„Riverine 2021” urmărește consolidarea cooperării militare dintre România și Ucraina, în domeniul naval, pe fluviul Dunărea, prin dezvoltarea nivelului de instruire a forțelor participante la activitate și a interoperabilității dintre acestea, se precizeză într-un comunicat de presă al Forțelor Navale Române.
Ceremonia oficială de deschidere a exercițiului va avea loc marți, 28 septembrie, începând cu ora 10.00, în Piața Civică din municipiul Tulcea, în prezența șefilor forțelor navale din România și din Ucraina, a atașatului ucrainean al apărării acreditat în România, a reprezentanților autorităților centrale și locale, a guvernatorului Administrației Biosferei Delta Dunării, a reprezentanților MApN, MAI, SRI, STS și MJ din județul Tulcea, precum și a comandanților de mari unități din Forțele Navale Române.
Garda de Onoare a dispozitivului va fi asigurată de militarii de la Batalionul 307 Infanterie Marină, iar imnurile naționale ale României și Ucrainei vor fi intonate de Muzica Militară a Forțelor Navale.
La activitățile de pe Dunăre, din partea României, participă două vedete blindate, două vedete fluviale, un remorcher fluvial, o navă a Poliției de Frontieră, un elicopter Puma Naval, un detașament de scafandri EOD, un pluton de infanteriști marini, șase ambarcațiuni rapide de asalt și ofițeri de stat major. Partenerii din Ucraina participă la manevrele din zona Deltei Dunării cu trei vedete blindate, o navă auxiliară, un elicopter, trei nave ale Gărzii de Coastă, un pluton de infanteriști marini, un detașament de scafandri EOD, o ambarcațiune rapidă de asalt și ofițeri de stat major.
Aproximativ 600 de militari români și ucraineni vor desfășura manevre tactice, conform standardelor operaționale NATO, exerciții de inspecție și control la ambarcațiuni suspecte, exerciții de remorcaj, precum și antrenamente de punere în aplicare a procedurilor de acțiune pentru intervenții în situații de urgență. Exercițiul bilateral „Riverine” are loc anual, în zona Deltei Dunării și este condus, alternativ, de Forțele Navale Române și de Forțele Navale Ucrainene.
Desfășurarea activităților de instruire pe Dunăre contribuie la îmbunătățirea capacității militarilor din Forțele Navale Române de a răspunde, rapid și eficient, la un spectru divers de amenințări pe flancul sud-estic al Alianței Nord-Atlantice. Cooperarea dintre flotele militare ale României şi Ucrainei s-a dezvoltat, în ultimii ani, prin desfășurarea unor exerciții întrunite în zona Deltei Dunării, pentru a diversifica modalitățile prin care NATO susține eforturile statelor riverane Mării Negre realizate pentru consolidarea securității regionale.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News