Europa, teatrul pentru distrugătoarele Burke ale SUA. A ajuns și USS Oscar Austin, modernizat cu ultima versiune a Aegis Ashore, versiunea navală a scutului din România

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Distrugătorul american USS Oscar Austin. Photo source: U.S. Navy
Distrugătorul american USS Oscar Austin. Photo source: U.S. Navy

Primul dintre cele două distrugătoare americane suplimentare promise teatrului european a ajuns la baza din Rota în Spania.

Distrugătorul cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke, USS Oscar Austin (DDG 79), a sosit în noul său port de reședință al Stației Navale Rota, pe 15 octombrie, ca primul dintre cele două distrugătoare suplimentare care se alătură Forței Navale din Europa desfășurată avansat (FDNF-E), a anunțat Flota a șasea americană într-un comunicat de presă.

Sosirea lui Oscar Austin extinde capabilitățile Marinei SUA (US Navy) în zonele de responsabilitate ale Comandamentului European al SUA (EUCOM) și Comandamentului SUA pentru Africa (AFRICOM). Oscar Austin este repartizat la Divizionul Distrugătoare (DESRON) 60 (denumit oficial și Task Force 65 – TF 65) al Flotei a 6-a a SUA.

„Sosirea USS Oscar Austin la Stația Navală Rota ne întărește angajamentul de a menține o prezență avansată în Europa”, a declarat viceamiralul J.T. Anderson, comandant al Flotei a 6-a SUA. „Adăugarea acestei nave la forțele noastre din regiune oferă aliaților noștri un strat suplimentar de securitate și asigurare și servește ca un simbol puternic al parteneriatului de durată dintre Statele Unite și Spania.”

 

USS Oscar Austin e modernizat cu ultima versiune a scutului antibalistic Aegis, versiune navală a scutului de la Deveselu, din România

 

2. Distrugăto... (uss-oscar-austin_70455500.jpg)

Distrugătorul american USS Oscar Austin. Photo source: U.S. Navy

Modernizat cu cea mai recentă actualizare a scutului antibalistic (Ballistic Missile Defense – BMD) Aegis, USS Oscar Austin oferă o capabilitate cheie pentru SUA, contribuind direct la descurajare extinsă și oferind aliaților și partenerilor protecție împotriva amenințării atacurilor cu rachete balistice.

Al doilea distrugător al US Navy, care își va muta portul de origine la Stația Navală Rota, este programat să sosească în 2026 și are, de asemenea, cea mai recentă actualizare Aegis BMD.

„Distrugătoarele cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke sunt adevărate nave multi-misiune, capabile să ofere securitate maritimă, să desfășoare război antiaerian și antisubmarin și să ofere asistență umanitară și ajutor în caz de dezastre”, a declarat căpitanul Alex Mamikonian, comodor al DESRON 60. „Aducerea USS Oscar Austin în Spania ne sporește capacitatea de a menține forțe pregătite pentru a asigura, descuraja și apăra într-un mediu de securitate din ce în ce mai complex.”

DDG Oscar Austin a plecat din Norfolk, Virginia, pe 30 septembrie, spre Spania pentru a oferi o acoperire și protecție completă tuturor populațiilor, teritoriilor și forțelor europene ale NATO împotriva amenințărilor în creștere reprezentate de proliferarea rachetelor balistice.

 

Americanii au mărit de la 4 la 6 numărul distrugătoarelor dislocate în teatrul european

 

3. USS Arleig... (uss-arleigh-burke_21176700.jpg)

USS Arleigh Burke, sursă foto: US Navy

Decizia inițială de a baza distrugătoarele în Spania face parte din abordarea adaptativă pe etape a SUA anunțată de președintele Obama în 2009. De la anunțul său, SUA și-au extins capabilitățile BMD în teatru, inclusiv prin creșterea FDNF-E de la patru până la șase și finalizarea celui de-al doilea site Aegis Ashore din Polonia.

Oscar Austin este primul distrugător cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke Flight IIA și poartă cu mândrie numele Pfc. Oscar P. Austin din Corpul Marin al Statelor Unite. DDG Oscar Austin a fost pus în funcțiune pe 19 august 2000, în Norfolk, Virginia și are capabilități BMD, anti-submarin și de război de suprafață. Nava poate lua la bord două elicoptere MH-60R Seahawk pentru a asista în misiuni antisubmarin și în alte tipuri de misiuni. Distrugătoarele pot lucra cu grupuri de lovire de portavion, grupuri de acțiune de suprafață, grupuri expediționare de lovire sau independent, se precizează în comunicatul Flotei a 6-a americane.

Decizia SUA, de a mări numărul de distrugătoare alocate teatrului european de la patru la șase, a fost anunțată de președintele Joe Biden la summitul NATO de la Madrid din 28 – 20 iunie 2022. Acordul de consolidare a relației strategice dintre SUA și Spania, care cuprinde inclusiv dislocarea suplimentară a două distrugătoare americane la Rota, a fost anunțat pe 8 mai 2023.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel