La o zi după demonstrația bombardierelor B-52, avioane F-35 au transmis și ele un mesaj Rusiei: F-35 au simulat lovirea țintelor sensibile

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-35. Sursa foto: NATO Air Command.
Avioane F-35. Sursa foto: NATO Air Command.

La doar o zi, după demonstrația de descurajare cu bombardierele strategice B-52H care au înconjurat (28 mai) enclava rusă Kaliningrad, NATO trimite un alt puternic mesaj Moscovei cu același înțeles: nici măcar activele militare rusești cele mai ascunse din zona baltică și care se expun pentru puțin timp nu sunt în siguranță într-un eventual conflict.

Forțele Aeriene ale SUA din Europa (USAFE) și ale aliaților au desfășurat în zona baltică cel mai mare exercițiu de până acum din Europa privind găsirea și lovirea țintelor sensibile la timp, care de regulă sunt de mare valoare.

Scenariul exercițiului a presupus întrebuințarea de avioane de luptă F-16, avioane de realimentare în aer și, bineînțeles, aeronave stealth F-35 care reușesc să pătrundă în dispozitivul de luptă al adversarului și să-i lovească activele cele mai valoroase și mai bine protejate.

,,Avioane stealth F-35A Lightning II (Aripa 48 Luptă a USAFE de la Baza Aeriană Lakenheath, Marea Britanie, a RAF), avioane de vânătoare F-16 (Aripa 52 Luptă a USAFE de la baza aeriană Spangdahlem, Germania) și aeronave KC-135 Stratotankers (Aripa 100 Realimentare Aeriană de la baza RAF Mildenhall, Marea Britanie) au colaborat cu aliații NATO pentru a desfășura un exercițiu de F2T2 (find, fix, track, and target - găsire, fixare, urmărire și țintire) în zona Baltică, pe 29 mai 2024”, a anunțat USAFE într-un comunicat de presă.

La exercițiu au participat, de asemenea, F-35A Lightning II ale Forțelor Aeriene din Țările de Jos, a precizat USAFE, confirmând nivelul ridicat de pregătire și încredere al grupului stealth olandez implicat pentru a două oară într-un exercițiu cu grad mare de clasificare, în care se exersează cele mai avansate proceduri de pătrundere și lovire în adâncimea apărării inamicului.

În februarie 2024, avioane de luptă F-35A americane și olandeze, un KC-135 KC-135 Stratotanker american și o aeronavă E-3A AWACS a NATO au desfășurat o activitate similară deasupra Poloniei.

Exercițiul actual, cel mai mare de acest gen desfășurat vreodată în Europa, a verificat și perfecționat lanțul de ucidere (kill chain) pentru țintele sensibile la timp (time sensitive targets).

”Acest ultim exercițiu F2T2 a fost cea mai mare activitate de acest gen condusă de SUA în Europa până în prezent, bazându-se pe eforturile anterioare de îmbunătățire a interoperabilității dintre USAFE și aliații NATO”, a precizat USAFE.

,,Exercițiile F2T2 necesită ca participanții să execute operații multi-domeniu prin utilizarea mijloacelor de informații, supraveghere și recunoaștere pentru a localiza și comunica date privind locațiile potențialelor ținte, altor aeronave echipate cu capabilități de a lovi țintele într-un interval limită de timp stabilit”, a precizat USAFE confirmând scopul activității de antrenare pentru a se lovi țintele care apar pentru puțin timp (time sensitive targets).

Potrivit planificatorilor exercițiului, toate obiectivele de pregătire ale activității au fost îndeplinite. Ei au adăugat că desfășurarea cu succes a acestui exercițiu demonstrează cooperarea strânsă dintre USAFE și forțele aeriene ale aliaților NATO, promovând angajamentul comun față de securitatea și stabilitatea globală.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel