Activitățile au avut loc în apele internaționale și în spațiul aerian internațional din zona Mării Negre și au urmărit antrenarea forțelor americane în desfășurarea acțiunilor întrunite pe timpul operațiilor aeronavale.
Potrivit informațiilor făcute publice de Comandamentul Flotei a 6-a americane, la exercițiu au participat: distrugătorul Clasa Arleigh Burke USS Porter (DDG 78), o aeronavă de patrulare maritimă P-8A Poseidon din Escadrila de Patrulare VP-47, patru avioane de atac F-16 Falcon din Aripa 31 Aviație de luptă dislocată la Baza Aeriană Aviano din Italia, aeronave-cisternă KC-135 Stratotanker din Aripa 100 Realimentare Aeriană de la Baza Aeriană Mildenhall din Anglia și o dronă MQ-9 Reaper, alocată Bazei Aeriene Miroslawiec din Polonia.
Datele și imaginile postate de utilizatori cu experiență în domeniu relevă faptul că la activitate au fost prezente trei aeronave-cisternă KC-135 Stratotanker, două decolate de la Baza militară Rota din Spania, iar unul de la Baza Aeriană Mildenhall din Anglia.
„Întrucât peste 90 la sută din economia globală și volumul comunicațiilor digitale tranzitează oceanele lumii, protejarea domeniului maritim nu a fost niciodată mai importantă”, a declarat comandantul Flotei a 6-a a SUA, viceamiral Gene Black.
„Integrarea cu Forța Aeriană a SUA în timpul acestei misiuni de antrenare ne-a permis să realizăm o pregătire realistă și relevantă pentru a consolida răspunsul american pe mare în regiunea Mării Negre”, a mai declarat viceamiralul G. Black.
O declarație asemănătoare a făcut și comandantul distrugătorului Porter, comandor Craig Trent: ,,Scopul acestui antrenament a fost să exercităm comanda și controlul într-un mediu de formare comună cu frații și surorile noastre din Forțele Aeriene ale SUA, pentru a ne perfecționa competențele tactice, iar echipajul lui Porter exact asta a făcut”. „Această formare ne-a permis să continuăm să ne bazăm pe capacitatea noastră combinată de a răspunde rapid și eficient la orice amenințări din mediul maritim complex”, a mai precizat comandantul distrugătorului american.
Flota a 6-a a SUA, cu sediul central în Napoli, Italia, desfășoară o gamă largă de operații navale, întrunite sau comune cu parteneri și aliați, pentru a promova interesele naționale ale SUA și securitatea și stabilitatea în Europa și Africa. Cu toate acestea, atrage atenția caracterul neașteptat al exercițiului, desfășurat exclusiv cu forțe și mijloace americane, precum și semnificațiile acestuia în contextul în care Federația Rusă tocmai a încheiat o serie de exerciții militare de amploare și se pregătește de altele pentru a arăta că deține controlul militar absolut în Marea Neagră.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News