Etiopia răspunde presiunilor egiptene cu intenția de a construi o bază militară la Marea Roșie, deși nu e stat riveran

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Etiopia a anunțat intenția de a stabili baze militare la Marea Roșie pentru a contracara influența egipteană. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Etiopiei, Dina Mufti, a afirmat, într-o declarație controversată, că Etiopia a decis să stabilească o bază navală la Marea Roșie, din cauza tensiunilor din regiune.

Mufti a declarat că țara sa va "lucra la construirea bazelor militare la Marea Roșie", menționând că diferite țări acordă mai multă atenție controlului mării prin stabilirea de baze militare "mai mult ca niciodată".

Este de remarcat faptul că Etiopia este o țară fără ieșire la mare, iar Consiliul statelor care se învecinează cu Marea Roșie include Djibouti, Somalia, Eritreea și Sudan.

Declarațiile purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe etiopian au venit într-un moment în care disputa privind dosarul Barajului Renașterii continuă între Etiopia și Egipt, care la rândul său are ieșre la Marea Roșie.

Pe de altă parte, Etiopia a anunțat că a fost supusă unui atac cibernetic care a vizat 37.000 de computere și a unei încercări piratare site-urilor guvernamentale.

Într-o declarație de presă emisă miercuri (02.06.2021), Agenția pentru Securitatea Rețelelor de Informații din Etiopia a acuzat grupul egiptean numit "Cyber ​​Horus Group" că a executat atacul și a încercat să lanseze un nou virus în Etiopia numit "Piramida Neagră".

O pagină de Facebook, care poartă numele grupului acuzat, și-a asumat responsabilitatea pentru efectuarea atacurilor. Pagina, a cărei autenticitate nu a putut fi verificată independent, a publicat un set de imagini care prezintă principalele pagini ale site-urilor web etiopiene după ce au fost piratate, cu expresia "Apele Nilului egiptean sunt o linie roșie".

Agenția pentru Securitatea Rețelelor de Informații din Etiopia a mai anunțat și în iunie 2020 că Addis Abeba a fost supusă atacurilor electronice care au vizat instituțiile guvernamentale și de securitate. La acea vreme, agenția a acuzat trei grupuri de "hackeri" egipteni că s-au aflat în spatele atacurilor cibernetice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel