Exercițiu comun al grupărilor navale NATO: Marinari militari japonezi la bordul unei nave de luptă românești în Marea Mediterană

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Evenimentul a avut loc în cadrul unui exercițiu comun al grupărilor navale NATO cu nave ale Marinei Militare Japoneze. Pe 14 august, Puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu” din Forțele Navale Române, în calitate de navă comandant a SNMCMG2, alături de fregata „Charlottetown” a Marinei Regale Canadiene, nava comandant  a SNMG2 și fregata „Gaziantep” aparținând Forțelor Navale ale Turciei, au desfășurat un exercițiu naval complex de tip PASSEX cu navele „Kashima” și „Shimakaze” din Forțele Japoneze de Autoapărare Maritimă, în estul Mării Mediterane.

SNMCMG2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2) este o forță navală multinațională dedicată luptei contra minelor, având în compunere vânătoare de mine și dragoare maritime de ultimă generație. Aceste nave cu destinație specială sunt în fruntea siguranței maritime, executând operațiuni complexe pentru detectarea, identificarea și neutralizarea minelor marine și a dispozitivelor explozive, asigurând navigația în siguranță a navelor militare și comerciale.

SNMG2 (Standing NATO Maritime Group 2) reprezintă o forță navală multinațională integrată, alcătuită din nave aparținând națiunilor aliate, care îndeplinește sarcini diverse în sprijinul operațiilor navale. Aceasta are un rol foarte important în menținerea securității și a stabilității în Marea Mediterană, fiind pregătită să răspundă rapid la crizele militare, umanitare sau de altă natură.

Pe parcursul exercițiului, navele au desfășurat o serie de manevre și evoluții complexe, precum și exerciții de reaprovizionare pe mare, potrivit unui comunicat de presă, din 23 august, emis de Forțele Navale Române.

Navele comandant ale grupărilor NATO și una dintre navele japonzeze au făcut schimb de echipaje.

Marinarii de pe navele comandant ale grupărilor SNMG2 și SNMCMG2, precum și militarii de la bordul navei japoneze „Kashima” au efectuat un schimb de echipaje în scopul consolidării relațiilor de prietenie și a îmbunătățirii abilităților marinărești.

Activitățile comune cu militarii niponi au subliniat importanța interoperabilității între NATO și partenerii săi internaționali. Liderii Grupărilor Navale participante au subliniat faptul că exercițiile de pe mare sporesc nivelul de pregătire și capacitatea de a coopera eficient.

„Acest exercițiu evidențiază importanța cooperării cu partenerii noștri la cel mai înalt nivel, iar angajamentul nostru de a păstra libertatea de navigație și de a răspunde potențialelor amenințări este vital pentru menținerea stabilității și securității maritime în regiune”, a declarat comandorul Sebastian Barote, comandantul grupării SNMCMG2.

„Forțele Navale Japoneze au o relație îndelungată cu NATO în ceea ce privește securitatea maritimă. Vedem din ce în ce mai mult că regiunea Indo-Pacifică este importantă pentru NATO, având în vedere că dezvoltarea acestei regiuni are efecte directe asupra securității maritime Euro-Atlantice'', a spus comodorul Marinei Regale Canadiene, Matthew Coates, comandantul grupării SNMG2. „Exercițiile cu Forțele Navale Japoneze în estul Mediteranei sunt o reprezentare fantastică a interconectivității dintre NATO și Japonia. Aceste exerciții ne permit să sporim interoperabilitatea nu doar între membrii Alianței, ci și cu partenerii noștri internaționali.”

„Mediterana de Est a fost scena unei impresionante etape de cooperare navală internațională! HMCS Charlottetown și TCG Gaziantep de la SNMG2, alături de ROS Bălescu de la SNMCMG2, au efectuat un exercițiu PASSEX cu JS Kashima și JS Shimakaze din Divizionul de Instrucție al Forțelor Japoneze de Autoapărare Maritimă. Acest PASSEX a evidențiat angajamentul nostru de a îmbunătăți interoperabilitatea maritimă și de a consolida parteneriatele navale globale. Un mare mulțumire tuturor echipajelor implicate pentru dăruirea și munca în echipă în asigurarea succesului acestui exercițiu. Avansăm securitatea maritimă și pregătirea operațională”, se precizează într-o postare a SNMG2 pe pagina sa de Facebook.

Puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu” este pentru a doua oară în istoria Marinei Militare a României nava comandant a SNMCMG2.

„În perioada iulie - decembrie 2024, SNMCMG2, sub comandă românească, va executa misiuni specifice în bazinul mediteraneean, în conformitate cu graficul de generare al forțelor stabilit de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM)”, au precizat Forțele Navale Române înainte de plecarea navei în misiune.

Nava „Viceamiral Constantin Bălescu“ (PMn 274) a intrat în serviciu în 1981 iar în 2019 a fost modernizată pentru a asigura funcția de navă comandant a grupării NATO-SNMCMG2 în primul semestru al anului 2020.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel