Declarațiile lui Trump au trezit din somn Europa. Experții spun însă că Occidentul nu se poate încă apăra singur de Rusia și e nevoie de sprijinul SUA

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Europa nu are de ales decât să înceapă pregătirea unui Plan B.

Trezită de declarațiile lui Trump despre „încurajarea” Rusiei pentru a pedepsi unii membri NATO, precum și de perspectivele militare incerte ale Ucrainei, Europa începe să înțeleagă că trebuie să-și asigure singură propria securitate.

Acesta e unul dintre scenarii. Însă ceea ce Trump a afirmat cu privire la atingerea pragului de 2%, a fost stabilit încă din 2014, de pe vremea lui Barack Obama, după anexarea ilegală a Crimeei.

Acțiunile statelor europene, precum demararea proiectului german pentru o nouă fabrică de muniții trebuie accelerate puternic. Mai mult, NATO a anunțat, miercuri, că 18 țări vor atinge pragul de 2% în acest an.

Totuși, este prea puțin și prea târziu pentru a ajuta Ucraina în luptele din aceste zile, deoarece roadele proiectelor europene se vor vedea abia peste câțiva ani, remarcă publicația New York Times.

 

Temerile Europei: Dacă Ucraina cade, Putin ar putea merge mai departe

 

Liderii europeni avertizează că dictatorul de la Kremlin reușește să captureze cel puțin o parte din Ucraina, acest succes ar putea să-l determine să testeze forța angajamentului NATO, atât de clamatul Articol 5 - un atac asupra unui stat al Alianței înseamnă un atac împotriva tuturor statelor membre.

Față de anul trecut, premisele sunt mult mai sumbre. Rusia a reușit să își asigure muniția și echipamentele, iar războiul riscă să se transforme într-unul de uzură.

De cealaltă parte, Ucraina este forțată să se apere raționalizându-și obuzele de artilerie și apelând la piețele globale pentru a aduce arme sovietice rămase în stocuri.

La toate astea, remarca fostului președinte Donald Trump de sâmbătă - care a amenințat că le va spune rușilor „să facă ce vor ei” cu aliații care cheltuiesc mai puțin pentru armata - a trimis unde de șoc în rândul liderilor europeni.

Liderii europeni sunt îngrijorați de imprevizibilitatea lui Trump și de dorința lui aparentă de a încheia înțelegeri cu Putin fără a implica Ucraina și vecinii săi, scrie New York Times.

Aceasta înseamnă că Europa, ale cărei viitoare obligații față de Ucraina sunt deja mai mari decât ale Washingtonului, va trebui să cheltuiască mult mai mult pentru propria apărare și să se pregătească pentru posibilitatea unui rol redus al SUA în NATO.

 

Europa nu se poate apăra încă singură într-un conflict cu Rusia fără SUA

 

Potrivit Claudiei Major, expert în apărare la Institutul German pentru Relații Internaționale și Securitate, Europa nu se poate apăra împotriva Rusiei într-un conflict convențional fără ajutorul Statelor Unite.

Acest lucru înseamnă că - pentru a descuraja o acțiune agresivă a Rusiei - Europa trebuie să își refacă stocurile de tehnică militară reduse la minim după sfârșitul Războiului Rece și care s-au epuizat în goana de a salva Ucraina. Dar chiar și așa, va fi nevoie de 3-4 ani de creștere a cheltuielilor și producției militare pentru ca situația să se îmbunătățească, remarcă Armin Papperger, CEO-ul Rheinmetall, care previzionează că Europa ar avea nevoie de 10 ani pentru a reconstrui armatele.

Analiza NYT mai arată că Trump a accelerat dezbaterea din interiorul UE despre cum va arăta NATO fără SUA ca lider și cu o apărare europeană comună.

Totuși, putem opina că o dezangajare a SUA din Europa ar echivala cu sfârșitul dominației americane la nivel global, întrucât Washingtonul nu se poate lipsi de sprijinul complex al europenilor în problematica rivalității SUA-China.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel