Explozie la una dintre cele mai importante facilități militare din Turcia, unde este dezvoltat avionul de luptă KAAN de generația a 5-a

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Kaan, cunoscut anterior sub numele de TF-X (Turkish Fighter - Experimental) - primul avion de generația a 5-a dezvoltat de Turcia
Kaan, cunoscut anterior sub numele de TF-X (Turkish Fighter - Experimental) - primul avion de generația a 5-a dezvoltat de Turcia

Un atentat "terorist" comis miercuri s-a soldat cu "morţi şi răniţi" în faţa sediului unei companii din industria de apărare a Turciei lângă Ankara, a anunţat ministrul de interne, Ali Yerlikaya, relatează AFP şi Reuters.

"Un atentat terorist a fost comis asupra sediului (companiei aerospaţiale) TUSAȘ din Ankara. Din păcate, atacul s-a soldat cu martiri şi răniţi", a transmis ministrul pe reţeaua X.

Termenul "martir" este folosit în general pentru a anunţa decese în rândul soldaţilor.

Potrivit postului de televiziune Habertürk, care a anunţat că au fost luaţi ostatici, fără a oferi alte amănunte, atacul este încă în desfăşurare.

Canalul privat de televiziune NTV a menţionat şi schimburi de focuri după o explozie care s-a produs în jurul orei locale 16:00 (13:00 GMT).

Televiziunea a mai spus că un grup de atacatori a ajuns cu un taxi la o intrare a complexului, în timpul schimbului de tură a personalului de securitate. Cel puțin unul dintre atacatori a detonat o bombă, în timp ce alți atacatori au reușit să intre în complex.

Operaţiunea nu a fost revendicată până acum.

Conform imaginilor difuzate de televiziuni, o coloană de fum alb se putea vedea în faţa intrării în clădire, situată la circa 40 de km de capitala Turciei.

 

Fabrica TUSAȘ

 

TUSAS este una dintre cele mai importante companii de apărare și aviație din Turcia. Produce, printre alte proiecte, KAAN, primul avion de luptă dezvoltat de Turcia.

Fabrica TUSAŞ (Turkish Aerospace Industries - TAI) a fost implicată în programul F-35. TUSAŞ a jucat un rol important în lanțul de aprovizionare global al avionului multirol F-35. După ce, în 2019, Turcia a achiziționat sistemul antiaerian S-400 din Rusia, SUA au exclus Turcia din programul F-35. Acest lucru a afectat și TUSAŞ, care nu a mai avut acceptul să producă  componente pentru F-35.

De asemenea, TUSAŞ dezvoltă și noul avion de luptă al Turciei. KAAN este proiectat să fie un avion multirol de generația a 5-a, dar cu accent pe cerințele specifice ale Turciei, inclusiv o mai mare flexibilitate în integrarea armamentului și a sistemelor naționale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel