Șeful Agenției nucleare iraniene, Ali Akbar Salehi, a anunțat duminică că reactorul nuclear din Natanz a fost închis în urma a ceea ce el a numit un act de terorism israelian. „Acțiunea întreprinsă împotriva facilității Natanz arată eșecul celor care se opun progresului industrial și politic al Iranului. Iranul va continua pe de o parte să-și îmbunătățească tehnologia nucleară, iar pe de alta să lupte pentru ridicarea sancțiunilor opresive ale SUA asupra sa", a declarat șeful Salehi.
La rândul său, ministrul iranian de externe, Mohammad Zarif, a acuzat Israelul de executarea unui atac cibernetic împotriva rețelei de centrifuge considerate mai vechi, din Natanz. Zarif a promis răzbunare și a anunțat că centrifugele vor fi actualizate la altele mult mai avansate.
New York Times a informat că, potrivit unor surse din Israel și SUA, incidentul din Natanz a fost semnificativ mai complex decât ceea ce este descris în rapoartele iraniene și că instalațiile de la Natanz au suferit mult mai multe daune. Potrivit ziarului, o explozie puternică a avut loc în sistemul electric al instalației ca urmare a unei operații secrete israeliene. Ziarul a estimat că vor dura cel puțin nouă luni până când iranienii vor restabili producția la unitatea de îmbogățire.
Întreruperea instalației de îmbogățire a avut loc la doar o zi după ce Iranul a început să opereze centrifuge avansate pentru îmbogățirea uraniului, încălcând condițiile acordului nuclear, și după ce se înregistraseră anumite progrese în discuțiile de la Viena dintre reprezentanții puterilor nucleare și Iran.
Fostul comandant al Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), Mohsen Rezaei, a susținut într-o postare pe contul său de Twitter că la instalația de îmbogățire a izbucnit un incendiu, iar acest lucru se întâmplă pentru a doua oară în acest an. Potrivit lui Rezaei, întreruperile indică faptul că instalația nu este bine securizată împotriva infiltrării unor entități ostile. Comentariile lui Rezaei au venit după ce unul dintre principalele ziare din Iran, „Norniuz”, a anunțat, citând surse confidențiale, că persoana care a provocat întreruperea electricității la Natanz a fost identificată, iar capturarea acesteia este în curs de desfășurare.
Cu toate acestea, până în prezent nu este clar dacă într-adevăr a fost un atac și nu o defecțiune tehnică la instalație. În cazul unui atac, este posibil să fi avut loc fie un sabotaj executat “fizic” de către un muncitor sau o echipă care a reușit să se infiltreze în unitate, fie un atac cibernetic efectuat prin injectarea unui virus, similar cu Stuxnet, de către un lucrător cu acces la rețeaua locală a instalației.
Reamintim că, în perioada 2010-2012, un virus numit Stuxnet a fost injectat în rețeaua locală a instalației de către unul dintre muncitori, folosind un CD, și a provocat distrugerea completă a centrifugelor. Atacul facilității a fost atribuit Israelului și SUA de către Iran și mass-media internaționale.
Într-un fel sau altul, atacul asupra instalației a avut loc într-un moment important în ceea ce privește programul nuclear al Iranului. Acesta poate cântări mult în derularea negocierilor, însa nu neapărat în avantajul marilor puteri.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News