„Vom lua parte la aceste discuții și, desigur, este foarte posibil”, a declarat prim-ministrul suedez Ulf Kristersson. „Aceste forțe au nevoie de un mandat foarte clar și nu cred că vom fi în măsură să vedem acest lucru până când nu vom avansa în aceste negocieri. Dar Suedia, suntem de obicei implicați în consolidarea securității în partea noastră de lume, așa că prevăd că vom face parte din acest proiect de data aceasta.”
Poziția țărilor europene: Prematur să se vorbească despre un eventual contingent de menținere a păcii în Ucraina
Ministrul suedez de externe, Maria Malmer Stenergard, a declarat că, în primul rând, trebuie obținută „o pace justă și durabilă, care să respecte legile internaționale”, iar „odată ce această pace este obținută, va trebui să ne asigurăm că este menținută, iar apoi guvernul nostru nu exclude nimic”.
Reamintim că un summit al liderilor europeni are loc în prezent în Franța pentru a discuta despre încheierea războiului din Ucraina.
După cum a relatat Voice of America, Regatul Unit a anunțat ieri posibilitatea de a trimite trupe pentru o misiune de menținere a păcii în Ucraina. Prim-ministrul Keir Starmer a declarat că Londra este pregătită să joace un rol principal în oferirea de garanții de securitate Ucrainei și că acest lucru înseamnă „disponibilitatea și dorința de a desfășura militarii noștri acolo, dacă este necesar”.
Anterior, Franța a sugerat posibilitatea de a-și trimite militarii în Ucraina.
Între timp, Ministerul german al Apărării a declarat că este prematur să se vorbească despre o contribuție germană la un eventual contingent de menținere a păcii în Ucraina. Ministerul a declarat că ar trebui să existe o abordare comună americano-europeană a acestei probleme, adăugând că Berlinul nu se va da în lături de la aceasta dacă vor exista acorduri clare.
Ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, a declarat, de asemenea, că este prea devreme să se discute despre desfășurarea de trupe de menținere a păcii în Ucraina, deoarece consideră că mai întâi trebuie obținută o pace durabilă.
În același timp, Polonia nu va trimite trupe în Ucraina ca parte a unei forțe de menținere a păcii, a declarat premierul polonez Donald Tusk. Potrivit acestuia, problema sprijinului polonez a fost „rezolvată”, deoarece Varșovia este pregătită să continue sprijinul logistic, financiar, umanitar și militar pentru Ucraina, dar nu să desfășoare trupe poloneze în Ucraina.
„Vom sprijini prin sprijin logistic și politic alte țări care doresc să furnizeze” un contingent de menținere a păcii, a declarat Tusk.
Săptămâna trecută, la deschiderea reuniunii Grupului de contact pentru apărare în Ucraina de la Bruxelles, secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a declarat că el crede că, după ce se va ajunge la pace în Ucraina, „garanțiile de securitate ar trebui menținute de forțe europene și non-europene capabile”.
Cu toate acestea, acestea ar trebui „desfășurate ca parte a unei misiuni non-NATO și nu ar trebui să facă obiectul articolului 5 [din Carta NATO]”, a adăugat Hagseth, precizând că „trupele americane nu vor fi desfășurate în Ucraina ca parte a vreunei garanții de securitate”.
Reuters scrie că „o forță de menținere a păcii ar crește riscul unei confruntări directe cu Rusia și cu forțele europene întinse, ale căror stocuri de arme au fost epuizate pentru (asistarea) Ucrainei și care au ajuns să se bazeze foarte mult pe sprijinul SUA pentru misiuni de amploare”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News