Europa de Est ar putea avea nevoie de o prezență militară NATO și mai extinsă

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Grupul de Luptă al NATO din România se află sub comanda Franței. În acest sens francezii au dislocat în România tehnică militară, printre care tancuri franceze Leclerc și blindate. Sursa foto: Twitter French Forces in Romania.
Grupul de Luptă al NATO din România se află sub comanda Franței. În acest sens francezii au dislocat în România tehnică militară, printre care tancuri franceze Leclerc și blindate. Sursa foto: Twitter French Forces in Romania.

Numărul de militari americani și din alte state NATO occidentale, care vor fi staționați în Europa de Est, ar putea crește în următorii ani, pe măsură ce amenințările rusești continuă și ele să crească.

Aproximativ 100.000 de militari americani sunt dislocați astăzi în toată Europa, inclusiv aproximativ 20.000 care au fost transferați în țări precum Polonia și România ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei în 2022.

Alți 40.000 de soldați NATO sunt staționați în Europa de Est, în sprijinul eforturilor de securitate ale țărilor din regiune.

Actuala configurație a forțelor americane face parte din „deplasarea definitivă către est”.

Într-o mărturie, din 10 aprilie, în fața Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei, generalul Christopher Cavoli – șeful Comandamentului European al SUA (EUCOM) – a declarat că actuala desfășurare face parte dintr-o „deplasare definitivă către est” pentru Alianța nord-atlantică și a spus că infrastructura permite creșterea numărului de militari dacă este nevoie.

„Imediat după invazie, NATO a luat decizia de a înființa noi grupuri de luptă permanente”, a spus el. „Prin proiect, toate pot ajunge la dimensiunea unei brigăzi la momentul în care va fi nevoie. Și un număr de națiuni au ales deja să meargă în această direcție.”

În 2022, Casa Albă a anunțat planurile de a disloca în Polonia inclusiv a unui punct de comandă avansat al Corpului V american.

Cavoli a declarat că oficialii intenționează să continue, în viitorul apropiat, rotația unităților americane din Polonia și din alte locații est-europene, ca răspuns la agresiunea rusă în regiune.

Cu toate acestea, generalul a ocolit întrebările membrilor comitetului cu privire la permanentizarea unora dintre aceste baze, spunând în schimb că oficialii se pregătesc doar pentru potențialele schimbări de implementare în viitor.

„Vedem o zonă euro-atlantică care se confruntă cu mai multe amenințări și provocări dinamice decât oricând în ultimii 30 de ani”, a spus el.

Amprenta militară a SUA în Europa a fost un punct cheie de fricțiune în ultimii ani între liderii Pentagonului și fostul președinte Donald Trump, care făcuse eforturi pentru reduceri abrupte ale numărului de militari staționați în Europa.

Dar președintele Joe Biden și-a exprimat un sprijin din ce în ce mai mare pentru aliații europeni în loc să reducă efectivele americane și a folosit războiul din Ucraina pentru a sublinia această nevoie, a precizat publicația Defense News.

Nota autorului: Deocamdată, niciun președinte american nu a schimbat vreo tendință majoră în materie de securitate și apărare, fără să aibă loc, în prealabil, un eveniment de mare importanță care să justifice schimbările radicale. Distragerea atenției SUA dinspre o Europă în pericol, cu o Rusie care, în mod sigur, călește prin luptă o forță cu care va înfrunta NATO, ar putea fi făcută doar de o agresiune a Chinei asupra Taiwanului.

Chiar și cu un Taiwan atacat, SUA tot nu-și pot permite să piardă Europa, deoarece Atlanticul va fi mai ușor de traversat decât Pacificul. Calea de mijloc, poate singura, ar fi ca SUA să aducă, relativ rapid, aliații europeni la nivelul american de performanță militară.

Cel mai rău scenariu pentru SUA ar putea fi evaluat că se va dezvolta în zeci de ani, cu eventualele perturbări, timp suficient pentru a inversa scenariul. Dar, multe lucruri sunt încă necunoscute, în special anumite capabilități ale Chinei și Rusiei, iar unele dintre cele cunoscute au o variabilitate mare și nu pot fi bine cuantificate. Astfel, cel mai rău scenariu de zeci de ani ar putea accelera destul de rapid, dincolo de punctul din care riposta NATO și a aliaților săi din Pacific mai poate conta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel