„Comitetul ia act de faptul că Departamentul Apărării a anulat exercițiul pe scară largă Defender Europe pentru anul fiscal 2022, într-o perioadă de creștere a activității militare rusești, și a înlocuit-o cu activități la scară mai mică”, se precizează în evaluarea președintelui Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei, asupra proiectului de lege privind apărarea în 2022.
Comitetul a ordonat secretarului apărării să trimită un raport până pe 5 ianuarie 2022, în care să se detalieze o strategie de „atenuare a impactului [negativ] produs de modificările aduse exercițiului, asupra pregătirii, descurajării și interoperabilității”.
În plus, comitetul a precizat că decizia de modificare a exercițiului a fost „luată cu ani în urmă, dar Congresul nu a fost informat, până la solicitarea bugetului Președintelui pe anul fiscal 2022”.
„Comitetul îndeamnă Departamentul Apărării să revizuiască această decizie și [să țină cont de] beneficiile desfășurării unui exercițiu european la nivel de teatru pentru a descuraja Rusia în anii următori”, se arată în evaluarea președintelui Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei.
US Army a început în 2020 o serie de exerciții anuale în Europa sub numele Defender Europe, iar în 2022, ar trebui să se desfășoare cea de-a treia ediție.
Exercițiul a fost gândit la nivel divizie, care să testeze capacitatea US Army de a disloca o forță din „fortul Statelor Unite în portul Statelor Unite” și apoi la porturile din Europa iar de acolo în zonele de operații din toată Europa, inclusiv în Germania, Polonia, statele baltice, Europa de Est, țările nordice și Georgia, a declarat, la sfârșitul anului 2019, comandantul Forțelor Terestre americane din Europa și Africa, generalul Chris Cavoli.
În același timp, US Army a stabilit un exercițiu Defender mai mic pentru zona Pacificului. În 2021, US Army a planificat să crească nivelul exercițiului Defender Pacific, limitând în același timp dimensiunea Defender Europe, ulterior țările participante urmând să decidă în fiecare an amploarea exercițiului.
În 2020, datorită pandemiei de coronavirus, Defender Europe a fost amânat din martie pentru iunie, iar în loc de o divizie, a fost desfășurat doar un batalion.
Ediția din 2021 s-a ridicat la nivelul așteptat, prin cei 28.000 de militari americani și aliați din 26 de țări, desfășurați în zonele balcanică și baltică.
Defender Europe 22 se va desfășura la un nivel adaptat
Scopul US Army pentru seriile Defender în 2022 „este să se concentreze asupra eforturilor de modernizare și implementare în Statele Unite, lucru care se va face prin rotații ale centrelor de antrenament pentru luptă și Proiectul Convergența”, potrivit unei declarații date de Forțele Terestre americane din Europa și Africa pentru publicația Defense News.
Exercițiul Defender Europe 22, se desfășoară în continuare, se precizează în declarație, și „este ajustat pentru a facilita acest efort, nu neapărat redus sau anulat”. Exercițiul va continua să „demonstreze capacitatea US Army de a agrega puterea de luptă pe continentul european în sprijinul stabilității”, se precizează în declarație.
Exercițiul se va concentra pe construirea disponibilității strategice și operaționale. Unitățile se vor desfășura din locații pre-poziționate în cinci porturi diferite din nordul Oceanului Atlantic, Marea Baltică și Marea Mediterană, iar ulterior, folosind noi linii logistice vor fi trimise echipamente prin convoaie, pe cale ferată și barje către „zone cheie” de pe întreg continentul european, se menționează în declarație.
Șeful statului major al US Army, generalul James McConville, a recunoscut că serviciul a trebuit să-și reducă exercițiile din cauza pandemiei.
„Puterea vine din lucrul foarte apropiat cu aliații și partenerii noștri și interconectarea cu sistemele lor, iar dacă nu avem un sistem bun de comandă și control pentru a face acest lucru, scopul nu va fi atins”, a declarat generalul, la o conferință de presă a Defense News.
Singura modalitate de a realiza interoperabilitatea între națiuni este de a exersa, de a „merge acolo, a dezbate și a lucra împreună în aceste exerciții în diferite părți ale Europei și Pacificului”, a spus McConville.
Comentariul autorului: Preconizata reducere a implicării americane în exercițiul Defender Europe are loc pe fondul unei disponibilități mai mari a SUA față de creșterea autonomiei strategice a Uniunii Europene. În acest context, cel mai probabil, SUA își vor reduce componenta de luptă în cadrul exercițiilor din Europa, urmând să dezvolte o capacitate mai avansată de comandă-control pentru a integra mai bine forțele statelor europene.
Prin acest demers, de reducere a componentei luptătoare, SUA dă de înțeles Uniunii Europene, că trebuie să își intensifice activitatea de pregătire a forțelor, inclusiv printr-o participare mai mare în cadrul exercițiilor.
Pe termen mediu (următorii 3 – 7 ani), forțele principale americane urmează să fie orientate către zona Pacificului în scopul descurajării Chinei. Seria de exerciții din Pacific a US Army a fost deja redenumită din ”Defender Pacific” în ”Pacific Pathways” (Căile Pacificului).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News