Ce scrie presa internațională despre europarlamentarul pro-rus care pune botniță României. Diana Șoșoacă a rușinat 95% din români

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Șoșoacă, în Parlamentul European
Șoșoacă, în Parlamentul European

Europarlamentarul român de extremă-dreapta Diana Șoșoacă a adus România în prim-planul politicii europene, dar comportamentul său riscă să afecteze atât imaginea României, cât și modul în care sunt percepuți cetățenii români în Europa.

”Suntem în casa lui Satan, a strigat un parlamentar român în Parlamentul European. Au trebuit să o scoată afară”, ”Cu botniță, strigând în plen, europarlamentarul de extremă-dreapta român a fost dat afară” sau ”Europarlamentarul de extremă-dreapta promite că preotul va scăpa Parlamentul European de diavoli” - sunt doar câteva dintre titlurile presei europene, după ce ”senatoarea” SOS, Diana Șoșoacă, a fost evacuată din sala de ședințe a Parlamentului European.

De altfel, materialul despre prestația ex-senatoarei SOS a fost printre cele mai vizualizate articole din Politico. 

Cu o zi înainte, în discursul său la Parlamentul European de miercuri, ea a acuzat UE că „lichidează România” prin acordarea de sprijin și ajutor Ucrainei și a cerut oprirea livrărilor de arme către Kiev. În plus, a declarat că Rusia e singura care vrea pacea în Europa...

”La fel ca în parlamentul României, dracii se adună aici”, a strigat europarlamentarul, care s-a îmbrăcat în costum popular românesc pentru prima sa zi în Parlamentul European și a adus smirnă, tămâie și o icoană a Sfintei Parascheva.

Dar adevărata Diana Șoșoacă a ieșit la iveală abia a doua zi, joi, când a întrerupt în mod repetat discursul unui coleg. În timp ce era sată afară din ședința PE, Șoșoacă a scos recuzita, o botniță și un sac negru, acuzând că „Nu există libertate de exprimare”, acuzând-o pe Ursula von der Leyen că a ”omorât români”.

De asemenea, ea și-a amintit din nou de credința ei în Dumnezeu și s-a plâns cu voce tare că atunci când alți europarlamentari i-au văzut icoana cu Sfânta Parascheva, au început să o insulte. "Și de ce? Pentru că este casa lui Satan. Aici, la Bruxelles”, a strigat europarlamentarul român.

 

Gestul Dianei Șoșoacă lovește în noi toți

La nivel personal, eurodeputata Diana Şoşoacă s-a făcut de râs. Asta s-a văzut din grimasele colegilor săi europarlamentari.

Motivația sa ține de strategii populiste, combinate cu încercări de propagandă și dezinformare, care să semene neîncredere în instituțiile europene. Referirea la bunăvoința Rusiei nu fac decât să susțină această concluzie. În același timp, astfel de ieșiri pot semnala posibile probleme de sănătate care necesită atenție și îngrijire medicală, dar asta doar un medic poate constata.

Dar ce impact are comportamentul ”senatoarei” asupra imaginii pe care co-naționalii europarlamentarului o vor avea în rândul celorlalți europeni, de vreme ce se poate trage concluzia că cei care au votat-o au un comportament sau gândesc similar cu doamna europarlamentar?

Cei care sunt numiți/aleși/trimiși în funcții internaționale precum parlamentari, funcționari sau înalți oficiali europeni nu se reprezintă pe sine, iar comportamentul acestora se poate răsfrânge asupra conaționalilor săi.

Evenimentele mediatizate corect de media europeană cresc probabilitatea ca gestul individual al europarlamentarului în speță să fie generalizat la nivelul cetățenilor români. Ce iese din asta? Se amplifică stereotipuri negative despre români (de parcă mai aveam nevoie), făcându-se asocierea cu comportamentul din Parlamentul European al Dianei Șoșoacă.

De asemenea, declarațiile și acțiunile controversate pot eroda reputația internațională a țării. Alte state membre ale UE pot vedea România ca fiind problematică sau instabilă din punct de vedere politic.

Redăm, la final, cea mai corectă analiză a comportamentului barbar al eurodeputatei, care a rușinat 95% din România: ”Icoana nu este o armă, ci o fereastră prin care priveşti şi eşti privit. Ea doar invită tăcut la anamneză morală, la pocăinţă discretă, la adunarea gândurilor din risipire, la împărtăşirea lor chipului blând, care te priveşte intens până dincolo de frontiera acestei vieţi, sperând ca tu să înţelegi că nu chiar totul e deşertăciune"”, Vasile Bănescu, fost purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel