Exercițiu naval israelian de amploare

H.D. Hartmann |
Data publicării:

Mii de morți, peste 100.000 de răniți, spitale distruse și infrastructură națională în ruine după un cutremur puternic în nordul Israelului - acesta a fost scenariul simulat într-un prim exercițiu multinațional de acest gen organizat săptămâna trecută de către armata israeliană.

Exercițiul naval „Mighty Waves 2019" a adus reprezentanți din 10 nave și NATO în portul Haifa de pe coasta de nord a Israelului, în ceea ce au declarat oficialii israelieni a fost cel mai mare exercițiu naval al său. Publicația Times of Israel relatează despre primul exercițiu al Marinei Israeliene dedicat exclusiv răspunsului la un cutremur devastator.

Statele Unite, Franța și Grecia au participat pe deplin la exercițiu, trimițând nave și personal la Haifa pentru a executa exercițiile maritime, alături de omologii lor israelieni. Reprezentanți din Cipru, Chile, Italia, Germania, Canada, Regatul Unit și NATO au observat sau au luat parte la aspecte non-fizice (fiind prezenți doar pe hartă cum se spune în limbajul profesional) ale exercițiului. Exercițiul naval a avut două obiective principale: practicarea înființării unei „porți maritime" prin care majoritatea ajutorului umanitar de care Israel ar avea nevoie în urma unui cutremur masiv ar trece și, în general, să învețe cum să lucreze mai eficient cu diferitele organizații naționale și internaționale care ar fi implicate în activitatea de salvare ca urmare a unui astfel de dezastru natural. În plus, diversele nave care participă la exercițiu au simulat și operațiuni de căutare și salvare pe mare. Unele aspecte ale Mighty Waves 2019 au fost testate în trecut, inclusiv crearea unei „porți maritime" în portul Ashdod ca parte a unui exercițiu în urmă cu câțiva ani. Dar niciodată nu au fost simulate la acest nivel de integrare și de efective, aspectele navale legate de un cutremur.

 

Exercițiul „Mighty Waves 2019"

 

Una dintre ipotezele fundamentale ale Mighty Waves 2019 este aceea că, în cazul unui cutremur sau a unui alt dezastru natural de mare amploare, majoritatea ajutorului umanitar ar proveni din mare, nu din aer, deoarece chiar și cele mai mari avioane de marfă nu pot transporta decât fracțiuni de material din ceea ce pot navele. Pentru a muta rapid și în siguranță necesarul de ajutor în toată țara, ale cărei drumuri și infrastructură ar fi probabil avariate de către un cutremur, marina israeliană are un rol fundamental. Pentru indeplinirea axestei misiuni cruciale, aceasta are nevoie să organizeze, în timp scurt și exemplar un efort masiv, fiind prima linie de suport și intervenție. Astfel, pentru a dezvolta scenariile simulate în exercițiul naval, relatează The Times of Israel, Marina Israeliană și Autoritatea națională de gestionare a situațiilor de urgență din Israel - cunoscută prin acronimul ebraic Rachel - au studiat cutremurele care au lovit Haiti în 2010 și Japonia în 2011.

Israelul se află de-a lungul unei linii de activitate sismică permanente: fisura siriano-africană, o lacrimă în scoarța terestră care străbate lungimea graniței care separă Israelul și Iordania. Ultimul cutremur major care a lovit regiunea a fost în 1927 - de 6,2 magnitudine care a ucis 500 de oameni și a rănit 700 - iar seismologii estimează că astfel de cutremur are loc în această regiune aproximativ la fiecare 100 de ani.

Exercițiul Mighty Waves 2019 a simulat un cutremur cu magnitudinea de 7,5, care lovește Valea Beit Shean din nordul Israelului, ucigând 7.000 de oameni, rănind alte mii și care produce pagube materiale însemnate prin distrugerea a sute de clădiri, lăsând peste 150.000 de persoane fără adăpost.

„Seismul [simulat] a provocat pagube infrastructurii naționale, inclusiv rețelelor electrice, alimentării cu apă, comunicațiilor, drumurilor și spitalelor" se spune în descrierea exercițiului. În urma unui astfel de eveniment, Israelul va declara stare de urgență și ar solicita asistență guvernelor străine. În exercițiul Mighty Waves 2019, SUA, Franța și Grecia au convenit să ofere acest ajutor umanitar, dar în cazul unui cutremur real, se așteaptă ca multe alte țări din Mediterana și din împrejurimi să ajute, de asemenea, au spus oficiali israelieni. În primele ore după un cutremur, marina și alături de alte institții relevante ar evalua daunele aduse porturilor țării - cele mai mari fiind Haifa și Ashdod - stabilind care este cea mai bună formă pentru a primi ajutorul umanitar. Rachel ar determina ce este necesar (în ajutorul umanitar), indiferent dacă este vorba despre corturi, apă, medicamente sau ceva la care nici nu ne-am gândit, cum ar fi șine de tren, pentru că nu avem suficiente din ele" relatează un participant la exercițiu. Deoarece navele de război sunt de obicei mult mai rapide decât navele comerciale de transport maritim, probabil că ajutorul umanitar inițial va fi adus pe navele militare, a spus Aginsky.

Pentru Mighty Waves, USS, Donald Cook, flota 6 a marinei americane, FREMM Auvergne franceză și HS-ul grecesc Aigaion au ocupat rolul de nave de ajutor primite. Pentru a gestiona efortul de salvare, Israelul va înființa Centrul de coordonare naval format din reprezentanți ai marinei, Rachel, poliției, autorității portuare, serviciilor medicale și armelor străine.

Potrivit participanților la exercițiu funcționarea acestui Centru Național de Coordonare a fost unul dintre cele mai importante aspecte ale Mighty Waves. „Am învățat să vorbim o limbă comună, suntem într-un alt loc decât eram înainte, nu suntem siguri. Știm cu cine să vorbim și cum. "

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel