Situaţia actuală din Ucraina arată că un război cu Rusia se poate extinde pe termen lung. Potrivit experților CSIS, NATO nu este pregătită pentru așa ceva

Cristian Soare |
Data publicării:
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Apărarea, descurajarea Rusiei și sprijinirea Ucrainei vor fi prioritățile summitului NATO de la Washington, DC, care începe în iulie, potrivit experților de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) din Washington. Țările europene abordează summitul NATO cu o poziție de securitate mult mai puternică, spun cercetătorii.

Acest lucru este necesar nu numai pentru a se "proteja" împotriva posibilității venirii la putere a lui Donald Trump, care este critic la adresa NATO, ci și pe viitor, când atenția SUA ar putea să se reorienteze către regiunea Indo-Pacific, potrivit cercetătorilor americani care au discutat despre viitorul summit NATO.

Potrivit lui Max Bergmann, director al Programului CSIS Europa, Rusia și Eurasia, SUA trimite uneori semnale contradictorii Europei, afirmând că ar dori ca Europa să poată ajuta America în cazul unei confruntări cu China. Dar, Bergmann este convins că sarcina Europei ar trebui să fie asigurarea păcii în Europa.

,,Europa trebuie să se concentreze pe descurajarea Rusiei", a spus Bergmann. Astfel, Europa se întoarce la origini, se apără și se concentrează pe amenințarea pe care NATO a fost creat pentru a o preveni.

 

Dacă Ucraina eșuează, amenințările la adresa Taiwanului nu vor face decât să crească

 

Kathleen McInnis, expert în cadrul Programului de securitate internațională al CSIS, consideră că alegerea nu mai este dacă să ne confruntăm cu Rusia sau cu China. În cadrul NATO și printre partenerii organizației din regiunea Indo-Pacific, există o conștientizare a faptului că, dacă Ucraina eșuează, amenințările la adresa Taiwanului nu vor face decât să crească.

,,Dacă Rusia câștigă în Ucraina, provocarea Taiwanului va deveni mult mai dificilă, iar situația strategică pentru Statele Unite, aliați, parteneri și democrațiile din întreaga lume va deveni mult mai dificilă", consideră expertul. 

Prioritatea NATO este să consolideze apărarea și descurajarea pentru a evita războiul, afirmă Sean Monaghan, expert în cadrul programului CSIS Europa, Rusia și Eurasia. El reamintește că, potrivit doctrinei NATO, "cel mai bun mod de a evita războiul este să fii pregătit pentru el și să clarifici acest lucru unui potențial agresor, în acest caz Rusia. Prin urmare, la summitul de la Washington se va acorda multă atenție apărării și descurajării".

 

Războiul din Ucraina ar putea să se prelungească

 

Analistul de securitate a reamintit că, în urmă cu doi ani, aliații au convenit asupra unei noi strategii, și anume revenirea la "apărarea înaintată în stilul Războiului Rece pentru a descuraja Rusia să își extindă războiul din Ucraina asupra aliaților NATO". În același timp, spune Monaghan, statele aliate au sprijinit Ucraina cu sume uriașe de ajutor militar.

,,Și dacă Ucraina este cel mai presant subiect de pe agendă, atunci apărarea și descurajarea este cel mai important subiect de pe agenda NATO", consideră analistul de securitate.

Experiența Ucrainei arată că trebuie să fim pregătiți nu doar pentru a respinge Rusia, ci și pentru posibilitatea ca războiul să se prelungească, a spus Monaghan.

,,Am constatat că mai este încă mult de lucru la întrebarea dacă NATO este pregătită să lupte într-un război prelungit și astfel să descurajeze Rusia. În Ucraina, am văzut operațiuni militare prelungite. Știm cum arată. Și, desigur, un conflict armat între NATO și Rusia ar fi un război prelungit, o ciocnire a societăților", avertizează Monaghan.

Din nou, pentru a evita un astfel de scenariu, trebuie să fim pregătiți pentru el, explică expertul. Acest lucru necesită o apărare puternică și descurajare.

"Pentru a atinge acest obiectiv, am ajuns la concluzia că aliații trebuie să cheltuiască și mai mult, să crească capacitatea industrială, să abordeze lacunele în materie de capacități, în special în Europa, și să consolideze reziliența în întreaga Alianță", adaugă Monaghan.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel