Publicitate
Pe parcursul activității comune, cele trei nave au mai exersat diferite manevre tactice specifice unei grupări navale. Potrivit Cmdr. Ryan Kendall, comandantul distrugătorului Roosvelt, exercițiul a permis forțelor să își “rafineze abilitățile de coordonare maritimă și să construiască relații”.
În paralel, cu prezența în sud-vestul Mării Negre a distrugătorului Roosvelt, la Baza Aeriană bulgară Graf Ignatievo, se desfășoară exercițiul aerian Thracian Viper 20, la care participă avioane de luptă aparținând Forțelor Aeriene ale Bulgariei și SUA.
În cadrul exercițiului, forțele își vor perfecționa capacitatea de a se deplasa cu rapiditate în zone îndepărtate și de a prelua comanda și controlul în regiunea respectivă, se precizează în comunicatul Comandamentului Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa.
Contingentul american de aproximativ 150 de militari și șase avioane F-16, aparține Escadrilei 555 Vânătoare din Aripa 31 Vânătoare, staționată la Baza Aeriană Aviano din Italia. Operațiunile de realimentare, în timpul exercițiului, sunt asigurate de o subunitate (în jur de 15 militari) din Aripa 435 Operații în Aer și la Sol (435th Air Ground Operations Wing), care a fost adusă de la baza din Ramstein, Germania.
„Participarea Triple Nickel (Escadrila 555 Vânătoare) la Thracian Viper ne va valida și perfecționa capacitatea de a ne integra îndeaproape cu alte forțe aeriene europene”, a declarat comandantul Escadrilei 555 Vânătoare, Lt.col. John Ryan. „Integrarea cu gazdele noastre bulgare și cu alte țări partenere ne întărește relațiile și creează forțe de luptă mai letale, care sunt capabile să efectueze operațiuni integrate atunci când sunt solicitate”, a mai adăugat John Ryan.
La exercițiul Thracian Viper, care se desfășoară în perioada 18 – 25 septembrie, mai participă contingente din Forțele Aeriene ale României și Greciei.
Comentariul autorului: Scopul principal al exercițiilor cu participare americană în zona Mării Negre este reasigurarea angajamentului SUA și NATO în protejarea Europei de Est, printr-o prezență militară sporită.
Pe de altă parte, desfășurarea de exerciții navale și aeriene ale statelor membre NATO în Marea Neagră, concomitent cu exercițiul strategic rusesc “Caucaz 2020” nu este o coincidență, ci o măsură de răspuns prin prepoziționarea și creșterea stării de operativitate a anumitor forțe în scop de descurajare a unei eventuale agresiuni rusești.
Având în vedere prezența avioanelor de vânătoare F-16, nu este exclus ca forțele americane să execute un nou exercițiu aeronaval în Marea Neagră, similar celui de la începutul lunii august, prin care a surprins Flota rusă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News