Europa se pregătește deja pentru ce se va întâmpla dacă Ucraina va pierde: ''Noua Rusie'' își intensifică deja operațiunile în zonele gri ale Europei de Est

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
O hartă a Europei prezentată în cadrul unui exercițiu militar NATO- imagine ilustrativă.
O hartă a Europei prezentată în cadrul unui exercițiu militar NATO- imagine ilustrativă.

O pierdere a Ucrainei, care s-ar putea întâmpla foarte curând dacă nu sosesc arme americane, ar intensifica eforturile Rusiei de a destabiliza guvernele țărilor NATO și ar crește cheltuielile pentru apărare în întreaga alianță, printre alte efecte dezastruoase, a declarat vineri Hanno Pevkur, ministrul estonian al Apărării, în fața reporterilor. 

Atunci când oficiali americani precum președintele Joe Biden vorbesc despre motivul pentru care Ucraina este importantă, ei se bazează pe noțiuni generale legate de democrație și de continuarea ordinii internaționale - fără a explica în mod specific ce ar însemna o pierdere a Ucrainei pentru americanii obișnuiți. Poate din această cauză, americanii sunt împărțiți în mod egal cu privire la întrebarea dacă Statele Unite fac prea mult pentru Ucraina. 

Pevkur a declarat că unul dintre rezultatele summitului NATO de anul trecut de la Vilnius a fost elaborarea unor noi planuri de luptă pentru țările din Europa de Est în cazul în care Ucraina ar cădea.

,,Aceste planuri abordează aceste scenarii diferite", a spus el. "Bineînțeles, din motive evidente, nu pot fi foarte specific, dar vă pot asigura că aceste planuri sunt conturate prin analizarea posibilei poziții a Rusiei în vecinătatea noastră."

Una dintre consecințele probabile ale unei pierderi, a spus el, este o armată rusă mult mai mare și mai periculoasă. 

"Rusia și-a prezentat planul de reconstituire și de consolidare a armatei. Acesta spune că vor avea 1,5 milioane de oameni în armată", inclusiv un nou corp de armată în partea de nord-vest a țării, în apropiere de Estonia, a spus el. Asta va însemna de două până la șapte ori mai multe tancuri, transportoare blindate de trupe, sisteme de apărare antiaeriană etc., foarte aproape de granița Europei, a mai spus el.

 

Bugetul alocat azi de Rusia pentru susţinerea războiului este în jur de 30% din PIB

 

O asemenea consolidare militară va continua să exercite presiuni asupra democrațiilor occidentale, inclusiv asupra Statelor Unite, pentru a-și crește cheltuielile pentru apărare, a spus el. "Vedem că bugetul alocat azi de Rusia pentru susţinerea războiului este în jur de 30 sau 31% din bugetul statului. Dar acestea sunt doar cheltuielile militare. Când adăugăm la acestea și cheltuielile pentru... alte câteva servicii de stat, care sunt direct legate de securitate, atunci vom vedea că acest buget ajunge la 35-40% din bugetul de stat".  

Practic, Rusia și-a adaptat întreaga economie și societate pentru război. Acest lucru crește probabilitatea unei confruntări directe.

,,Rușii au reușit de fapt să crească cu adevărat capacitatea industriei de apărare, să o pună pe ''picior de război''. Apoi, de aici rezultă o logică nefericită și destul de întunecată: Odată ce ai făcut toate aceste lucruri, odată ce ți-ai accelerat economia sau ai pus-o pe ''picior de război'', atunci nu există o cale ușoară de a te întoarce. Așa că, probabil, vor trebui să maximizeze toate acestea", a spus el. 

Pevkur a declarat că o altă consecință a unei armate mult mai mari la granița statelor baltice este o creștere a tipului de atacuri de tip război hibrid pe care Rusia le-a intensificat recent în Estonia și Moldova. El a evidențiat recentele eforturi ale Rusiei de a recruta cetățeni estonieni pentru a-și ataca propriul guvern. 

Acest lucru ar putea include, de asemenea, noi eforturi de a militariza rutele de migranți pentru a crea crize multiple la granițele unor țări precum Estonia, similar valurilor de migranți pe care Belarus și Rusia au început să le trimită la granița cu Polonia în 2021.

 

Se pregătește Rusia pentru un atac asupra unui stat membru NATO?

 

"Știm că acești migranți așteaptă o vreme mai bună. Ei nu vor pleca. Că sunt încă în regiune, ceea ce înseamnă că sunt mii de migranți care așteaptă ca vremea să fie mai bună pentru a se deplasa din nou." 

Acestor eforturi li s-ar adăuga încercările de a submina guvernele occidentale prin susținerea politicienilor de extremă dreapta, și de extremă stânga, precum și prin hacking, scurgeri de informații și alte campanii de dezinformare, a spus el. 

Teoretic, Estonia și alți membri NATO ar trebui să fie protejați de acest tip de tactici perturbatoare și, cu siguranță, de atacuri militare directe.

Pevkur a spus că eforturile de mobilizare și de pregătire militară ale Rusiei sugerează că aceasta este mai interesată să se pregătească pentru un atac asupra unei națiuni NATO decât să se apere împotriva unui astfel de atac.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel