Estul Mării Mediterane începe să se aglomereze. Portavionul francez Charles de Gaulle a plecat în misiune

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Grupul aeronaval de lovire (CSG – Carrier Strike Group) Charles de Gaulle al Forțelor Navale franceze a început, pe 1 februarie, desfășurarea operațională Clemenceau 22, care se va încheia în aprilie.

După ce în 2021, CSG Charles de Gaulle a ajuns până în Oceanul Indian, în acest an forța franceză va rămâne în Marea Mediterană, de unde poate interveni mai rapid pe flancul estic al NATO, dacă situația de securitate se deteriorează.

Escadra de luptă și asigurare care însoțește portavionul este o veritabilă forță multinațională compusă cinci nave franceze (distrugătorul Forbin, fregatele Alsace și Normandie, nava de reaprovizionare Marne și un submarin de atac cu propulsie nucleară), distrugătorul american USS Ross, fregata spaniolă Juan de Borbon, fregata elenă Adrias și corveta marocană Sultan Moulay Ismail. Un submarin al Marinei elene se va alătura, pe 7 februarie, grupului aeronaval de lovire numit și Task Force 473.

Participarea distrugătorului Ross la CSG Charles de Gaulle demonstrează „nivelul ridicat de interoperabilitate dintre forțele navale americane și cele franceze”, a precizat Marina SUA într-un comunicat de presă de săptămâna trecută.

Grupul aerian de la bordul portavionului Charles de Gaulle include 20 de avioane de luptă Rafale F3R, două aeronave E-2C Hawkeye pentru misiuni AEWC și trei elicoptere (Dauphin,  Panther și NH90 NFH Caïman). La bordul distrugătorului Forbin este îmbarcat un elicopter belgian. Desfășurarea Clemenceau 22 mai este sprijinită de două avioane de patrulare maritimă (un Atlantique 2 al Marinei franceze și un P-8A Poseidon al Marinei SUA).

Pe parcursul desfășurării, CSG va îndeplini misiuni și în cadrul Operației Chammal - componenta franceză a Operației Inherent Resolve împotriva ISIS. Pe lângă acestea, Task Force 473 va efectua și o serie de exerciții comune cu grupurile aeronavale de lovire ale portavioanelor Harry S. Truman (SUA) și Cavour (Italia).

 

Rusia va orma și ea o puternică grupare navală în estul Mării Mediterane

 

Între timp, Rusia urmează să constituie, în februarie, o puternică grupare navală de luptă în estul Mării Mediterane.

Cele mai puternice nave vor veni de la Flota rusă a Pacificului (crucișătorul Varyag,  distrugătorul Admiral Tributs și nava de reaprovizionare Boris Butoma). Acestora li se vor alătura șase nave de debarcare (Olenegorskiy Gornyak, Georgi Pobedonosets, Pyotr Morgunov, Korolev, Minsk și Kaliningrad), care au intrat recent în Marea Mediterană, prin Strâmtoarea Gibraltar, venind de la Flota de Nord și de la Flota din Marea Baltică. Gruparea deja aflată în estul Mării Mediterane este formată din nave Flotei ruse din Marea Neagră (fregata Amiral Grigorovici și corvetele Dmitriy Rogachev și Vyshniy Volochek și trei submarine diesel-electrice Stary Oskol, Krasnodar și Novorossiysk).

Ceea ce contrariază în cadrul acestei grupări navale de luptă pare să fie prezența neobișnuită a celor șase nave de debarcare. Specialiștii militari consideră că acestea vor intra, în cele din urmă, în Marea Neagră, pentru o eventuală operație militară împotriva Ucrainei. Nu se cunoaște ce este la bordul lor, iar în informațiile din spațiul public nu se precizează gradul lor de încărcare. În total cele șase nave pot transporta până la 63 de tancuri și aproximativ 2.000 de militari, ceea ce reprezintă o forță impresionantă pe care, în afară de Rusia, nimeni nu o dorește în zonă, și care ar putea surprinde prin debarcarea în Orientul Mijlociu, nu în Marea Neagră așa cum ar lăsa de înțeles contextul actual.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel