„Nu suntem pregătiți. Acest lucru este absolut clar. Nu putem spera pur și simplu la o situație în care Statele Unite rămân foarte implicate în Europa”, a declarat președintele leton Edgars Rinkēvičs.
Cu mult înainte de primul mandat de președinte al lui Donald Trump, conducerea NATO era deja serios îngrijorată de abordarea fragmentată a Europei în materie de apărare. Statele Unite își manifestaseră deja dorința de a se retrage din rolul de principal actor global sub Barack Obama, care și-a declarat intenția de a se retrage din Afganistan la un summit NATO din 2014.
Liderii NATO au fost, de asemenea, martorii mișcărilor inconsecvente ale lui Vladimir Putin, care și-a semnalat intențiile în Europa: Sub conducerea sa, Rusia a invadat Georgia și a anexat ilegal Crimeea.
„Nu cred că putem avea NATO fără Statele Unite”, adaugă președintele finlandez Alexander Stubb. Finlanda, care are cea mai mare armată dintre țările europene (280 000), a prezentat săptămâna aceasta un nou buget militar majorat, inclusiv achiziționarea a 64 de avioane F-35A. „Avem acest lucru pentru că suntem îngrijorați de Moscova”, a declarat Stubb, citat.
Europa are nevoie urgentă de securitate și stabilitate
Prim-ministrul Estoniei, Kristen Michal, solicită, de asemenea, o creștere a capacităților de apărare ale Europei. Acesta subliniază, de asemenea, inadmisibilitatea de a permite Rusiei să acapareze teritorii. Dacă vom fi de acord „că jumătate din ceea ce a fost confiscat este al lor, vom trimite un semnal negativ pentru viitorul lumii democratice”, spune oficialul.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la Bruxelles, în timpul summitului liderilor UE din 19 decembrie, că garanțiile de securitate europene nu sunt suficiente pentru Ucraina.
„Pentru noi, garanțiile reale în orice caz - astăzi sau în viitor - sunt NATO. Iar NATO se bazează pe decizia atât a Statelor Unite, cât și a liderilor europeni”, a declarat Zelenski la acea vreme.
Acesta a adăugat că în drumul său spre NATO, Ucraina dorește să aibă garanții de securitate. Iar principalii „donatori de securitate” rămân aliații Ucrainei, a reamintit președintele ucrainean, atât Statele Unite, cât și Europa.
În cadrul NATO, șefii apărării din statele membre, ministerele apărării, șefii serviciilor și șefii serviciilor de informații sunt aproape de acord că Rusia va fi în măsură să provoace NATO în 3-5 ani, o scădere remarcabilă față de previziunile anterioare care indicau între 10 și 20 de ani. (Cu toate acestea, amiralul Tony Radakin, actualul șef al Statului Major al Apărării din Regatul Unit, a declarat că nu există nicio amenințare din partea Rusiei la adresa NATO - o evaluare aberantă).
NATO nu a reușit să descurajeze Rusia în mai multe moduri. Alianța a fost incapabilă să oprească invazia convențională a Rusiei într-un stat nealiniat. De asemenea, NATO nu a reușit să descurajeze atacurile hibride ale Rusiei împotriva propriilor săi membri și a permis amenințările nucleare ale Rusiei care încearcă să impună un control reflexiv asupra factorilor de decizie occidentali.
Într-adevăr, articolul 5 pare să fi descurajat NATO mai mult decât a descurajat Rusia. Perioada de vulnerabilitate a NATO a devenit fereastra de oportunitate a Rusiei. În prezent, o mare parte a NATO nu dispune de forțe care să poată suporta o luptă de uzură prelungită și, ca atare, nu sunt capabile de descurajare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News