Europa a epuizat toate argumentele față de regimul Orban. Von der Leyen: Ungaria amenință securitatea europeană

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Steagurile Ungariei și al Uniunii Europene, arborate cu ocazia vizitei lui Viktor Orban la Kiev, din 02 iulie 2024 - Sursa: Administrația prezidențială a Ucrainei.
Steagurile Ungariei și al Uniunii Europene, arborate cu ocazia vizitei lui Viktor Orban la Kiev, din 02 iulie 2024 - Sursa: Administrația prezidențială a Ucrainei.

Ungaria amenință securitatea europeană, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs de miercuri, în care a criticat relațiile Budapestei cu Rusia și China.

Ursula von der Leyen a rostit acest discurs în cadrul unei dezbateri cu premierul naționalist ungar Viktor Orbán în Parlamentul European de la Strasbourg, cu ocazia prezentării obiectivelor oficiale ale Președinției ungare a Consiliului UE. 

„Lumea a văzut ororile războiului rusesc. Și totuși există încă unii care dau vina pentru război nu pe invadator, ci pe cel atacat. Mai sunt unii care dau vina războiului nu pe dorința de putere a președintelui rus Vladimir Putin, ci pe dorința de libertate a Ucrainei. De aceea vreau să-i întreb, ar da vina pe unguri pentru invazia sovietică din 1956?”, a spus Von der Leyen în discursul ei.

 

Orbán se declară „surprins” de critici

 

Mulți lideri europeni au spus deja că relațiile Ungariei cu Rusia și China amenință securitatea europeană, dar dezbaterea de miercuri a fost prima dată când Von der Leyen a spus acest lucru deschis.

Ca răspuns, Orbán a spus că a fost surprins de discursul președintelui și a respins orice paralelă între revolta eșuată a Ungariei din 1956 împotriva opresiunii sovietice și conflictul în curs din Ucraina, relatează Reuters.

Ungaria a fost criticată în continuare din partea Von der Leyen pentru facilitarea procesului de acordare a permiselor de muncă rușilor și belarușilor și pentru un acord cu Beijingul pentru a permite ofițerilor de poliție chinezi să patruleze străzile Ungariei.

„Cum este posibil ca guvernul ungar să invite cetățenii ruși la uniunea noastră fără controale de securitate suplimentare? Acest lucru face ca noul plan de vize pentru Ungaria să devină un risc de securitate nu numai pentru Ungaria, ci și pentru toate statele membre. Cum este posibil ca guvernul ungar să permită poliției chineze să opereze pe teritoriul său? Acest lucru nu protejează suveranitatea europeană, ci deschide ușa ingerințelor străine”, a spus președintele CE.

De asemenea, a acuzat Budapesta că continuă să se bazeze pe energia rusă, deși majoritatea statelor membre UE și-au redus dependența energetică de Rusia după începerea invaziei Ucrainei. „Statele membre caută modalități alternative la cumpărarea de combustibili fosili din Rusia. Rusia a demonstrat în mod repetat că pur și simplu nu este un furnizor de încredere. Nu mai pot exista scuze. Cine dorește securitatea energetică europeană trebuie în primul rând să contribuie la aceasta”, a spus Von der Leyen.

 

Comisia Europeană dă în judecată Ungaria

 

Orbán este la putere în Ungaria din 2010 și a fost mult timp acuzat că subminează standardele democratice din țară. De la 1 iulie, Ungaria are o președinție de șase luni a Consiliului UE, pe care Orbán a început practic cu o călătorie controversată, descrisă de el drept „misiune de pace”, la Moscova și Beijing.

Amintim că Budapesta a creat un Oficiu pentru Protecția Suveranității Naționale care are atribuții în investigarea persoanelor și organizațiilor suspectate de „subminarea suveranității naționale și a identității constituționale”.

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán se referă adesea la toți criticii săi ca agenți plătiți de Occident, iar Oficiul pentru Protecția Suveranității Naționale înființat permite practic guvernului său să facă acest lucru în mod oficial. Deja la începutul anchetei legii, CE a afirmat că încalcă principiile democrației, dreptul la viață privată, protecția datelor cu caracter personal, libertatea de exprimare și dreptul la un proces echitabil.

Ziele trecute, Comisia Europeană a anunțat că dă în judecată Ungaria. Decizia vine la mai bine de jumătate de an după ce Pralamentul ungar a adoptat Legea privind protecția suveranității naționale, în decembrie, amintește Euronews

„După ce a evaluat cu atenție răspunsul autorităților ungare, Comisia încă nu are răspunsuri la majoritatea rezervelor sale”, a declarat CE într-un comunicat joi în care a anunțat transferul cazului în instanță. Decizia asupra controversatei legi, de care Comisia Europeană se ocupă din februarie, va fi astfel lăsată în seama instanței de la Luxemburg.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel