Europa plusează cu investiții de încă 50 de miliarde în IA, în timp ce Musk a făcut o ofertă de aproape 100 de miliarde pentru preluarea OpenAI

Comisia Europeană și Parlamentul European / Uniunea Europeană
Comisia Europeană și Parlamentul European / Uniunea Europeană

Uniunea Europeană va oferi fonduri UE de 50 de miliarde de euro (51,6 miliarde de dolari) pentru a susține ambițiile blocului comunitar în materie de inteligență artificială, a declarat marți președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce țările se confruntă cu liderul în tehnologie.

Fondurile UE vor completa inițiativa European AI Champions, condusă de capitalistul de risc General Catalyst, care a atras până acum angajamente de 150 de miliarde de euro pentru investiții private, de la companii precum Airbus, ASML, Siemens, Infineon, Philips, Mistral și Volkswagen.

”Ne propunem să mobilizăm un total de 200 de miliarde de euro pentru investiții în IA în Europa”, a declarat von der Leyen la Summitul AI de la Paris.

Finanțarea UE este, totuși, semnificativ mai mică decât investițiile de până la 500 de miliarde de dolari din sectorul privat american anunțate de președintele Donald Trump luna trecută pentru infrastructura AI.

Executivul UE a spus că 20 de miliarde din fondurile UE de 50 de miliarde de euro vor finanța construcția a 4 gigafabrici de inteligență artificială în UE, investiția adăugându-se la cele 7 astfel de fabrici anunțate în decembrie anul trecut.

 

Războiul giganților: Musk oferă aproape 100 de miliarde de dolari pentru preluarea companiei-mamă a ChatGPT

 

Un grup de investitori condus de Elon Musk a oferit 97,4 miliarde de dolari pentru a cumpăra organizația nonprofit din spatele OpenAI, creatorul ChatGPT.

Musk nu a trebuit să aștepte mult pentru un răspuns. CEO-ul OpenAI, Sam Altman, a răspuns sarcastic că compania nu este de vânzare, dar dacă Musk este dispus să vândă, poate cumpăra Twitter pentru 9,74 miliarde de dolari.

Ciocnirea giganților tehnologiei poate părea distractivă, dar în spatele ei se află o poveste mult mai complexă.

OpenAI a fost fondat în 2015 de Musk și Altman: Musk a părăsit compania în 2019, iar Altman a restructurat-o prin crearea unei subsidiare cu scop profit pentru a atrage investitori precum Microsoft.

OpenAI se află în prezent în negocieri finale pentru o nouă rundă de investiții în valoare de până la 40 de miliarde de dolari, care ar putea crește valoarea de piață a companiei la 340 de miliarde de dolari.

Deși nu ar recunoaște niciodată acest lucru, probabil că acum Musk regretă că a părăsit compania și a decis să facă tot ce îi stă în putere pentru a opri planul de a deveni o organizație complet cu scop lucrativ.

Ceea ce este crucial pentru OpenAI este că compania este fondată ca o organizație non-profit, ceea ce înseamnă că un consili non-profit controlează tehnic compania, astfel încât dezvoltarea tehnologiei să fie îndreptată spre beneficiul umanității, nu al investitorilor.

Altman, care încearcă acum să reorganizeze complet compania într-o corporație cu scop lucrativ, pentru a atrage mai ușor capital. Acest lucru ne aduce la motivul pentru care Musk oferă aproape 100 de miliarde de dolari pentru o achiziție - el vrea să stabilească un „preț minim” ridicat pentru preluarea organizației nonprofit. 

Mai exact, pentru o tranziție cu succes la o organizație lucrativă, OpenAI trebuie să plătească o compensație echitabilă.

În octombrie, The Information a raportat că plănuiau să ofere cel puțin 25 la sută din valoarea subsidiarei cu scop de a realiza profit, care valora atunci aproximativ 37,5 miliarde de dolari. Cu toate acestea, potrivit unui raport al Financial Times, în ianuarie, această cifră a fost redusă la aproximativ 30 de miliarde de dolari.

Mulți experți consideră că compensația reală ar trebui să fie semnificativ mai mare, deoarece sectorul non-profit a stat la baza înființării și dezvoltării unei tehnologii care se află acum în pragul unui succes comercial semnificativ și valoarea ei depășește cu mult acele 30 de miliarde de dolari.

De asemenea, sincronizarea este crucială. Ca o condiție pentru a primi noi investiții, OpenAI a fost de acord să finalizeze tranziția la o organizație cu scop lucrativ în termen de doi ani. Dacă nu respectă acest termen, investitorii pot solicita rambursarea investițiilor lor.

Musk se opune comercializării integrale a OpenAI, deoarece crede că ar putea pune în pericol beneficiile sociale ale inteligenței artificiale și a intentat un proces pentru a bloca conversia într-o organizație cu scop lucrativ.

OpenAI respinge procesul și a lansat documente care arată că Musk a susținut anterior trecerea la un model axat pe profit, dar s-a retras pentru că nu a putut obține controlul asupra companiei.

OpenAI a fost evaluat la 157 de miliarde de dolari în ultima sa rundă de finanțare, cimentându-și statutul de una dintre cele mai valoroase companii private din lume.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel