Batalionul 915 război cibernetic a fost creat de Comandamentul cibernetic al US Army, în 2019. Este format din 12 echipe expediționare specializate în controlul spațiilor cibernetic și electromagnetic (expeditionary cyber and electromagnetic teams - ECT). Potrivit c4isrnet.com, o echipă are misiunea de a sprijini o brigadă luptătoare sau o altă formațiune tactică, cu capabilități de război cibernetic, război electronic și operații de informații.
La exercițiul desfășurat la începutul lunii octombrie la Muscatatuck Urban Training Center din Indiana, a fost implicată echipa expediționară 1 (ECT-01). Comandantul Batalionului 915, Locotenent-colonel Matthew Davis, a declarat că “scopul primar al activității este acumularea de experiență și crearea unui scenariu cât mai apropiat de realitate pe baza căruia, echipa să își perfecționeze deprinderile.” Facilitățile centrului de instruire din Indiana permit crearea unui mediu versatil de instruire digitală, fără a afecta sistemele din lumea reală conectate la internet.
Exercițiul are de asemenea scopul de a stabili primele standarde în domeniu, necesare pentru certificarea pregătirii celorlalte echipe.
Activitatea a fost axată în principal pe aspectele tehnice, cum ar fi operațiunile on-net. Căpitanul Richard Grue, asistent pentru operații la Batalionul 915, a precizat că nu a existat un adversar de natură fizică sau tehnică în cadrul exercițiului.
Potrivit scenariului exercițiului, echipa a identificat cu ajutorul traficului din rețele de socializare stațiile de lucru ale țintelor, serverele utilizate pentru propagandă și locațiile întâlnirilor de recrutare. Un alt episod al exercițiului a constat în accesarea unor dispozitive dintr-o locuință, conectate la internet (internetul obiectelor), pentru a obține informații utile din locația respectivă.
Grue a precizat că aceste echipe nu trebuie doar să fie capabile să desfășoare independent operații cibernetice tactice, ci trebuie să efectueze operații în tot mediul informațional. De aceea, ECT-urile vor trebui să cunoască întregul mediu informațional, care include tot ceea ce este conectat la internet, cum ar fi social-media și mass-media tradițională.
Replicarea internetului și a rețelelor de socializare, pentru exercițiu, a fost asigurată de IDS International.
ECT vor fi înzestrate cu echipamente cibernetice tactice, inclusiv pachete de module C4ISR / EW Modular Open Suite of Standards și terminale radio prin care, se vor putea conecta la resursele brigăzii luptătoare.
Printre furnizorii de echipamente pentru ECT, se află și firma L3Harris Technologies, al cărei director general al soluțiilor wireless, Mark Adams, a precizat că se așteaptă ca primele unități pentru ECT să fie livrate la jumătatea anului 2021.
Comentariul autorului: De obicei, Forțele Armate ale SUA abordau operațiile cibernetice la nivelul strategic. Astfel, o brigadă luptătoare nu deținea capabilități care să îi permită identificarea adversarul prin analiza datelor din mediul cibernetic.
Experiența teatrelor de acțiuni militare din Afganistan și Siria a evidențiat că forțele paramilitare și celulele teroriste folosesc pe scară largă internetul pentru a comunica, iar factorul timp este foarte important pentru a preveni o acțiune a acestora împotriva trupelor proprii. Din această cauză, unitățile tactice desfășurate în teren au nevoie la fața locului de o structură specializată în analiza datelor din internet.
În US Army, structurile implicate în războiul cibernetic – ECT, au și atribuții de război electronic și operații de informații. ECT-urile se vor afla la dispoziția marilor unități și unităților tactice doar pe timpul îndeplinirii misiunilor în afara teritoriului SUA.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News