Scenariul aplicativ a debutat cu salturile efectuate dintr-o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române de două formaţiuni a câte 13 paraşutişti aparţinând Forţelor Speciale ale Armatei Române. Întregul desant aerian a fost asigurat de aeronave F16, dotate cu radare de interceptare.
În a doua parte a exerciţiului au intrat în scenă aeronavele C-27J Spartan aparţinând Forţelor Aeriene din Bulgaria şi Italia care au participat la o acţiune de evacuare medicală a unui rănit dintr-un teatru de operaţiuni, adus într-o primă fază într-o zonă sigură de aterizare cu un elicopter IAR 330 MEDEVAC.
Rolul aeronavei bulgare a fost acela de transport de echipamente şi personal medical pentru stabilizarea rănitului la locul iniţial de preluare şi apoi transferul către Spartan-ul italian pregătit să preia militarul pentru a-l duce la un spital de campanie al Armatei.
Oficialii Forţelor Aeriene Române au explicat că în astfel de situaţii este crucială încadrarea în prima oră de intervenţie, "ora de aur", pentru ca şansele de salvare a rănitului să fie crescute.
În finalul exerciţiului, o aeronavă Spartan a Forţelor Aeriene Lituaniene a efectuat o lansare de containere cu echipamente militare şi alimente în sprijinul unor trupe aflate într-o zonă de război.
,,Este un exerciţiu multinaţional, participă cinci ţări - România, Bulgaria, Lituania şi Slovacia, în plus Italia. Este un exerciţiu desfăşurat sub egida EDA, Agenţia Europeană de Apărare, un exerciţiu care armonizează tehnicile, tacticile şi procedurile utilizatorilor de aeronave Spartan, un exerciţiu benefic, un exerciţiu pe care Forţele Aeriene îl aşteaptă anual, pentru că, aşa cum spuneam, ne oferă capabilitatea de a putea să ne armonizăm procedurile atât la nivel european, cât şi la nivel NATO. În general, posesorii de aeronave C-J27 Spartan sunt şi aliaţi NATO", a explicat colonelul Ionuţ Neamu, purtător de cuvânt al Forţelor Aeriene Române.
El a adăugat că este pentru prima dată când România găzduieşte exerciţiul "European Spartan" şi a menţionat că la ediţia din acest an, cea de-a IV-a, participă 200 de militari, piloţi şi personal tehnic.
Piloţii de aeronave Spartan din România, Bulgaria, Italia şi Lituania participanţi la exerciţiu au declarat că o astfel de practică este bine-venită pentru standardizarea procedurilor de operare a aeronavei C-J27 Spartan, atât în privinţa zborului, cât şi a mentenanţei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News