Discuțiile privind siguranța și durabilitatea utilizării energiei nucleare sunt vechi de zeci de ani în Europa. Totuși, mai rar un moment ca cel pe care îl trăim în aceste zile, când vedem rezultatele politicilor duse de cele două tabere - pro și anti energie nuclear.
Mai concret, în timp ce Germania încheie o eră, închizând definitiv ultimele 3 centrale nucleare ale țării, Finlanda operaționalizează cel mai mare reactor nuclear din Europa, cu o capacitate netă de 1,6 GW. Prin comparație, ambele reactoare de la Cernavodă au capacitate netă de 1,3 GW.
Reactorul nuclear Olkiluoto 3 (OL3), dat în folosință cu întârziere, a început duminică dimineața să producă o producție regulată, a declarat operatorul său, sporind securitatea energetică a unei Finlande lăsate de Moscova fără gaz și energie rusească, încă din mai 2022.
Germania: „La revedere energiei nucleare! Adio politicilor energetice nesigure”
Spre deosebire de Finlanda, opțiunea Germaniei este de a închide și ultimele centrale nucleare încă operaționale, în timp ce Suedia, Franța, Marea Britanie și, evident, România sau Polonia plănuiesc noi proiecte pentru producerea energiei nucleare, relatează BBC și Reuters.
Parlamentarii germani s-au împărțit cu privire la închiderea ultimelor centrale nucleare. Cu câteva ore înainte ca cele trei centrale nucleare rămase ale Germaniei să se închidă, mai mulți parlamentari de stânga și centru-stânga, dar și activiști de mediu au salutat această mișcare, în timp ce politicienii conservatori și orientați spre piață au avertizat asupra riscurilor pentru securitatea energetică a țării.
Germania mai avea active doar tei reactoare: Isar 2 din Bavaria, Emsland din Saxonia Inferioară și Neckarwestheim 2 din Baden-Württemberg. Închiderea acestora ar fi trebuit să aibă loc în urmă cu câteva luni, dar a fost amânată din cauza crizei energetice în urma conflictului cu Rusia din cauza Ucrainei, relatează Deutsche Welle.
Din 2003, Germania a închis 16 reactoare.
Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat (SPD) de centru-stânga al cancelarului Olaf Scholz a anunțat pe Twitter: „La revedere energiei nucleare! Adio politicilor energetice nesigure, necurate și neeconomice.”
Pe de altă parte, din partea Partidului Liber Democrat (FDP) cu orientare economică, care este în coaliție cu SPD și Verzii, nu sunt mulțumiți de mișcare. Liderul partidului, Christian Lindner, care este ministrul de finanțe al Germaniei, a scris pe Twitter că, deși viitorul este energia regenerabilă, „între timp, trebuie să ne asigurăm aprovizionarea până când avem suficientă capacitate”. Lindner a spus că, dacă va fi întrebat, ar păstra ultimele trei centrale nucleare „în rezervă”
Politicienii conservatori din opoziție au fost și ei dezamăgiți, inclusiv Markus Söder, premierul statului Bavaria din sud, care a declarat joi pentru Focus Online că decizia guvernului de coaliție a fost „pur ideologică”, adăugând că a fost „o greșeală gravă să abandonezi energia nucleară în acest moment”. timp". Partidul său, Uniunea Socială Creștină (CSU), vorbește despre o „zi neagră pentru cetățeni, industrie și protecția climei în Germania”.
Finlanda - „Producția Olkiluoto 3 stabilizează prețul energiei electrice”
Operatorul OL3 Teollisuuden Voima (TVO), care este deținut de compania finlandeză Fortum și un consorțiu de companii energetice și industriale, a declarat că unitatea este de așteptat să satisfacă aproximativ 14% din cererea de energie electrică a Finlandei, reducând nevoia de importuri din Suedia si Norvegia, scrie Reuters.
Noul reactor este de așteptat să producă timp de cel puțin 60 de ani, a declarat TVO într-o declarație duminică, după finalizarea tranziției de la testare la producția obișnuită.
„Producția Olkiluoto 3 stabilizează prețul energiei electrice și joacă un rol important în tranziția ecologică finlandeză”, a spus șeful executivului TVO, Jarmo Tanhua, în declarație.
Construcția reactorului de 1,6 gigawați (GW), prima centrală nucleară nouă din Finlanda în mai bine de patru decenii și prima din Europa în 16 ani, a început în 2005. Centrala trebuia inițial să fie deschisă patru ani mai târziu, dar a fost afectată de probleme tehnice.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News