Coreea de Nord a lansat, sâmbăta trecută şi joi, mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acțiune de pe coasta estică a țării, din peninsula Hodo. Rachetele, cu rază scurtă de acțiune, au zburat între 70 și 200 de kilometri și apoi s-au prăbușit în apă. Acestea au fost primele teste cu rachete balistice cu rază medie de acţiune, efectuate de Coreea de Nord, după o pauză de aproape doi.
Potrivit experților, aceste rachete sunt foarte asemănătoare cu racheta balistică cu rază scurtă de acţiune Iskander, care este folosită de Rusia de mai bine de zece ani.
Mărcus Schiller, un expert german care monitorizează atent testele efectuate de Coreea de Nord, a declarat pentru Associated Press că există foarte multe asemănări între recentele rachete testate de Phenian şi rachetele ruseşti Iskander.
Întrebat deca crede că Coreea de Nord a achiziționat direct aceste rachete din Rusia, Schiller a spus nu. Acesta este de părere că Coreea de Nord ar fi putut primi componentele pentru construirea rachetelor de la o terță parte. Schiller a menționat că RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) a prezentat o versiune copiată a rachetei "Iskander" la o paradă militară în 2018.
Potrivit lui Michael Elleman, expert de securitate la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice, o analiză ulterioară a caracteristicilor și performanțelor recentelor rachete lansate de Coreea de Nord, va face posibilă înțelegerea faptului dacă acestea au fost sau nu fabricate în Rusia.
Rapoartele preliminare sugerează că cel puțin unul dintre teste a implicat folosirea unei rachete care are caracteristici similare cu Iskander.
Sistemul de rachete Iskander face parte din arsenalul Rusiei din 2006. Versiunea Iskander-M utilizată de armata rusă are o lungime de aproape 7 metri, poate cântări peste 4.000 de kilograme și are o rază de acţiune cuprinsă între 400 și 500 de kilometri (250 până la 310 de mile).
Rusia a utilizat prima dată Iskander în luptă în 2008, împotriva Georgiei.
Rachetele ruseşti Iskander au fost de mult timp o sursă de tensiune în Europa și au fost citate de președintele Donald Trump ca un motiv esențial pentru decizia sa din februarie de a întrerupe Tratatul privind forțele nucleare intermediare. Tratatul INF semnat în 1987, interzice producţia tuturor rachetelor balistice și de croazieră terestre și a lansatoarelor cu o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5 500 de kilometri (310 până la 3.410 mile). Moscova susține că gama Iskander-M este chiar sub limita operațională și nu ar trebui considerată o încălcare a tratatului.
Rusia a văzut în rachetă Iskander o sursă de venit pentru industria sa militară
Pentru a evita restricțiile internaționale privind neproliferare şi pentru a putea exporta astfel de rachete, Rusia produce o versiune mai slabă a rachei Iskander care are o rază de acţiune mai mică.
Până acum, a vândut racheta - numită Iskander-E - în Algeria și Armenia. Rusia a discutat despre vânzarea rachetei Iskander-E şi cu Iran, Libia, Emiratele Arabe Unite, Malaezia și Arabia Saudită.
Potrivit lui Siemon Wezeman, cercetător la Institutul de Cercetare privind Pacea Internaţională de la Stockholm (SIPRI), care urmărește comerțul global cu arme, Rusia a folosit racheta Iskander în Siria. El a spus că Siria și-a exprimat interesul de a-și cumpăra propriile rachete Iskander, dar Rusia a refuzat.
Wezeman a subliniat că Rusia nu poate vinde în mod legal rachete Iskander de orice tip în Coreea de Nord.
Un embargo al Organizației Națiunilor Unite în vigoare din 2006, când Phenianul a efectuat primul său test nuclear, interzice furnizarea de armament greu, inclusiv rachete sol-sol către Coreea de Nord, iar sancțiunile ONU interzic transferul de rachete balistice și tehnologie aferentă.
Dacă Coreea de Nord produce o copie a rachetei Iskander, nu ar fi prima țară care a făcut deja asta.
Coreea de Sud are ceea ce mulți cred că este propria rachetă inspirată după Iskander - Hyunmoo-2. China are, de asemenea, o rachetă similară, numită DF-12 sau M20.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News