Europa, mai aproape de un plan pentru industria de apărare: Programul EDIP trece de Parlamentul European

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sisteme MLRS folosite la exercițiul ”Dynamic Front 23”, Grafenwoehr Training Area, Germania / Sursa: NATO
Sisteme MLRS folosite la exercițiul ”Dynamic Front 23”, Grafenwoehr Training Area, Germania / Sursa: NATO

EDIP, un proiect de sprijinire a industriei de apărare europene, blocat de mult timp şi susţinut în special de Franţa, a trecut joi de o etapă-cheie, cea din Parlamentul European, relatează France Presse și Agerpres.

Joi, Comisiile pentru industrie, cercetare și energie și Comisia pentru securitate și apărare au aprobat EDIP - proiectul de lege menit să consolideze industria de apărare a Europei, să intensifice producția de produse de apărare și să ofere mai mult sprijin Ucrainei.

EDIP a fost adoptat printr-o procedură legislativă simplificată de urgență, după ce Parlamentul European convenise pe 13 martie să accelereze procesul.

Voturile din Comisii trimit Proiectul pentru negocieri în Comisie și Consiliul de mIniștri, care vor începe probabil în vară.

Proiectul EDIP va contribui la dezvoltarea coordonată a industriei de apărare, mai independentă de state terțe -  și la reducerea fragmentării acesteia.

Dezbaterea este sensibilă în cadrul Uniunii Europene, unde multe ţări au cumpărat mult timp echipamente americane.

Este o "realizare majoră", a apreciat deputata europeană franceză Nathalie Loiseau, deosebit de implicată în acest dosar.

 

Ce prevede EDIP

 

Comisiile au convenit ca noul program să se concentreze pe îmbunătățirea aprovizionării cu arme, muniție și alte produse relevante pentru criză, creșterea capacităților de producție sau asigurarea intensificării acestora, reducerea timpilor de producție și livrare și creșterea stocurilor.

  • Programul prevede un buget de 1,5 miliarde de euro, în perioada 2025-2027. Totuși, eurodeputații din partidele de centru sunt deja de acord că potul de 1,5 miliarde de euro  nu este deloc suficient, scrie Euractiv;

  • Introducerea unui principiu „cumpărați din Europa”  pentru a favoriza mai degrabă achiziţii de echipamente militare europene decât importuri;

  • Parlamentul European pledează pentru ca 70% din componentele echipamentelor militare să fie de fabricaţie europeană şi ca autoritatea de proiectare să fie tot europeană pentru a putea beneficia de finanţare din partea UE;

  • Pentru a fi eligibile pentru fonduri, proiectele europene de apărare de interes comun ar trebui să implice cel puțin 6 state sau cel puțin 4 state care se confruntă cu o expunere ridicată la riscul amenințărilor militare convenționale, referirea vizând statele din Falncul Estic.

  • Un mecanism care ar funcționa ca un catalog centralizat de produse și servicii de apărare pentru a susține cererea la nivelul UE.

  • O nouă structură, voluntară, pentru programul european de armament ar extinde cooperarea statelor membre pe parcursul ciclului de viață al echipamentelor de apărare.

  • O structură (Consiliu de pregătire industrială a apărării) care să organizeze securitatea aprovizionării și să garanteze accesul continuu la produse esențiale de apărare pentru a face față viitoarelor crize de aprovizionare.

Pentru a fi adoptat, acest program ar trebui să obţină undă verde din partea statelor membre, care până în prezent nu s-au grăbit să adopte o poziţie comună, notează AFP.

Parlamentarii încearcă să găsească o modalitate de a găsi bani în plus. Comisia a propus deja transferarea fondurilor programelor existente către industria de apărare, inclusiv fonduri destinate inițial politicii de coeziune sau tehnologiilor cu dublă utilizare .

 

Sprijin militar pentru Ucraina

 

Ca parte a noului regulament EDIP, deputații au susținut, de asemenea, un Instrument de sprijin pentru Ucraina (USI) pentru a asigura modernizarea și integrarea industriei de apărare ucrainene în cadrul EDTIB.

Includerea în reglementare a unui instrument dedicat pentru a sprijini recuperarea, reconstrucția și modernizarea Bazei Industriale Tehnologice de Apărare a Ucrainei a fost o necesitate absolută, notează europarlamentarii.

Această finanțare UE ar crește investițiile directe în industria de apărare a Ucrainei, ar facilita parteneriatele dintre actorii din apărare din UE și ucraineni și ar crește achiziționarea de către UE a capacităților de apărare produse în Ucraina, inclusiv pentru Ucraina însăși.

***

EDIP este un regulament propus de Comisie pentru a începe implementarea măsurilor concrete identificate în  Strategia industrială europeană de apărare (EDIS).

Regulamentul urmărește să  reducă decalajul dintre  încheierea măsurilor de urgență pe termen scurt, cum ar fi ASAP (cofinanțarea producției de muniție) și EDIRPA (sprijin pentru achiziții în comun de tehnică militară) - și să asigure pregătirea industrială de apărare a UE pentru viitor. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel