Europa trebuie să accelereze: Rusia va produce, în 2025, cu 30% mai multe obuze decât toate țările UE

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Smerch produs la cea mai veche fabrică din Urali, Motovilikha / Motovilikhinskiye Zavody
Smerch produs la cea mai veche fabrică din Urali, Motovilikha / Motovilikhinskiye Zavody

Războiul din Ucraina a arătat cât de puțin pregătită este industria europeană de apărare pentru a răspunde cererii crescute.

Bugetele pentru apărare ale s.m. UE vor ajunge la aproximativ 350 de miliarde EUR în 2024, Cooperarea structurată permanentă în domeniul apărării s-a dezvoltat, iar industria europeană face primii pași pentru creșterea capacității de producție.

De asemenea, sprijinul global al UE pentru armata ucraineană este estimat la 43,5 miliarde EUR.

„Cheltuielile pentru apărare ale membrilor europeni ai NATO în 2024 sunt cu aproape 50% mai mari decât în ​​2014, când Rusia a anexat Crimeea”, arată un studiu al IISS.

Producția a crescut considerabil din 2022, deoarece producătorii de arme răspund nevoilor Ucrainei.

„De exemplu, rata globală anuală de producție de muniție de 155 mm a Rheinmetall a crescut de zece ori la 700.000”, se arată în studiu.

 

Nu e suficient

Totuși, domeniul industriei europene de apărare se mișcă greu. Cele mai importante obstacole sunt:

  • capacități de producție subdimensionate, din cauza deceniilor de subinvestiții,

  • fragmentare (un număr mare de companii europene care cooperează insuficient între ele),

  • probleme pe traseul de aprovizionare cu materii prime critice și semiconductori (inclusiv cele din SUA, Israel sau Coreea de Sud).

Arsenalul Europei a fost „sever epuizat ca urmare a deciziilor politice de după încheierea Războiului Rece și deceniile următoare. În acest proces, industria de apărare din Europa s-a contractat”, se arată în studiul IISS.

De asemenea, forțele armate europene „continuă să se bazeze pe Statele Unite în grade diferite în toate domeniile militare”, avertizează raportul.

Arsenalul Europei a fost „sever epuizat ca urmare a deciziilor politice de după încheierea Războiului Rece și deceniile următoare. În acest proces, industria de apărare din Europa s-a contractat”, se arată în studiu.

Documentul mai identifică câteva aspecte, care - deși nu au legătură directă cu subiectul abordat aici - reprezintă vulnerabilități majore pentru statele europene. Este vorba despre dependența Europei de resurse esențiale, precum materiale rare, din China și Rusia, dar și protejarea infrastructurii critice sau dificultățile în recrutarea de personal calificat.

 

Prognoză neliniștitoare, venită dinspre oficiali de la Kiev

Anul viitor, capacitatea industrială a Federației Ruse îi va permite să producă cu 30% mai multe obuze de artilerie decât toate țările Uniunii Europene la un loc.

Evaluarea vine de la ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Andrii Sibiga, care a declarat acest lucru la o conferință de presă comună cu Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell la Kiev.

„Conform informațiilor ucrainene, pe baza informațiilor pe care le avem la dispoziție, anul viitor, dacă nu există un răspuns sau o prevenire adecvată, Rusia va putea produce cu 30% mai multe obuze de artilerie decât toate țările Uniunii Europene la un loc”, a subliniat oficialul.

Potrivit șefului Ministerului Afacerilor Externe, acum este necesar să ne gândim strategic la asta și să o prevenim strategic.

„În primul rând, mă refer la așa-numita flotă din umbră, care ajută Rusia să continue comerțul cu energie și petrol și acum, ocolind sancțiunile. Prin urmare, este foarte important ca întărirea în continuare a politicii de sancțiuni a Uniunii Europene, aliații noștri, se concentrează și pe acest aspect”, – a spus Sibiga.

Ministrul a mai menționat că este necesară creșterea presiunii asupra Federației Ruse.

„Trebuie să lucrăm împreună la noul – al 15-lea – pachet de sancțiuni și să întărim sancțiunile împotriva țărilor care susțin războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, a adăugat Sibiga.

La rândul său, Borrell și-a exprimat viziunea cu privire la activitatea de elaborare a celui de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei:

"Trebuie să luăm măsuri represive împotriva eludării acestor sancțiuni, deoarece Rusia nu poate produce fără piese străine, cipuri și alte componente. Așadar, trebuie să folosim sancțiuni pentru a izola capacitatea industrială a Rusiei de componentele pe care trebuie să le importe din restul țării. lumea”.

Flota din umbră aduce Federației Ruse mai mulți bani pentru exporturile de petrol decât primește Ucraina de la toți partenerii. Rusia câștigă lunar din această flotă umbră aproximativ 10-12 miliarde de dolari. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel