Există indicii cu privire la ce tip de rachete a folosit Ucraina pentru a ataca navele Flotei ruse din Marea Neagră (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Pe reţele de socializare au fost publicate imagini cu cea ce pare a fi o versiunea modificată a avioanelor Su-24 pe care Forțele Aeriene Ucrainene le utilizează pentru a lansa rachetele Storm Shadow.
Pe reţele de socializare au fost publicate imagini cu cea ce pare a fi o versiunea modificată a avioanelor Su-24 pe care Forțele Aeriene Ucrainene le utilizează pentru a lansa rachetele Storm Shadow.

Cel mai eficient atac efectuat în ultima perioadă împotriva navelor rusești din Marea Neagră a avut loc în seara zilei de 12-13 septembrie, iar protagoniştii au fost piloții ucraineni. Atacul asupra Sevastopolului, aflat încă sub ocupaţie rusă, care a dus la avarierea sau distrugerea submarinului rusesc Rostov-on-Don și a navei mari de desant Minsk, a fost, fără exagerare, cel mai eficient atac asupra Flotei rusești din Marea Neagră în timpul întregului război.

În același timp, Ucraina a dat deja primul indiciu oficial cu privire la rezultate exacte ale atacului. Potrivit comandantului Forțelor Aeriene Ucrainene, generalul Mikola Oleshchuk, piloților ucraineni ar trebui să li se mulțumească pentru acest atac.

Potrivit publicaţiei ucrainene Defense Express, detaliile oferite de generalul Mikola Oleshchuk fac că posibilitatea utilizării unor rachete ucrainene anti-navă Neptune să fie exclusă.

Mai mulţi analişti OSINT au susţinut că o navă mare de desant din clasa Ropucha și un submarin rusesc din clasa Kilo au fost avariate, fiind staţionate în șantierul naval din Sevastopol. Submarinele din clasa Kilo sunt denumirea colectivă adoptată de NATO pentru două proiecte de submarine rusești: Submarinele Proiect 877 Paltus și Proiect 636 Varshavianka.

Youtube video image

Pe baza imaginilor din satelit, se poate spune că la momentul evenimentelor se aflauîn docul uscat din șantierul naval din Sevastopol o mare de desant a ''Proiectului 775'' și un submarin, probabil al ''Proiectului 877/636''. Potrivit datelor neconfirmate, acestea sunt VDK „Minsk” și submarinul „Rostov-pe-Don”.

În același timp, utilizarea avioanelor pentru a lovi ținte din Sevastopol, precum și informațiile din partea Ministerului rus al Apărării potrivit cărora au fost folosite rachete de croazieră, înseamnă, cel mai probabil, că au fost folosite rachete Storm Shadow/SCALP.

Având în vedere capacitățile acestor rachete, chiar dacă raza de acțiune este limitată la 300 km, aceasta este deja suficientă pentru a fi lansate de către avioanele ucrainene pentru a lovi ținte aflate în Peninsula Crimeea ocupată, fără a fi nevoie să se apropie de apărarea aeriană inamică.

Având în vedere că aceste rachete sunt lansate împreună cu ''ținte momeală'', cum ar fi ADM-160B MALD, acest lucru explică pe de ce Rusia declară că ar fi doborât 7 din 10 rachete de croazieră pe care ucrainenii le-au lansat în direcţia navelor Flotei ruse de la Marea Neagră aflate în portul Sevastopol.

Cu toate acestea, nu trebuie să excludem posibilitatea ca alte rachete de croazieră ar fi putut fi folosite. Începând de la Neptun, adaptat pentru lansare din aer, până la rachete de croazieră, al căror transfer nu a fost anunțat public. În același timp, fiecare dintre aceste opțiuni a demonstrat că poate depăși apărarea antiaeriană foarte bine eșalonată a principalei baze rusești din Crimeea ocupată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel