Europa, actorul cel mai interesat în rezolvarea războiului din Orientul mijlociu. O implicare a Iranului în conflict ar arunca în aer prețurile la gaz

Avioane F-16 ale Israelului @IDF Foto: via Israeli-Weapons.com
Avioane F-16 ale Israelului @IDF Foto: via Israeli-Weapons.com

După ce iarna trecută Europa s-a confruntat cu energie scumpă din cauza războiului din Ucraina, anul acesta conflictul dintre Israel și Hamas ar putea zgudui și mai mult piețele energetice. Deși piețele sunt relativ calme deocamdată, acest conflict ar putea perturba relațiile Europei cu Orientul Mijlociu sau chiar ar putea atrage Iranul într-o confruntare directă cu Israelul și partenerii săi occidentali, scrie Politico.

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat că Europa este „echipată să facă față pertrurbărilor pieței globale de petrol și carburant”, deoarece „a învățat lecția” după invadarea Ucrainei de către Rusia.

”Încercăm să înțelegem toate vulnerabilitățile noastre pentru a le rezolva în cel mai bun mod și astfel să fim pregătiți pentru orice incidente sau situații de urgență”, a spus oficialul citat de Politico.

Pentru a preveni eventualele perturbări, Uniunea Europeană a organizat săptămâna trecută o serie de întâlniri cu țările producătoare de petrol - Norvegia, Algeria și Nigeria.

”Mediterana de Est este o etapă importantă pentru securitatea energetică europeană, având în vedere că tranziția energetică europeană este încă încurcată în incertitudini geopolitice - a spus Simson.

 

Influența limitată a Gazei asupra pieței petrolului

 

Conflictele din Gaza și, într-o măsură mai mică, de-a lungul graniței de nord a Israelului cu Libanul, au avut doar un impact limitat asupra pieței petrolului. Vestea atacului din 7 octombrie al Hamas și a răspunsului Israelului a dus la creșterea prețurilor, dar în această săptămână petrolul Brent de referință a scăzut cu 4,2%, până la aproximativ 81 de dolari pe baril, aproape de nivelul de dinainte de începerea conflictului.

Astfel, situația din 1973 nu s-a repetat, când Războiul de la Yom Kippur dintre Israel și vecinii săi a încurajat marii producători arabi să impună un embargo asupra exporturilor către aliații Israelului. În mare parte datorită faptului că relațiile țărilor din Golf cu Israel sunt mult mai bune decât erau atunci.

Experții consideră așadar că, dacă conflictul nu se extinde, aprovizionarea cu petrol va rămâne mai mult sau mai puțin stabilă. Cel mai mare risc este Iranul pentru că, în cel mai rău caz, extinderea conflictului ar putea duce la perturbarea transportului maritim din țările arabe din Golf prin Strâmtoarea Hormuz.

”Dacă Israelul începe să atace Iranul, consecința este că trebuie să exporte mai puțin, iar atunci China nu are suficient țiței și trebuie să-l cumpere din altă parte, ceea ce duce la o creștere bruscă a prețurilor globale” arată Viktor Katona , de la compania de analiză pe energie Kpler.

 

Prețul gazelor pentru Europa rămâne deocamdată stabil

 

Pe de altă parte, piețele de gaze sunt deja afectate de război, deoarece Israelul „și-a închis robinetul” pe zăcământul de gaze offshore Tamar, la câteva ore după atacul surpriză al Hamas. Deși produce relativ puțin gaz (aproximativ 21 de miliarde de metri cubi, comparativ cu cei 618 de miliarde ai Rusiei), Israelul este un exportator cheie în Egipt, unde astfel de întreruperi de aprovizionare au cauzat întreruperi regulate de curent.

Orice escaladare cu Iranul ar putea afecta piața gazelor la fel de mult ca și piața petrolului, deoarece o treime din gazul natural lichefiat din lume și o șase din petrolul său sunt transportate prin Strâmtoarea Ormuz.

”Din perspectiva prețului european al gazelor, suntem relativ bine, în principal datorită cererii slabe. Mulți consumatori industriali continuă să folosească mai puțin gaz decât înainte de criza energetică de anul trecut - a declarat Tom Marzec-Manser. El adaugă că conflictul din Ucraina a avut un impact semnificativ mai mare asupra UE decât cel din Gaza.

Potrivit Comisiei Europene, statele membre au redus împreună cu aproape 20% din consumul de gaze naturale înainte de iarna trecută, industria a încetinit producția, iar sursele regenerabile de energie joacă un rol mult mai mare în producția de energie electrică.

În ciuda acestui fapt, cheltuielile au crescut din nou în octombrie, pentru prima dată de la începutul războiului, un semn timpuriu că întreprinderile ar putea încerca să-și reia nivelurile anterioare de productivitate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel