Domnule Samus, vă mulţumim pentru posibilitatea de a discuta din nou. Din păcate nu vom discuta despre un subiect plăcut.
În contextul noilor mişcări de trupe ruse la graniţa cu Ucraina, expertul militar ucrainean Mykhailo Samus a fost întrebat de TVR MOLDOVA cu ce se deosebeşte starea de insecuritate creata acum de Rusia de cea din aprilie-mai când a trupele ruse s-au pus în mişcare la graniţa cu Ucraina.
Mykhailo Samus a precizat că situaţia actuală pare să se repete şi rezultate acesteia sunt similare cu cele din primăvară.
’’Atunci Putin (n.r Vladimir Putin) a obţinut posibilitatea să se întâlnească personal cu Biden (n.r Joe Biden). Acum Vladimir Putin a primit posibilitatea de a discuta cu Joe Biden prin teleconferinţă. Unicul lucru care s-a schimbat, este comportamentul mai agresiv al Rusiei’’, susţine Mykhailo Samus.
Dar, cu toate acestea, Samus atrage atenţia ca acum se poate observa o schimbare de atitudine în abordarea Rusiei.
’’Din toate comunicatele care au fost emise atât de la Kremlin cât şi de către administraţia Biden constatăm că retorica lui Putin era foarte agresivă. Acesta a declarat că vrea garanţii în scris că Ucraina nu va adera la NATO. Cred că este pentru prima dată când auzim o asemenea declaraţie deschisă şi dură faţă de preşedintele SUA şi au mai fost câteva declaraţii destul de tranşante despre aşa zisele linii roşii. Am impresia că după prima provocare din aprilie-mai Putin a constatat că Occidentul (n.r. SUA-UE) a intrat în jocul lui şi acum a decis să ridice ştacheta şi să demonstreze că Rusia este cu adevărat gata de război, şi că Moscova poate începe operaţiuni militare dacă Occidentul va continua să susţină Ucraina şi să anunţe sus şi tare că Ucraina nu are dreptul să adere la NATO’’, spune expertul ucrainean.
Întrebat de TVR MOLDOVA dacă din punct de vedere tehnic se cunosc planurile de atac dezvoltate de către Kremlin, Samus susţine că aceste planurile sunt gata demult.
,,Până în 2014 trupe ruse în jurul Ucrainei nu erau dislocate. Trupele ruse erau concentrate în direcţia Poloniei şi ţărilor baltice. La graniţa cu Ucraina era dezvoltată doar Aramata a 20-a dar aceasta era compusă doar din cadre militare, adică avea doar un punct de comandă în oraşul Voronej, câteva depozite vechi de păstrare a tehnicii, iar trupe de atac nu erau. Începând cu anul 2014 Moscova a creat trei Armate, este vorba despre Amata 1-a de tancuri care în continuare are ca direcţie de atac Polonia şi Ţările Baltice, Armata a 20-a care are ca direcţia atac dinspre nor-est contra Ucrainei şi Armata a 8-a cu central de comandă în Novocerkask cea care se ocupă de asigurarea trupelor ruse de ocupaţie din Donbas. Aceste forţe sunt gata de atac. Bineînţeles aceste trei Armate ştiu foarte clar unde se află şi pentru ce au fost create şi ce au de făcut în diferite scenarii’’, argumentează Mykhailo Samus.
Întrebat de TVR MOLDOVA despre declaraţiile ministrului de Externe al României, domnul Bogdan Aurescu, cu privire la faptul că NATO trebuie să fie foarte atentă la ce se petrece pe flancul estic al Alianţei, expertul militar ucrainean apreciază că România înţelege foarte bine nivelul riscurile de securitate şi apărare din regiune.
’’Atât noi cât şi România înţelegem foarte bine că Rusia domină în Marea Neagră, că Rusia controlează situaţia din acest bazin ceea ce crează un pericol major pentru Ucraina, România şi bineînţeles pentru Republica Moldova. Dacă România şi Ucraina vor fi ameninţate de un atac al Rusiei, Republica Moldova nu va avea unde fugi mai ales din perspective regiunii transnistrene, care este o ameninţare atât pentru Ucraina dar în special pentru Chişinău şi chiar şi pentru România. În cazul unui atac în sudul Ucrainei, trupele din regiunea transnistreană şi serviciile secrete din această regiune vor juca un rol extreme de important pentru realizarea acestui plan rusesc’’ a conchis Samus.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News