Experții ucrainenei se îndoiesc că războiul din Ucraina se va încheia curând și se așteaptă ca luptele să continue încă șase luni

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Michael Walz, a declarat că Europa ar trebui să se ocupe de securitatea Ucrainei fără implicarea SUA. Președintele Trump a declarat că SUA ar putea oferi sprijin financiar Ucrainei în schimbul resurselor sale de pământuri rare. De asemenea, Președintele SUA a susţinut că avut o discuție cu Vladimir Putin pe temea încheierii războiului din Ucraina. Toate aceste declarații au fost analizate de experții Kyiv Security Forum.

Experții consideră că declarațiile recente ale președintelui american Trump și ale consilierului său pentru securitate națională, Michael Walz, indică o preferință pentru o încetare temporară și rapidă a focului, fără niciun indiciu privind un plan real de încheiere a războiului.

Ideea cooperării SUA în domeniul metalelor și mineralelor din pământuri rare ar trebui văzută ca o dovadă a abordării comerciale a noii administrații americane în vederea rezolvării problemelor geopolitice. Această declarație vizează atât electoratul Partidului Republican, căruia i se spune că ajutorul pentru Ucraina va fi dat în schimbul resurselor sale, cât și o posibilă cooperare economică pe termen lung.

Într-o serie de întâlniri în Europa în această săptămână, noul secretar american al apărării, Pete Hegseth, secretarul de stat Marco Rubio și trimisul președintelui Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, generalul Keith Kellogg, îi vor îndemna pe omologii lor din Europa și NATO să își asume un rol mult mai important în sprijinirea Ucrainei, au declarat pentru CNN oficiali din domeniul apărării și persoane familiarizate cu această temă.

În acest scop, joi, la o reuniune a miniștrilor apărării din cadrul NATO, Hegseth este așteptat să îndemne statele membre să-și majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB-urile lor respective și să își consolideze baza industrială de apărare pentru a începe să producă arme și echipamente mai rapid, au declarat oficialii din domeniul apărării.

Dar aliații SUA încă așteaptă să vadă ce le cere Hegseth în spatele ușilor închise, a declarat un oficial NATO pentru CNN. Alți doi oficiali europeni au declarat că nu au auzit nimic „concret” în ceea ce privește planurile administrației pentru Ucraina și că se feresc să aibă încredere în orice declarație politică care nu vine direct de la Trump însuși.

În ceea ce privește acțiunile Rusiei, experții Kyiv Security Forum și-au exprimat următoarea opinie: Kremlinul nu confirmă în mod deliberat contactele cu Trump pentru a minimaliza atât importanța acestor contacte, cât și puterea noii administrații americane. Mesajul Kremlinului că nu se teme de Trump a devenit un punct mediatic cheie în Rusia.

Kyiv Security Forum remarcă faptul că nu trebuie să ne așteptăm la nicio idee revoluționară la Munich Security Conference (MSC). Nu va exista niciun plan comun al SUA, UE și Ucrainei pentru a pune capăt războiului. De asemenea, nu va exista un format aprobat pentru negocieri pe care Kremlinul este gata să îl accepte numai dacă acceptă termenii capitulării Ucrainei.

Fără Statele Unite, este imposibil să se ofere garanții reale de securitate Ucrainei. SUA, UE și Moscova sunt conștiente de această realitate.

„Estimăm probabilitatea continuării ostilităților în următoarele șase luni, iar riscurile unor condiții de negociere nefavorabile pentru Ucraina vor creste”, se arată în raport.

 

Rusia nu se pregătește pentru pace

 

Putin „nu se pregătește pentru pace”, spune Zelenski după atacul de la Kiev.Volodimir Zelenski spune că atacul brusc cu rachete de noaptea trecută asupra Kievului arată că Vladimir Putin „nu se pregătește pentru pace”.

Președintele ucrainean a declarat că forțele Moscovei au folosit rachete balistice și drone în atacul din primele ore ale dimineții și a confirmat că o persoană a fost ucisă. 

„Această teroare rusească împotriva Ucrainei nu se va opri de la sine. Putin nu se pregătește pentru pace - el continuă să ucidă ucraineni și să distrugă orașe, a spus Zelenski. 

„Doar pașii puternici și presiunea asupra Rusiei pot opri această teroare. Chiar acum avem nevoie de unitatea și sprijinul tuturor partenerilor noștri în lupta pentru un sfârșit just al acestui război.”

 

Se poate termina războiul din Ucraina?


Expertul Galen Carpenter din cadrul Randolph Bourne Institute are o poziţie similară cu cea a Kyiv Security Forum şi scrie într-un articol publicat în revista 19FortyFive ca unii susținători ai unei politici externe a SUA bazate pe realism au sperat că alegerea lui Donald Trump ca președinte va semnala sfârșitul războiului din Ucraina.

,,Afirmația lui din timpul campaniei prezidențiale din 2024 că ar putea opri luptele dintre Moscova și Kiev în 24 de ore a alimentat astfel de iluzii. Comportamentul lui Trump cu privire la problema Ucrainei în timpul primului său mandat la Casa Albă ar fi trebuit să descurajeze un asemenea optimism'', susţine Carpenter.

Potrivit expertului american, chiar dacă confruntările între Rusia şi Ucraina vor înceta în cele din urmă, un tratat de pace formal este puțin probabil să fie încheiat: ,,Rezultatul cel mai probabil este un armistițiu înghețat - o încetare a luptelor, combinată cu promisiuni insipide din partea părților aflate în conflict de a continua negocierile pentru o soluționare finală. Se pare că nu prea există loc pentru compromisuri între Kiev și Moscova''.  

Ucraina insistă ca Rusia să restituie nu numai teritoriile confiscate de la invazia din februarie 2022, ci și orice teritoriu ucrainean pe care Moscova l-a dobândit de la incursiunile sale inițiale din 2014.  Respectarea acestei cerințe ar forța Kremlinul să renunțe la controlul zonelor secesioniste ucrainene vorbitoare de limbă rusă din regiunea Donbas.  

Și mai important, poziția Kievului ar obliga Moscova să renunțe la controlul asupra Crimeei, în ciuda revendicării istorice de lungă durată a Rusiei asupra peninsulei și a importanței strategice a bazei navale ruse de la Sevastopol. Prin urmare, cererea Kievului de restituire a tuturor terenurilor ocupate începând cu 2014 este susceptibilă de a fi, în sine, un factor de distrugere a înțelegeriilor cu Moscova.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel