„Fără Ucraina, Europa va fi ocupată în totalitate de Rusia, dacă vor dori. Și cred că ei (Rusia) nu au nimic altceva în minte”, a spus președintele Zelenski în interviu acordat The Guardian.
„Astăzi, o armată de 110 brigăzi îi ține în loc pe cei care au 220-230. Dar este unul la doi”, a adăugat Zelenski. Președintele a spus că, în timp ce avantajul numeric al Rusiei față de Ucraina este de doi la unu, în comparație cu Europa, acesta este de trei la unu, ceea ce este suficient pentru o ofensivă eficientă.
Zelenski a adăugat că Rusia intenționează să își mărească forțele cu 12-15 divizii - aproximativ 150.000 de soldați - prin mobilizare, instruire și adăugarea de soldați nord-coreeni. Potrivit președintelui, informațiile Ucrainei sugerează, de asemenea, că noii recruți ruși vor fi instruiți în Belarus.
„După aceea, ei pot lansa o ivasiune la scară largă de acolo. Dar cine a spus că va fi spre Ucraina? Rusia poate invada Polonia sau Lituania”, a avertizat Zelenski.
Președintele a declarat pe 15 ianuarie că armata Ucrainei este formată din 880.000 de soldați, însărcinați cu apărarea întregii țări împotriva celor 600.000 de soldați ruși concentrați în anumite zone.
Zelenski a mai dezvăluit în interviu că o tentativă de asasinat asupra sa la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în 2022 a dus la victime în interiorul Biroului prezidențial.
O prezență militară NATO permanentă, semnificativ mai mare, este vitală pentru statele din prima linie a flancului estic
Comentariul autorului: Războiul din Ucraina a scos în evidență o disparitate îngrijorătoare între puterea militară convențională a NATO și realitățile războiului modern împotriva unui adversar determinat precum Rusia. În timp ce NATO se bucură de superioritate tehnologică în multe domenii, numărul trupelor sale staționate în Europa este insuficient pentru a descuraja o ofensivă rusă la scară largă, o deficiență care necesită în acest moment ajustări strategice urgente.
Conflictul din Ucraina a demonstrat uzura brutală a războiului modern, în care numărul de efective militare aruncate în lupta poate juca un rol decisiv, chiar și împotriva unui inamic superior din punct de vedere tehnologic.
Capacitatea Rusiei de a suporta pierderi grele și ambiţia să de a mobiliza un număr cât mai mare de militari au scos la iveală o vulnerabilitate în postura actuală de descurajare a NATO.
În timp ce apărarea aeriană integrată și armamentul avansat al NATO reprezintă avantaje semnificative, acestea nu pot compensa în totalitate lipsa ,,bocancilor pe linia frontului'', în special în primele faze critice ale unui conflict. Mai multe măsuri strategice sunt esențiale pentru ca NATO să abordeze acest dezechilibru și să descurajeze în mod eficient o eventuală agresiune rusă.
Una dintre aceste măsuri ar constat într-o prezență militară NATO permanentă, semnificativ mai mare, este vitală, în special în statele din prima linie a flancului estic, precum țările baltice, Polonia și România.
Aceste desfășurări nu ar trebui să fie simbolice, ci suficient de substanțiale pentru a prezenta un factor de descurajare credibil și, dacă este necesar, pentru a întârzia un avans rusesc, câștigând timp pentru a primi întăriri.
De semenea, NATO are nevoie de unități extrem de mobile, rapid dislocabile, capabile să consolideze rapid trupele deja existente in prima linie. Aceste forțe trebuie să fie bine echipate, instruite în mod regulat și poziționate strategic pentru a ajunge rapid în puncte fierbinți ale frontului în câteva ore, nu zile.
Punerea în aplicare a acestor măsuri nu este doar de dorit, ci și esențială pentru securitatea pe termen lung a NATO. Conflictul din Ucraina a reprezentat un semnal de alarmă puternic, subliniind necesitatea unei descurajări convenționale mai robuste și mai credibile. Dacă nu abordăm aceste vulnerabilități, riscăm să încurajăm Rusia și să subminăm capacitatea NATO de a-și proteja statele membre în faţa unei expansiuni agresive a Mosocvei.
Un NATO puternic, unificat și înzestrat cu resurse suficiente rămâne piatră de temelie a securității europene, iar lecțiile învățate din războiul din Ucraina trebuie să se traducă în acțiuni concrete.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News