990, iar Rusia vrea să reînceapă producția de Tu-160 în cadrul programului „reproduction”, cu doar câteva unități asamblate în ultimii ani, aflate în prezent în teste.

Există mai multe explicații cu privire la motivul pentru care bombardierele sunt menținute în continuare într-o zonă periculos de apropiată de linia frontului. Pe lângă încrederea fermă a Rusiei în apărarea sa aeriană, una dintre acestea este că suprafața de manevră a bazei Oleny nu este suficientă pentru a găzdui toate bombardierele implicate în război.

În mod ideal, rușii ar dori să le desfășoare pe toate în Olenya, cea mai îndepărtată bază aeriană din partea europeană a Rusiei, permițând atacuri asupra Ucrainei, dar nu și viceversa.

Alternativ, rușii au luat în considerare faptul că dronele ucrainene pot ajunge acum chiar la Olenya, așa că au optat pentru distribuirea avioanelor lor strategice în mai multe baze aeriene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel