Oficiali militari și guvernamentali din Republica Cehă, împreună cu experți americani, au discutat despre posibilele modalități de a furniza arme Ucrainei și despre posibile scenarii pentru asigurarea victoriei ucrainenilor în fata ocupanților ruși.
Șeful Statului Major General al forțelor armate cehe, general-locotenentul Karel Rzeka, a evidenţiat, în cadrul întâlnirii de la Institutul Hudson, lecțiile importante pe care Europa și Statele Unite le-au învățat din războiul pe care Rusia îl poartă de aproape 2 ani împotriva Ucrainei:
,,Am învățat multe și continuăm să învățăm de la ucraineni. Pentru mine personal, aceasta este o lecție despre cât de important este să avem o societate rezistentă. Ne spune că, dacă vrei să fii pregătit pentru o criză gravă, întreaga societate trebuie să fie implicată, nu doar armata. Și trebuie să fii pregătit să acționezi pe termen lung".
Potrivit generalului Rzeka, al treilea val de așa-numite "previziuni sumbre" este în curs de desfășurare, primele două fiind însoțite de previziuni eronate.
De exemplu, la începutul războiului, au existat voci în Europa care spuneau că Ucraina nu are "nicio șansă", dar Ucraina, dimpotrivă, a rezistat. După un timp, au existat evaluări că Rusia se va prăbuși și că războiul se va încheia în câteva luni, dar Rusia continuă să acționeze și să avanseze.
Acum, spune generalul, există un al treilea val de astfel de previziuni - previziuni pesimiste în favoarea unei victorii rusești și fără nicio șansă pentru Ucraina și aliații săi.
Predicțiile pesimiste sunt alimentate de propaganda rusă
"Dar și acest lucru este nerealist", subliniază Rzeka, "ucrainenii au realizări enorme, uriașe. Ei au eliberat peste 50% din teritoriul ocupat, au recucerit spațiul Mării Negre și ne-au arătat nouă și societăților noastre că sunt demni de sprijin și că sunt gata să lupte pentru a apăra valorile noastre comune".
În contrast cu valurile de pesimism, generalul a sfătuit să "gândim strategic pentru a fi realiști".
Un război de o asemenea amploare, a subliniat el, nu este niciodată ușor, nu durează niciodată câteva luni. Predicțiile pesimiste, a adăugat generalul, sunt de fapt alimentate de propaganda rusă.
Rzeka subliniază că susținerea Ucrainei este importantă nu doar pentru Europa, ci pentru întreaga lume.
,,Dacă vom avea ruși la granița cu Slovacia, va trebui să investim mult mai mult în apărare. Deci, de fapt, vorbim despre ordinea mondială, nu doar despre soarta Ucrainei", spune generalul ceh.
,,Felul în care ne comportăm acum, cât de ferm ne poziționăm și care va fi rezultatul, precum și dacă rușii vor putea scăpa, vor modela lumea în care trăim", subliniază generalul.
Potrivit acestuia, acest lucru este important "pentru oricine din întreaga lume, inclusiv pentru Statele Unite".
Secretarul britanic al Apărării, Mark Newton, a subliniat în timpul reuniunii că, de 10 ani, populația din Crimeea "suportă greul agresiunii rusești" și suferă de pe urma unei campanii brutale și sistematice de încălcare a drepturilor omului (inclusiv a libertăților religioase) de către autoritățile ruse, care are ca scop răspândirea fricii și erodarea culturii și identității ucrainene.
Iar Crimeea însăși a fost folosită timp de 2 ani ca o trambulină pentru atacuri asupra restului Ucrainei, precum și ca teritoriu pentru ucrainenii strămutați cu forța și deținuți ilegal, inclusiv copii.
,,Există dovezi clare că ucrainenii din Crimeea au fost forțați să ia pașapoarte rusești și alte documente, fără de care pur și simplu nu ar avea acces la serviciile de bază. Nu credeți nicio propagandă care spune că ei fac acest lucru de bună voie", a declarat Newton.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News