'Aceste exerciţii vor avea loc sub supravegherea strictă a Rusiei. Nu există altă opţiune', a subliniat deputatul din parlamentul regional Crimeea, avertizând că 'nimeni nu va permite provocări împotriva regiunii ruse'. Moscova a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea şi a integrat-o în componenţa Federaţiei Ruse.
Potrivit acestuia, exerciţiile SNMCMG2 organizate în apropierea graniţei ruse reprezintă o nouă provocare la adresa Rusiei.
El a ţinut să sublinieze că Moscova monitorizează toate manevrele militare şi mişcările forţelor armate străine în apropierea frontierelor Federaţiei Ruse.
Declaraţia sa survine după ce expertul Centrului de jurnalism politico-militar din Rusia, Boris Rojin, afirmase pentru aceeaşi agenţie de presă că 'aceste exerciţii ar putea servi teoretic drept acoperire pentru tot felul de provocări militare în ajunul alegerilor (prezidenţiale) din Ucraina', programate să aibă loc la 31 martie.
Această prezenţă a navelor Alianţei Nord-Atlantice în Marea Neagră face parte din strategia SUA şi a NATO de 'descurajare a Rusiei în Marea Neagră printr-o demonstraţie de forţă lângă graniţele ei', a afirmat expertul citat. 'Pe de altă parte, aceste exerciţii ar putea servi teoretic drept acoperire pentru tot felul de provocări militare în ajunul alegerilor din Ucraina. Kievul ar putea încerca să repete provocarea în strâmtoarea Kerci. Mai ales că autorităţile de la Kiev au formulat o astfel de intenţie, declarând că sunt gata să o repete dacă alături vor fi nave NATO', a opinat Boris Rojin.
Expertul rus se referea la afirmaţii făcute de responsabili de la Kiev, care s-au pronunţat pentru trimiterea de alte nave militare ucrainene prin strâmtoarea Kerci în Marea Azov, după incidentul naval de la sfârşitul lunii noiembrie trecut, când nave de patrulare ruseşti - din subordinea FSB (ex-KGB) - au deschis focul şi au sechestrat trei vase militare ucrainene cu tot cu echipaje lângă strâmtoarea Kerci, sub pretextul că ar fi încălcat apele teritoriale ale Rusiei în largul Crimeii.
La exerciţiul SNMCMG-2, care are drept scop creşterea interoperabilităţii navelor NATO în misiuni de neutralizare a ameninţărilor subacvatice, vor participa dragorul de mine Tsibar (Bulgaria), nava de realimentare FGS Werra (Germania), dragorul de mine TCG Akcakoca (Turcia) şi dragorul 'Lt. Lupu Dinescu' din România.
Marţi a intrat în Marea Neagră distrugătorul american USS Donald Cook, iar Ministerul rus al Apărării a comunicat că un grup de nave din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, între care corveta echipată cu rachete 'Orehovo-Zuevo' şi nava de recunoaştere 'Ivan Hurs', au început o misiune de supraveghere neîntreruptă a acestuia, potrivit agenţiei de presă TASS.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News