Estonia va sprijini Ucraina "până la victorie", afirmă noul prim-ministru care pune accentul ca bugetul pentru apărare să depășească 3%

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Estonia
Sursă foto: Ministerul Apărării din Estonia

Estonia va sprijini Ucraina "până la victorie". Noul prim-ministru al Estoniei, Kristen Michal, a declarat pentru Reuters după depunerea jurământului în Parlamentul țării la 23 iulie.

,,Vom sprijini Ucraina acum până când Ucraina va câștiga acest război. Și suntem implicați pe termen lung. Sper că și aliații noștri vor face la fel", a spus Michal.

De asemenea, el a promis că va continua să sprijine Ucraina cu 0,25% din PIB-ul Estoniei.

,,Susținem Ucraina cu 0,25% din PIB-ul nostru. Acest angajament, care vine de la guvernul anterior, va rămâne", a spus el.

Michal, în vârstă de 49 de ani, va conduce guvernul de coaliție de centru-dreapta al Estoniei după ce fostul prim-ministru Kaja Kallas a demisionat pentru a deveni Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, în locul lui Josep Borrell.

Michal, care a fost anterior ministru al schimbărilor climatice, va conduce noul guvern, care este format din aceleași partide ca și administrația anterioară și care se bucură de o majoritate parlamentară substanțială. Michal aparține Partidului Reformator, la fel ca și Kallas.

Noul guvern a fost aprobat cu 64 de voturi pentru în parlamentul cu 101 locuri. 27 de deputați au votat împotrivă. La 22 iulie, președintele Alar Karis a numit oficial guvernul, care a depus jurământul oficial la 23 iulie.

Securitatea a devenit unul dintre subiectele-cheie de pe agenda guvernului precedent și a noului guvern al Estoniei.

 

Obiectivul Estoniei este ca bugetul pentru apărare să depășească 3%

 

,,Principalul obiectiv al acestui guvern, al noului guvern, este de a oferi un sentiment de securitate poporului estonian, economiei estoniene, aliaților noștri și de a spune dușmanilor noștri că Estonia este bine protejată", a declarat Michal pentru Reuters.

,,De asemenea, ne vom crește cheltuielile pentru diferite tipuri de arme și pentru securitatea Estoniei. Vom lucra îndeaproape cu aliații noștri din NATO, precum și cu Ucraina", a adăugat el.

Aceste declarații au fost făcute pe fondul unei întâlniri între secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, care a avut loc la Washington la 23 iulie.

În articolul său din 23 iulie pentru ERR.ee, Michal a reamintit că Estonia, cu o populație de 1,4 milioane de locuitori, cheltuiește în prezent mai mult de 3% din PIB pentru apărare.

,,Înainte de război, planul bugetar pentru apărare era de 2,16% din produsul intern brut (PIB) pe an. Acesta era bugetul apărării pentru 2022. Acum, doar doi ani mai târziu, acesta a crescut cu 550 de milioane de euro la peste 3,4%", a comunicat premierul estonian.

,,Mica Estonia este unul dintre cei mai mari cumpărători de muniție din întreaga Europă în termeni absoluți. Nu pe cap de locuitor, ci în termeni absoluți. Costurile pentru întreaga societate au crescut din cauza războiului pe care l-a început Rusia", a adăugat acesta.

Vorbind pentru Reuters, Michal a mai adăugat că, în conformitate cu acest plan, care va fi elaborat până în septembrie, guvernul estonian ar putea aproba acordarea a aproximativ un miliard de euro pentru cumpărarea de muniție.

Potrivit acestuia, guvernul intenționează să cheltuiască în continuare mai mult de 3% din PIB pentru apărare în viitor. Cu toate acestea, obiectivul guvernului nu este de a fi legat de un anumit procent, ci de a crește capacitățile de apărare ale țării, care este membră a NATO și a UE și se învecinează cu Rusia.

,,Ca să fiu sincer, obiectivul nostru este ca cheltuielile noastre pentru apărare să depășească 3%. Acesta este obiectivul guvernului. A fost convenit în acordul precedent al coaliției guvernamentale și este în vigoare", a spus Michal.

,,Acum este de 3,4% din PIB. Și cu achiziționarea de muniție [acest procent] este probabil să crească, dar nu este vorba de un procent din PIB, ci de creșterea capacităților noastre de muniție", a mai explicat prim-ministrul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel