Europa este în punctul în care ea are nevoie de know-how ucrainean și de creșterea cheltuielilor pentru apărare: 40% din echipamentele militare ar urma să fie achiziționate "în comun" până în 2030

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Liderii UE au salutat propunerea Comisiei Europene privind o nouă strategie industrială de apărare, care ar plasa economia UE pe o bază militară și ar integra mai strâns Ucraina în industria de apărare a UE. Însă ei au remarcat, de asemenea, că planul ar putea să nu aibă o finanțare stabilă și un coordonator responsabil în materie de politică de apărare. Mass-media europeană subliniază , de asemenea, că problema finanțării planurilor ambițioase ale UE ar putea diviza planurile blocului comunitar.

,,Astăzi, definim viziunea noastră privind pregătirea pentru apărare cu o strategie pentru industria europeană de apărare", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe X (fostul Twitter), prezentând proiectul.

Noua strategie de apărare a Europei va "lega know-how-ul ucrainean cu industria europeană de apărare" și "va ajuta statele membre nu doar să cheltuiască mai mult, ci și mai bine, împreună și în mod european", a declarat von der Leyen.

,,Astăzi am stabilit viziunea noastră pentru pregătirea în domeniul apărării cu strategia industrială de apărare a Europei. Aceasta va sprijini statele membre să cheltuiască nu numai mai mult, ci și mai bine, împreună și la nivel european.Și va lega know-how-ul ucrainean cu industria noastră de apărare pentru a facilita inovarea'', a precizat Ursula von der Leyen.

Strategia industrială europeană de apărare marchează un pas important în consolidarea apărării europene, a declarat Keesa Ollongren, ministrul apărării din Țările de Jos.

Ea a adăugat că UE are nevoie de un ''ministru al apărării'' care să coordoneze eforturile de apărare ale blocului.

 

Se cere o creștere "urgentă" a investițiilor în apărare din partea U.E

 

,,Strategia industrială europeană de apărare marchează un pas important în consolidarea apărării noastre europene. Trebuie să deblocăm potențialul industriei europene de apărare. Prin urmare, îmi reiterez apelul pentru un comisar cu drepturi depline pentru apărare, pentru a face Europa mai puternică și mai sigură'', a scris Ollongren pe rețeaua X.

Premierul estonian Kaja Kallas a salutat, de asemenea, strategia europeană de apărare prezentată de Comisia Europeană și a declarat că aceasta va contribui la creșterea eficienței politicii de securitate și apărare comune și la stimularea competitivității și a capacității industriei de apărare a UE.

,,Este important să găsim, de asemenea, mijloacele necesare pentru a face din acest plan o realitate", a adăugat ea.

Potrivit cotidianului The Guardian, Estonia se numără printre cele trei țări care cer o creștere "urgentă" a investițiilor în apărare ale blocului comunitar.

,,Cerem Comisiei să prezinte opțiuni concrete de finanțare, în special pentru perioada de până la următorul [buget pe termen lung al UE]. O finanțare insuficientă acum va însemna doar costuri mai mari mai târziu", au declarat Estonia, Franța și Polonia într-un apel către UE.

Potrivit documentului consultat de ziarul britanic, autorii acestuia consideră că ambițiile strategiei ar trebui să fie "proporționale și susținute de acțiuni concrete".

În ceea ce privește măsurile concrete, aceste țări consideră că UE trebuie să își mărească stocul de muniție și că industria UE ar trebui să fie capabilă să satisfacă nevoile forțelor armate ale UE pe termen lung.

Aceste trei țări UE spun că blocul comunitar ar trebui să își sporească independența față de importurile de arme și să facă producția flexibilă, astfel încât să poată crește rapid producția în caz de nevoie.

Estonia, Franța și Polonia consideră, de asemenea, că UE trebuie să își sporească competitivitatea în domeniul tehnologiei - militară și cu dublă utilizare - și să consolideze cooperarea cu Ucraina prin implicarea acesteia în inițiativele din industria de apărare.

Planul Comisiei Europene prevede ca guvernele naționale să cheltuiască jumătate din bugetele lor pentru achiziții în domeniul apărării în cadrul blocului comunitar. De asemenea, se prevede ca 40% din echipamentele militare să fie achiziționate "în comun" până în 2030.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel