Europa, ”prin ea însăși”. Avertismentul polonezului Sikorski: Trebuie să investim în apărarea europeană colectivă, dar SUA trebuie convinsă să rămână aproape

Foto: NATO, Dynamic Front 23
Foto: NATO, Dynamic Front 23

Continentul nu poate duce o bătălie pe două fronturi. „Este datoria noastră să le explicăm partenerilor noștri americani că, atâta timp cât simțim amenințarea Rusiei, nu ne vom putea angaja pe deplin acolo (în Asia)”, a precizat Sikorski.

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Polone, Radosław Sikorski, i-a avertizat luni pe ceilalți membri ai Uniunii Europene că relația dintre Bătrânul Continent și Statele Unite ale Americii se va schimba indiferent cine câștigă alegerile prezidențiale din America, arată Politico.

SUA vor rămâne un partener strategic al Uniunii Europene, indiferent cine câștigă alegerile, crede oficialul polonez care atrage atenția, însă, că statele europene trebuie să aibă mai multă grijă de propria lor apărare, deoarece atenția Washingtonului va fi concentrată pe Asia. ”Este datoria noastră să le explicăm partenerilor americani că nu vom putea să avem de-a face cu Asia în timp ce simțim amenințarea rusă”, a spus Sikorski.

 

Viziunea Poloniei - Europa trebuie să-și convingă partenerul american

Radoslaw Sikorski, la reuniunea CAE din 22.07.2024 la Bruxelles /  foto ministerul polonez de externe

Biroul lui Sikorski a pregătit un document de cinci pagini care face un bilanț al relației transatlantice, pe care l-a prezentat altor miniștri de externe ai UE în timpul unei reuniuni la Bruxelles luni.

Raportul detaliat al Poloniei îi îndeamnă pe liderii UE și naționali să-și adapteze rapid comportamentul la schimbarea de la Casa Albă.

Polonezul consideră că liderii europeni trebuie să colaboreze pentru a risipi percepțiile negative despre relația transatlantică care s-au instalat, mai ales în tabăra republicană.

  1. Un alt accent este dezinformarea și propaganda rusă. Sikorski crede că Rusia va câștiga războiul cu Ucraina și războiul hibrid cu Occidentul dacă va reuși să-i convingă pe americani că implicarea armatei americane în Europa nu are sens.

  2. Raportul propune decidenților europeni să-și ajusteze argumentele pentru un public mai tânăr care nu este familiarizat cu tacticile și situația din Uniunea Sovietică.

  3. Documentul polonez îndeamnă instituțiile UE și partenerii din SUA să dezvolte ideea că SUA beneficiază de pe urma alianței cu țările europene. În acest sens, Sikorski crede că liderii europeni trebuie să distrugă teza conform căreia partenerii europeni profită de America și mai ales să convingă Washingtonul că relația dintre SUA și UE este benefică pentru ambele părți, atât din punct de vedere economic, cât și strategic.

Adăugăm la ultimul punct și că Europa trebuie să pedaleze mai mult pe conceptul de ”burden-sharing”, întrucât împărțirea poverii și sarcinilor, între Europa și SUA, este una destul de echilibrată. Sancțiunile (în special pe piața gazului) au lovit și în economiile europene, presiunea migratorie obosește societățile europene, produsele agricole ucrainene concurează puternic pe piața europeană.

Chiar dacă SUA duce greul sprijinului militar pentru Ucraina, oficialii europeni trebuie să sublinieze că societatea europeană este puternic afectată de agresiunea rusă din Ucraina, iar costurile pentru Europa sunt majore. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel