Publicitate
Potrivit informațiilor publicate pe 17 martie de postul de televiziune REN TV, evenimentul a avut loc în orașul închis Fokino (regiunea Primorsky Krai) pe 10 martie, dar a devenit cunoscut abia acum. În jurul prânzului zilei, o macara plutitoare descărca o torpilă de pe o navă mare antisubmarin, când a avut loc explozia.
Sursele spun că, după o explozie puternică, a izbucnit un incendiu, iar un braț al macaralei s-a prăbușit peste bordul navei de luptă. Șapte militari au suferit răni de gravitate diferită, fiind spitalizați. Datorită găurilor produse de prăbușirea brațului macaralei, în cala navei antisubmarin a intrat apă și exista riscul răsturnării și scufundării acesteia.
Potrivit REN TV, departamentul regional al FSB a intervenit în anchetă. Cauzele probabile ale exploziei au fost încălcarea procedurilor tehnologice de manipulare a munițiilor și a normelor generale privind tehnica securității muncii.
După ce presa rusă, inclusiv Izvestia și Lenta.ru, a mediatizat accidentul, Ministerul rus al Apărării a negat existența accidentului. Acesta a informat că “nu au existat incidente care să implice întreținerea armamentelor de navă sau navelor flotei din Pacific, iar informațiile publicate de unele mijloace mass-media despre presupusa explozie de torpile din 10 martie, în timpul descărcării de pe o navă mare antisubmarin din Primorye, nu corespund realității”.
Comentariul autorului: Un “oraș închis” sau o „formațiune administrativ-teritorială închisă”, după cum este terminologia oficială rusă, reprezintă o localitate în care se aplică restricții de călătorie sau de ședere, fiind necesară o autorizație specială pentru a putea fi vizitată sau pentru a se rămâne peste noapte. Astfel de localități sunt de regulă dezvoltate în jurul unor unități militare sensibile sau facilități secrete de cercetare, care necesită mult mai mult spațiu sau libertate decât se poate asigura într-o bază militară convențională.
Potrivit datelor furnizate în 2019 de către revista poloneză Polityka, flota rusă deține recordul la nivel mondial privind numărul de accidente și decese în rândul militarilor marinari. Astfel, din totalul de 294 de decese înregistrate în rândul marinarilor în perioada 2000 -2019, mai mult de jumătate (156) au fost militari ruși. Pe următorul loc se situează marina chineză (70 de decese), din Argentina (44) și din India (19, toți decedați pe o navă fabricată în Rusia). Marea Britanie a pierdut doi marinari, iar Statele Unite, Canada și Ecuador au pierdut câte unul.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News