Publicitate
Analişti militari ucraineni ai platformei Inform Napalm sugerează că prin desfăşurarea de sisteme Pantsir-S1 în Donbas, conducerea militară și politică rusă urmărește atingerea mai multe obiective tactice și strategice.
Din 2014, teritoriile ocupate din estul Ucrainei au servit Rusiei drept poligon militar de testare pentru diferite tipuri de arme și echipament militar.
Atât serviciile ucrainene de informaţii, cât şi Misiunea de Supraveghere a OSCE din Ucraina au remarcat în mod repetat, din 2014 şi până în prezent, că autorităţile de la Moscova au furnizat, în mod liber și necontrolat, cantități semnificative de muniție, dar și militari ruși, cât și mercenari forţelor separatiste pro-ruse.
Transferul de tehnica militară – fără a fi spus controalelor vamale – în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, a oferit Federației Ruse posibilitatea de a testa noi tehnologii militare.
Analişti militari ucraineni susţin că singurul lucru care a limitat efectuarea de teste militare în Donbas, a fost dorința Kremlinului de a ascunde participarea directă a Rusiei la agresiunea militară împotriva Ucrainei. Acesta este motivul pentru care invazia militară rusă asupra Ucrainei și-a păstrat caracterul hibrid, încă din 2014. Kremlinul se ascunde sub masca „grupurilor armate ilegale” pentru a minimiza consecințele politice și pentru a evita sancțiunile economice semnificative din partea Occidentului.
De ce ar fi Rusia determinată să desfăşoare sisteme Pantsir-S1 în Donbas?
Sistemele de rachete antiaeriene Pantsir-S1 s-au dovedit a fi inutile şi ineficiente, asta odată cu începerea utilizării lor în condiţii reală de luptă, în timpul conflictelor militare din Siria şi Libia.
De exemplu, publicația ucraineană Defense Express a relatat în iunie 2020, ca dronele turcești Bayraktar TB-2 au distrus cel puțin 23 de sisteme antiaeriene Pantsir-S1 în timpul conflictelor militare din Siria și Libia.
Majoritatea sistemelor rusești Pantsir-S1 au fost distruse prin utilizarea de bombe ghidate MAM-L și MAM-C – care sunt armele principale pentru UAV-urile Bayraktar TB2. Faptul că sistemele antiaeriene Pantsir-S1 nu au interceptat UAV-uri a afectat, fără îndoială, imaginea Rusiei ca producător de arme.
După această serie de incidente, Rusia a anunțat că va face o modernizare serioasă acestor sisteme, dezvoltând versiunea modernizată Pantsir-S1M – numit de presă rusă „ucigaș de drone”, imagine promovată activ în ultimele șase luni. În numeroase comunicate de presă din mass-media, rușii se susţine că noul Pantsir-S1M poate intercepta „toate tipurile de UAV, inclusiv pe cele de luptă’’.
Inform Napalm precizează că această mascaradă publicitară a funcționat parțial, iar Rusia a obținut mai multe contracte pentru furnizarea acestor sisteme către Myanmar și Serbia.
Evident, conducerea militară și politică a Rusiei a regândit vechiul motto german „Drâng nach Osten”, care a însoțit două războaie mondiale, și a decis să-l aplice în partea de est a Ucrainei.
Moscova și-a dat seama că comunicatele de presă, prezentările, lobby-urile și publicațiile media nu erau suficiente pentru a susține imaginea unui „ucigaș de drone” care în urmă cu un an se dovedea inutil în fata dronelor turce Bayraktar TB2.
Prin urmare, pentru a demonstra fiabilitatea noului sistem Pantsir-S1, Rusia urmărește să doboare cel puțin un UAV Bayraktar TB2 în estul Ucrainei și să documenteze discret acest proces pentru a-l prezenta aliaților și potențialilor cumpărători.
În ciuda faptului că pe teritoriile ocupate al Ucrainei au fost desfăşurate numeroase sisteme de război electronic şi culegere de informaţii (care au fost observate în mod repetat de reprezentaţii Misiunii Speciale de Monitorizare (SMM) a OSCE în Ucraina), Rusia nu a reușit să doboare niciun UAV. Timpul trece, dar nu se întrevede nicio revanșă pentru recâştigarea imaginii pierdute în Libia și Siria, așa că rușii iau în considerare un „plan B”, susţin analişti militari ucraineni.
„Planul B”
Potrivit informațiilor din surse HUMINT, în cazul în care militarii ruși nu reușesc să doboare efectiv un UAV de tip Bayraktar TB2 în estul Ucrainei, aceştia vor încerca să falsifice unele probe şi dovezi cu intenţia de a manipula opinia publică.
Analiştii publicaţiei Defense Express susţin că rușii plănuiesc să aducă în Donbas resturi ale unor UAV-uri doborâte în Siria și să încerce să le prezinte comunității internaționale ca pe o „nouă victorie a forțelor de apărare aeriană ale separatiştilor”. Aceleași informații fabricate vor fi prezentate potențialilor cumpărători ai sistemelor rusești ca pe „un exemplu al eficienței noului Pantsir-S1M ”.
Prezența sistemelor Pantsir-S1 în estul Ucrainei
Mass-media ucraineană a tot scris în ultimii ani că sistemele rusești Pantsir-S1 au fost deja observate de mai multe ori în regiunea Donețk din estul Ucrainei. Acest tip de sisteme a fost observa în regiunile ocupate de separatişti, pentru prima dată, în anul 2015.
Inform Napalm aminteşte că, din 2015, când au post observate pentru prima dată, nu au mai fost surprinse de nimeni. Probabil, Moscova a decis să-și retragă sistemele Pantsir-S1 înapoi în regiunea Rostov, departe de privirile curioșilor. Mai mult, Ucraina a încetat şi ea să desfăşare avioane de luptă în apropierea linie de contact.
Prin urmare, o nouă decizie privind următorul transfer al sistemelor Pantsir-S1 în Donbas a devenit relevantă abia în 2021, când Ucraina a folosit o dronă Bayraktar TB-2 pentru a distruge un sistem de artilerie pe care forţele separatiste în foloseau pentru a ataca poziţiile militarilor ucraineni, aflate în apropierea linie de contact.
Concluzie
Federația Rusă plănuiește o nouă escaladare a ostilităților în estul Ucrainei. Pentru a face acest lucru, Moscova continuă să transfere în zonele ocupate ale regiunilor Donețk și Luhansk cele mai recente echipamente EW / SIGINT și alte tipuri de arme și tehnica militară. Rușii știu că, în comparație cu anul 2014 și 2015, armata ucraineană este acum mult mai bine echipată.
UAV-urile Bayraktar TB2, care și-au demonstrat deja eficiența în condiţii reale de conflict, în Libia, Siria și Nagorno-Karabakh, reprezintă o amenințare destul de mare pentru forţele separatiste susţine de Moscova.
Folosind Donbasul şi pe post de teren de testare a unor noi tehnologii şi echipamente militare, Rusia intenționează să rezolve simultan mai multe sarcini tactice și strategice legate atât de agresiunea împotriva Ucrainei, cât și de exportul propriilor arme, a căror imagine a fost afectată semnificativ în operațiunile din Orientul Mijlociu.
Cu toate acestea, în timp ce caută să doboare UAV-uri de atac ucrainene, cel mai recent sistem rusesc Pantsir-S1M ar putea deveni el însuși ținta acestor drone.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News