Autoritățile ucrainene au dat vina pe Rusia pentru atacul asupra hidrocentralei de marți, la scurt timp după ce a fost raportată deteriorarea barajului. Rusia, la rândul ei, spune că Ucraina a executat un ”atac terorist”.
E imposibil de spus cu exactitate cine e în spatele distrugerii barajului de la Kahovka.
Foto: Barajul de la Nova Kahovka
La prima vedere, viitura nu ar fi în favoarea Moscovei, întrucât malul stâng - porțiunea controlată de ruși, de la est de râul Nipru - este mai puțin înalt decât malul celălalt. Se pare că în primele ore ale viiturii au fost distruse mai multe elemente de tehnică militară rusă.
Moscova doarme liniștită pe 100 de kilometri de front
Pentru Rusia, pericolul unei contraofensive ucrainene în zona cursului inferior al Niprului - deși o astfel de operațiune este incredibil de complicată și, prin urmare, extrem de puțin probabilă - era o preocupare majoră.
Pentru a reduce probabilitatea unei surprize neplăcute, regiunea ucraineană Herson de pe malul de vest (dreapta) al Niprului a fost bombardată de ruși în mod constant în ultimele săptămâni, iar rușii au încercat să să controleze cel puțin o parte din insulele fluviale din delta Niprului.
Harta zonei inundate de apele din barajul Kahovka
Este posibil ca informațiile ruse să fi identificat o acțiune iminentă a Kievului, care să implice și zona Niprului inferior, iar decizia Kremlinului să fi fost de a inunda toată zona. Atfel, Putin scapă de 100 de kilometri de griji, atât cât măsoară porțiunea de la barajul aruncat în aer până la delta Niprului, întrucât utilizarea echipamentelor grele în zona mlăștinoasă va fi imposibilă pentru următoarele săptămâni.
NYT : O explozie din interior este cea mai probabilă cauză
The New York Times, după ce a discutat cu experți, a ajuns la concluzia că cea mai probabilă cauză a distrugerii hidrocentralei Kahovka a fost o explozie din interior.
Experții consultați de NYT spun că un „eșec structural” al barajului sau un atac din exterior nu pot fi excluse, dar vorbim de „explicații mai puțin plauzibile”.
O detonare externă cu o bombă sau o rachetă ar exercita doar o fracțiune din forța sa împotriva barajului și ar fi nevoie de o cantitate uriașă de exploziv pentru a obține un efect similar”.
Це DRSG, яким ви зібрали на крила і яких регулярно пакуєте Мавіками на контрбатарейку.
— Pavlo Bondarenko (@bo_pavlo) June 7, 2023
Між роботою вони зараз літають і скидають питну воду з дронів. pic.twitter.com/Wpwqqrdstn
Șeful impus de Moscova în regiunea Herson, Vladimir Saldo, a spus că crede că Kievul este de vină pentru dezastru, dar că tragedia a oferit un avantaj armatei ruse.
„Din punct de vedere militar, situația operațională și tactică s-a dezvoltat în favoarea Forțelor Armate ale Federației Ruse”, a declarat, miercuri, Saldo la televiziunea de stat rusă.
El a spus că distrugerea barajului și inundațiile rezultate vor face mai ușor pentru Rusia să se apere împotriva oricărei contraofensive ucrainene în zonă.
La rândul lor, ucrainenii spun că Rusia a calculat greșit și și-a inundat propriile poziții prin demolarea barajului Nova Kahovka. "Zonele unităților lor militare au fost și ele inundate”, declară ministrul adjunct al apărării ucrainean, Hanna Maliar.
Ce înseamnă pentru Ucraina
Foto: Vehicule de luptă pentru infanterie Bradley
Michael Kofman, expert în armata rusă la think-tank-ul CNA din SUA, a spus că este sceptic că dezastrul va împiedica planurile militare pe termen scurt ale Ucrainei de contraofensivă.
"Mă îndoiesc că va avea un impact semnificativ asupra operațiunilor militare ucrainene. Barajul Kahovka se află la cel puțin 150 de km de unde s-ar putea desfășura cea mai mare parte a activității în cel mai apropiat punct", a spus Kofman, citat de Reuters.
„O operațiune ucraineană de traversare a râului în sudul Hersonului, sub baraj, a fost întotdeauna o perspectivă riscantă și, prin urmare, cu probabilitate redusă. Este prea devreme pentru a spune cine a făcut asta”, a spus Kofman, directorul de studii ruse la CNA, un institut de cercetare din Arlington, Virginia. Dezastrul „în cele din urmă nu aduce beneficii nimănui”, conchide expertul american.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News