Expert francez: Nicio țară NATO nu va deranja Rusia în Marea Neagră

S.I. Catalin |
Data publicării:
Nave militare NATO navigând în Marea Neagră
Nave militare NATO navigând în Marea Neagră

Statele Unite lucrează la un plan care ţine de consolidarea prezenţei şi trimiterea de noi nave militare NATO în Marea Neagră ca răspuns la conflictul armat din noiembrie dintre navele ruse și ucrainene din Peninsula Crimeea anexată, potrivit unei analize realizate de France24.

La 3 aprilie, Statele Unite și-au anunțat intenția de a consolida prezența militară a NATO în Marea Neagră prin trimiterea de nave noi. ,,Ne vom asigura că avem capacitatea de a descuraja o Rusia foarte agresivă", a declarat ambasadorul SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison. Acesta a dat asigurări că propunerea Statelor Unite urmărea "să se asigure că există un pasaj sigur pentru navele ucrainene prin Strâmtoarea Kerci".

Planul Washingtonului vine în urma incidentului din noiembrie dintre Ucraina și Rusia, când paza de coastă rusă, subordonată Serviciului Federal de Securitate (FSB), a atacat navele de luptă ucrainene care încercau să intre în Marea Azov prin Strâmtoarea Kerci. Trei persoane au fost rănite în incident, iar 24 de marinari ucraineni sunt ținuți prizonieri de atunci.

Situația din regiunea Mării Negre se înrăutățește?

Quentin Lopinot, cercetător asociat la Centrul de Studii Strategice și Internaționale de la Washington, consideră că inițiativa americană este în primul rând un răspuns la situația din regiunea Mării Negre: "Rusia își modernizază major flota și infrastructura și își marchează teritoriul mult mai agresiv. Washingtonul nu dorește să ignore această realitate, temându-se că Moscova va reuși să obțină controlul de facto sau să domine regiunea Mării Negre. Provocarea este, de asemenea, menținerea statutului Mării Negre de spațiu internațional, în care se respectă libertatea navigației."

Yves Boyer, cercetător asociat la Fundația pentru cercetări strategice (FRS), consideră că este vorba în primul rând de o bună comunicare. ,,Avem nevoie să facem anunțuri. Americanii vor să reasigure Bulgaria, România și Georgia. Este posibilă, de asemenea, ideea de a-l ajuta pe președintele ucrainean Poroșenko, care se află într-o poziție proastă înainte de a doua rundă a alegerilor prezidențiale", explică acesta.

Rusia a răspuns că privește planul american "într-un mod negativ". ,,Nu înțelegem ce urmăresc prin asta. Situația din strâmtoarea Kerci și navigația de acolo sunt bine cunoscute", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Boyer consideră că Rusia are dreptul să privească planul american ca fiind unul provocator: "Este ca și cum ai gâdila un urs sub bărbie, crezând că-l va impresiona, dar e complet ridicol. Țărmul Mării Azov este complet rusesc. Este ca și cum ai spune americanilor să nu se amestece în Golful Mexic."

Strâmtoarea strategică Kerci

Cu toate acestea, înainte de ciocnirea navală, Kievul și Occidentul acuzaseră deja de câteva luni Rusia de "obstrucționarea" deliberată a navigației navelor comerciale prin Strâmtoarea Kerci.

Rusia a revendicat controlul Strâmtorii Kerci de la anexarea Crimeei, care îi permite să controleze ambele părți ale strâmtorii. ,,Această strâmtoare este importantă pentru Moscova, deoarece stabilește continuitatea fizică între peninsula Crimeea și teritoriul Rusiei. Controlul strâmtorii face astfel posibilă consolidarea anexării Crimeei", precizează Lopinot.

Această strâmtoare este, de asemenea, crucială pentru Kiev, deoarece permite intrarea în Marea Azov, unde există mai multe porturi ucrainene de mare importanță pentru țară, inclusiv Berdyansk și Mariupol.

"Rusia nu este doar o țară veche"

Mai multe țări situate la frontiera estică a NATO, cum ar fi România, Bulgaria și Turcia, sunt în mod natural prezente permanent în Marea Neagră. Orice alt tranzit militar naval în regiune este supus Convenției de la Montreux din 1936.

,,Navele americane, franceze, britanice și germane intră în mod regulat în Marea Neagră sub condițiile aceste convenții", declară Boyer. ,,În 2018, patru distrugătoare americane au navigat acolo, iar Franța urmează să trimită trei nave în 2019", spune Lopinot. ,,Dar noutatea nu constă atât în creșterea volumului navelor prezente în zonă, cât în coordonarea mai bună a capabilităților între aliați. Provocarea nu este de a acumula mijloace militare în acest domeniu, ci de a le folosi mai bine pentru a fi mai eficiente."

Boyer consideră că o confruntare militară este puțin probabilă. ,,Nicio țară NATO nu va deranja prea mult rușii în Marea Azov", a spus Boyer. ,,Nu trebuie să uităm că Rusia nu este doar o țară veche, este cea de-a doua mare putere nucleară din lume".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel