Experiența de război a Ucrainei e fără egal în Europa. Scutaru: Nu dorim la granița României o Ucraină înfrântă, frustrată și înarmată

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Ukrainian Army. Photo credit: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ukrainian Army. Photo credit: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Victoria Ucrainei în războiul de agresiune pe care Rusia l-a declanșat în 2022 e extrem de importantă inclusiv pentru România și stabilitatea regiunii.

În pofida disensiunilor pe care România și Ucraina le-au avut după 1990 încoace, cauzate și de problema minorităților române din Ucraina, victoria statului nostru vecin în războiul de agresiune generat de Rusia e vitală pentru stabilitatea regiunii.

O Ucraină integrată în Uniunea Europeană, care adoptă valorile europene, va duce implicit și la rezolvarea problemelor cu care se confruntă minoritățile. Un exemplu e chiar România, care a avut probleme majore în acest sens în anii 1990, dar care azi, odată cu integrarea în UE și NATO, se poate numi un stat european care aplică valorile democratice și occidentale.

 

Scutaru: Experiența de război a Ucrainei e unică în Europa. România își dorește graniță cu o Ucraină democrată, stabilă și prosperă, nu cu una înfrântă, frustrată și înarmată

 

2. Ukrainian ... (armata-ucraina_28511700.jpg)

Ukrainian Army. Photo credit: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

George Scutaru, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și CEO-ul reputatului think tank New Strategy Center (NSC), a participat în aceste zile la Kiev la conferința Yalta European Strategy Forum.

Directorul general al NSC a oferit în exclusivitate pentru DefenseRomania un interviu în care a subliniat importanța sprijinului pe care România îl acordă Ucrainei și interesul nostru ca să avem la graniță un vecin democratic, puternic economic și stabil. 

Alternativa, în cazul nefericit în care Ucraina ar pierde războiul, ar fi cu adevărat horror: O graniță cu Federația Rusă, dar și cu o Ucraină frustrată și înarmată.

„E mai bine ca Ucraina să fie prinsă în acest păienjeniș al rigorilor legislațiilor europene, în tot felul de constrângeri asumate prin tratate internaționale și acorduri, decât să ai o Ucraină frustrată, învinsă, bine înarmată și cu o experiență de război cum nu are nimeni în momentul acesta în Europa.

Trebuie să fim conștienți că în acest moment Armata ucraineană e cea mai rodată în luptă din armatele europene. Cu capabilități militare considerabile, cu o industrie militară care în ciuda bombardamentelor rusești se dezvoltă.

E mai bine să ai o Ucraină cât mai aproape de UE și NATO. Dacă s-ar putea în interiorul celor două structuri ar fi ideal”, a subliniat George Scutaru, pentru DefenseRomania.

 

România a rezolvat problemele minorităților după ce a aderat la UE și a îmbrățișat valorile europene

 

3. Ministerul... (ucraina-istorie_58758600.jpg)

Ministerul de Externe al Franței via Ambasada Franței la Washington D.C.

Fostul consilier prezidențial e de părere că integrarea europeană a Ucrainei e cartea câștigătoare pentru a rezolva toate aceste probleme. Și, în pofida faptului că încă la Kiev există probleme generate de cazuri de corupție, Scutaru e de părere că deși vor mai fi derapaje, Ucraina are o ambiție mare de a integra valori democratice și europene.

„Să ne gândim și noi cum am evoluat față de atitudinea pe care am avut-o în ceea ce privește minoritățile, din anii 1990 până azi. Eu sunt convins că Ucraina, ca parte a familiei europene, va avea o cu totul altă atitudine față de minoritățile Uniunii Europene. Ei încearcă deja asta”, punctează Scutaru.

„Ceea ce am observat la Kiev e o dorință de transformare și modernizare fantastică. Dacă Ucraina ar avea șansa unui final fericit în război va fi în 10-15 ani una din marile surprize”, a conchis George Scutaru după întoarcerea de la Kiev unde a participat la Yalta European Strategy Forum.

Yalta European Strategy Forum este un eveniment de amploare în domeniul securității și relațiilor internaționale, ce s-a desfășurat la Kiev în perioada 8-9 septembrie. Evenimentul având ca titlu „The Future is being decided în Ukraine” a reunit oficiali și experți Ucraina, din statele UE și NATO și a analizat impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei din mai multe unghiuri: situația de pe front, perspectivele de integrare în UE și NATO, multiplele aspecte ale procesului de reconstrucție al Ucrainei, reziliența societală.

Președintele Volodimir Zelenski, premierul Denis Șmihal,  miniștrii Apărării, de Externe, ai Energiei, ai Economiei,  parlamentari, generali și ofițeri veniți de pe front au explicat audienței determinarea Ucrainei de a rezista agresiunii ruse și de a-și elibera teritoriile ocupate și de a fi parte a spațiului euro-atlantic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel